Politică

articolul anterior articolul urmator

Sondaj INSCOP: 83% dintre români consideră ţara trebuie să se îndrepte spre Vest privind alianţele politice şi militare

12
7 Jul 2022 14:11:19
Autor: Radu Eremia
Românii sunt convinşi că ţara noastră trebuie să urmeze clar calea alianţelor cu statele occidentale FOTO Shutterstock
Românii sunt convinşi că ţara noastră trebuie să urmeze clar calea alianţelor cu statele occidentale FOTO Shutterstock

Peste 83% dintre români cred că în următoarele decenii România trebuie să urmeze direcţia Vest (UE, SUA, NATO) din punct de vedere al alianţelor politice şi militare, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, la comanda STRATEGIC Thinking Group.

Conform cercetării realizate în perioada 23 mai - 14 iunie, în opinia a 83,5% dintre cei chestionaţi, ţara noastră trebuie să se îndrepte spre Vest, adică UE, SUA, NATO, din punct de vedere al alianţelor politice şi militare, în timp ce 8% consideră că România ar trebui să se îndrepte către Est, adică Rusia, China.

Aproape două treimi (65,8%) dintre subiecţii sondajului cred că NATO va rămâne principala garanţie de securitate a României pe termen lung, în timp ce 29% au o părere contrarie.

Potrivit analizei socio-demografice, tinerii până în 30 de ani şi persoanele cu venituri foarte ridicate au indicat în procente mai ridicate decât restul populaţiei că NATO va rămâne principala garanţie de securitate a României.


Captură Sondaj Inscop la comanda Strategic Thinking Group

În opinia a 70,9% dintre români, în viitor Armata ţării ar trebui să se mărească, în timp ce 23,2% sunt de părerea că ar trebui să rămână la fel ca acum, iar 3,5% consideră că aceasta ar trebui să se micşoreze.

Sunt de părere că Armata Română ar trebui să se mărească mai ales locuitorii din regiunea Sud-Est şi persoanele cu venituri foarte scăzute. Persoanele cu studii superioare şi locuitorii din regiunea Centru împărtăşesc în proporţii semnificativ mai ridicate decât restul populaţiei părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum, menţionează realizatorii studiului.Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.500 de respondenţi, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de mediul privat şi având drept parteneri academici Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Bucureşti, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi.
 

Metodologie

Datele sondajului "Agenda România 2050. O conversaţie despre viitorul României - Ediţia I" au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), iar eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2,53%, la un grad de încredere de 95%.

Preşedintele Strategic Thinking Group, Remus Ioan Ştefureac, a declarat că „Proiectul Agenda România 2050" îşi propune demararea unei conversaţii naţionale despre politici publice esenţiale pe termen lung având ca punct de plecare opiniile românilor culese printr-o serie de sondaje de opinie naţionale.

„Pornind de la ceea ce cred românii, dorim să încurajăm o conversaţie amplă a experţilor (din mediul academic, din sectorul public şi privat) pe fiecare dintre temele proiectului. Proiectul îşi propune realizarea mai multor studii sociologice pe şase zone majore de interes pentru viitorul României, fiecare împărţită în teme specifice: societatea viitorului, infrastructura viitorului, mediul şi resursele viitorului, economia şi afacerile viitorului, tehnologiile şi meseriile viitorului şi locul României în lumea viitorului", a precizat el.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

coco error
7.07.2022, 14:06:10

Si acum intra oparitii HAUR sa conteste sondajul, nu se poate domne asa ceva, ne vrem tara inapoi, noi suntem dacii mandrii, ne fura corporatiile resursele, ce sa cautam in vest cand la rusi e mai bine.Hai trolasii!

+1 (3 voturi)
Vladescu Adrian
7.07.2022, 14:26:30

...ca in bancul cu: - Vand bilete de avion pentru USA! - Dus-intors? - Nu vorbesc cu tampitii!

+2 (2 voturi)
shakal
7.07.2022, 14:59:39

Si resturile de 17% ? Ce facem cu ei?

mircea miricioiu
7.07.2022, 15:26:31

serios ? si trebuia un sondaj sa afle lumea ca romanii nu vor alianta cu rusia ? ca lumea fuge ca dracu de tamaie de tot neamul lor ? ca nu au uitat de toate crimele si furturile si violurile de la fiecare escapada ruseasca sau bolsevica prin Romania ?

+3 (3 voturi)
Glock Motanul
7.07.2022, 15:55:49

Da, trebuia un sondaj! Cu o propaganda ruseasca din ce in ce mai agresiva care se manifesta intr-una dintre tarile cu cel mai mare procentaj de abandon scolar din UE, nu este rau deloc sa vedem asemenea rezultate. Intr-o tara in care care inca mai vedem la televizor filmele lu' Domnu' Sergiu, in care militienii bolsevici sunt baietii buni, iar proprietarii de fabrici din perioada interbelica sunt catalogati ca si teroristi si tradatori de tara, impostura putinista despre nazism si imperialism isi poate gasi adepti.

-9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările