Politică

articolul anterior articolul urmator

SONDAJ Demisia lui Ponta, bine văzută de peste jumătate dintre români

18
18 Dec 2015 02:04:38
Autor: Radu Eremia
Fostul premier Victor Ponta. FOTO AP
Fostul premier Victor Ponta. FOTO AP

Aproapre 55% dintre români consideră că în urma protestelor de stradă Guvernul Ponta trebuia să-şi dea demisia, un procent asemănător (50,5%) fiind, de asemenea, pentru un guvern de tehnocraţi, arată Barometrul Inscop Research făcut la comanda „Adevărul“.

Demisia Guvernului Ponta după protestele de stradă de la începutul lunii noiembrie a fost receptată drept o acţiunea firească de peste jumătate din respondenţii sondajului. Astfel, 54,2% dintre români consideră că în urma protestelor de stradă guvernul Ponta trebuia să îşi dea demisia, în timp ce 36,7% dintre respondenţi spun că nu trebuia să îşi dea demisia.

Alcătuirea unei echipe guvernamentale formată din tehnocraţi a fost văzută pozitiv de aproape jumătate din rândul respondenţilor. 50,5% dintre ei spunând că preferă un Guvern de tehnocraţi pentru că aduce mai multă competenţă, în timp ce 32,1% susţinând că e de preferat un Guvern politic, potrivit sondajului INSCOP Research. Pe de altă parte, doar 40,8% dintre respondenţi au încredere în guvernul Cioloş, iar 35,3% spun că nu au încredere în guvernul Cioloş.

„În privinţa perspectivei de după anul electoral 2016, preferinţa pentru un guvern de tehnocraţi scade. Faptul este explicabil, în condiţiile în care alegerile se presupune că aduc şi legitimitatea unui guvern politic în raport cu o nouă majoritate parlamentară. Cu toate acestea, 37,2% dintre români încă ar dori guvern de tehnocraţi după alegeri, iar 34% ar prefera un guvern politic după alegeri. Numărul de nonrăspunsuri este considerabil – 28,8%. Numărul mare de nonrăspunsuri trădează o neîncredere a publicului în faptul că mecanismul votului ar putea procura legitimitate pentru un nou guvern politic“, arată INSCOP Research.


31,6% dintre respondenţi consideră că Guvernul este alcătuit doar din specialişti în domeniile lor, pe când 37,4% consideră că actualul Guvern nu este alcătuit numai din specialişti în domeniile lor. De asemenea,  36,9% dintre români cred că Guvernul Cioloş va face reforme importante cât se va afla la conducerea României, iar un procent asemănător, 34,8%, cred că nu va reuşi să facă reforme semnificative.

În ceea ce priveşte aşteptările de la noul Guvern, situaţia este echilibrată între cei care au aşteptări de la echipa Cioloş şi cei care sunt neîncrezători. Astfel, 34,6% cred că Guvernul Cioloş va fi mai bun decât Guvernul Ponta, iar 34,3% că nu va fi mai bun. De asemenea, la acest punct al barometrului, s-au înregistrat 31,1% nonrăspunsuri.

Datele tehnice ale sondajului

 Sondajul „Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România“ a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 26 noiembrie -2 decembrie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.071 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 40 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 89 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate). Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din 2011.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Amar
18.12.2015, 07:44:36

"Demisia lui Ponta, bine văzută de peste jumătate dintre români" ....................... iar cealalta jumatate ar vedea bine inchiderea lui..

+5 (11 voturi)
Ludwig
18.12.2015, 08:44:29

faza e ca psd a inceput din nou sa creasca in sondajele de opinie. Nimeni nu crede in acest tehnocrat ciolos plus ca in 6 luni pana la alegeri mare branza nu poti face. Ponta a scazut tva, a redeschis spitale, a micsorat impozitul pe dividente si avut cea mai mare crestere economica, a marit alocatiile pentru copii etc. Faza cu plagiatul ma lasa rece mai ales ca toate doctoratele din '90 sunt plagiate...A avut cea mai mare crestere economica din europa, lucru confirmat de eurostat

-3 (13 voturi)
Gheorghe Catalin Vizitiu
18.12.2015, 09:41:23

@Ludvic esti un tipic postac PSD spalat pe creier! "doctoratele din '90 sunt plagiate...A avut cea mai mare crestere economica din europa" intoxicare gen Haznaua 3!

0 (8 voturi)
scriptamanent
18.12.2015, 10:13:50

@ludwig faza cu plagiatul... eh, sustinator psd. structural vorbind, nu poate intelege ca plagiatul e furt. e hotie. deci, e normal sa furi,e normal ca primministrul unei tari moderne, europene sa fie un hot. da-ne linkul la eurostat, ca altfel esti doar trompeta pesedista, vuvuzea latrinista. ponta. numar saraci in 2014- 4.77milioane, in 2015: 5.4 milioane si vorb de romania pe care a pastorito. spitale deschise: abatoare fara medici, fara camera de urgenta, neaprobate de casa de asigurari... scadere tva: te-ai uitat la pretul painii? a revenit dupa fix o luna la acelasi pret si chiar mai mare. asa ca n-ai simtit tu si nici noi, ci doar afaceristii si mai ales evazionistii. cresterea economica se datoreaza mai ales platilor ue la final de exercitiu financiar (2013) a proiectelor boc-udriste, plus ca prin pomenile si cresterile excesiv exagerate de cheltuieli salarii si pensii a crescut viteza de rotatie a banilor in economie. omul a primit dar a cheltuit tot. pe ce? bunuri care in general sunt din import. si uite asa apare deficitul si, la naiba cu mto si tratatele semnate. pai si locurile de munca? pai au facut. pentru beizadelele pesediste si amantele lor. "daca nu castig eu, scapa cine poate". sa vedem daca poate...

-1 (5 voturi)
valeriu topala
18.12.2015, 08:57:15

probabil ca pensionarii nu au participat la sondaj,nu am intalnit pensionar sa nu fie pro ponta.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările