Politică

articolul anterior articolul urmator

Sondaj INSCOP. AUR, al doilea partid în preferinţele românilor. Ştefureac: Problemele sociale şi politice alimentează adeziunea la discursul ultra-populist

100
27 Jan 2022 11:26:14
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Directorul Institutului INSCOP Research, Remus Ştefureac, a postat pe Facebook un grafic al intenţiei de vot în România care indică faptul că în prima lună din 2022 AUR a depăşit Partidul Naţional Liberal în preferinţele românilor, devenind astfel al doilea partid din România conform intenţiei de vot. Pe primul loc se află Partidul Social-Democrat.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, principalul partid care ar primi voturile românilor ar fi Partidul Social-Democrat (34,3%), urmat de Alianţa pentru Unirea Românilor (20,6%).  AUR a depăşit astfel Partidul Naţional Liberal, care ocupă locul al treilea în preferinţe (16,6%). Uniunea Salvaţi România (USR) se află pe locul al patrulea (12,5%), urmat de UDMR cu puţin peste 4%. 
 
Şi partidul lui Ludovic Orban, Forţa Dreptei, este luat în calcul de alegători, fiind ales de 1,7% dintre respondenţi. La fel şi partidul lui Liviu Dragnea, Alianţa pentru Patrie (APP), care înregistrează 1% din voturi. 
 
Foto: Facebook / Remus Stefureac
Directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac, a transmis principalele concluzii ale sondajului. Acesta susţine că certurile din coaliţie, în contextul crizei energetice, afectează în mod direct intenţia de vot. „Deocamdată impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o ameninţare majoră dacă relaţia dintre PSD şi PNL nu se va armoniza şi cele două partide nu vin cu soluţii în locul disputelor politice. După catastrofală criză politică de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor să audă de certuri politice”, a scris Stefureac, joi, pe Facebook. 
 
Totodată, Ştefureac susţine că tensiunile din coaliţie şi întârzierea oferirii de soluţii la probelemele sociale alimentează creşterea AUR în preferinţele românilor.„Dacă pe zona de securitate militară, din cauza ameninţărilor Rusiei observăm o creştere foarte puternică a încrederii în NATO, în UE, în Occident, de bun augur pentru moralul naţiunii, problemele sociale şi politice domestice/interne vor alimenta în continuare adeziunea electorală la discursul ultra-populist”, a explicat Remus Stefureac. 
 
 
Foto: Facebook / Remus Stefureac
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States, Black Sea Trust for Regional Cooperation şi True Story Project. Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metodă CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului a fost de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Adrian Foanɡă
27.01.2022, 11:38:45

PNL si-a sapat groapa, mai are de scazut... o sa ajunga la 10% curand.

+14 (52 voturi)
Alexis
27.01.2022, 11:39:48

Dupa rezultatele astea, il mai banuieste cineva de inteligenta pe marele strateg de la Cotroceni?

+21 (21 voturi)
Stefan din Nord
27.01.2022, 11:41:05

Nu cred.

+4 (6 voturi)
Fane
27.01.2022, 11:42:49

Simion asta descreierat a uitat de unirea cu Moldova. O basina expirata. Asta cel mult va cere ajutor Rusiei sa ne scoata de sub jugul UE. In mintea lui evident.

+3 (27 voturi)
West
27.01.2022, 11:44:05

toti cei care au fost siluiti la vacinare fortata, cei care nu au putut intra intr-un dedeman sa-si cumpere un capac de wc, ca nu au avut certificat de obedient fricos; mamicile care nu au putut intra cu copiii sa probeze pantofi intr-un magazin, cei ce nu au putut caltorii, cei care erau opriti in drumul spre munca, spre serviciu, de specialii cu pusti in intersectii si intrebati unde merg si ce justificare au, taranii care au fost alungati din pietele ce le-au fost scoase geamurile, parintii a caror copii au stat cu scolile inchise neavand cine sa-i supravegheze, copii alungati din parcuri, oameni foarte sanatosi alungati din salile de fitnes, etc etc etc vor veni la vot si vor spulbera pe toti sustinatorii acestor abuzuri!!!

-13 (33 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările