Sondaj INSCOP. În ce instituţii au românii cea mai mare încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Daniel FORO Agenţia Basilica
Patriarhul Daniel FORO Agenţia Basilica

Românii au în continuare multă şi foarte multă încredere în Armată şi Biserică, la polul opus fiind Parlamentul şi Guvernul, instituţii care de fiecare dată au fost la coada clasamentulu, arată ultima cercetare sociologică a INSCOP Research.

Cetăţenii chestionaţi pe tema încrederii în instituţii au răspuns într-o proporţie covârşitoare că au încredere în Armată şi Biserică. Astfel, 69,7% dintre respondenţi au precizat că au încredere „multă” şi „foarte multă” în Armată, în timp ce 64% în Biserică. Următoarele locuri sunt ocupate de Academia Română (53,7%), Uniunea Europeană (51,1%) şi NATO (49,9%). 

Pe ultimele locuri sunt Poliţia (39,1%), Preşedinţia (25,3%), Guvernul (25,3%) şi Parlamentul (12,2%). 

Întrebaţi în ce direcţie se îndreaptă lucrurile în România, 61,7% dintre respondenţi au declarat că într-o direcţie greşită, în timp ce doar 27% într-o direcţie bună. „Un optimism mai ridicat în ceea ce priveşte direcţia ţării se înregistrează în rândul următoarelor categorii: persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, cei din regiunea Centru, persoanele care declară că reuşesc să cumpere şi unele lucruri mai scumpe”, arată autorii sondajului.

Sondajul de opinie „Barometrul Securităţii Energetice, editia a III-a, iunie 2021” a fost realizat de INSCOP Research  la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI). Analiza datelor a fost realizată de INSCOP Research cu sprijinul think-tank-ului Strategic Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică

Datele au fost culese în perioada 4 - 13 mai 2021, prin metoda CATI, volumul eşantionului fiind multistadial stratificat fiind de 1056 de persoane, cu o eroarea maximă admisă a datelor de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite