INFOGRAFIE Adevărul despre România: partidele bat pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD conduce detaşat în topul partidelor
PSD conduce detaşat în topul partidelor

Potrivit celui mai recent sondaj INSCOP Research, niciun partid sau alianţă politică nu a înregistrat creşteri semnificative în luna septembrie.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Uniunea Social-Liberală (USL) ar obţine 57,5% din voturile românilor. Procentul este apropiat de cel din luna iulie (57,1%), relevă barometrul de opinie publică „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“.

Sondajul a fost realizat în perioada 10-17 septembrie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. O creştere la fel de mică ar înregistra şi PDL. În luna septembrie, 15,5% din respondenţi au declarat că ar trimite un candidat democrat-liberal în Parlament, în comparaţie cu 15,1%, câţi şi-au exprimat opţiunea în luna iulie.

Clasamentul opţiunilor de vot pentru alegerile parlamentare este completat de Partidul Mişcarea Populară (PMP) (5,3% în septembrie, comparativ cu 5,6% în iulie) şi UDMR, cu 5,3% din opţiunile de vot, similar scorului obţinut la măsurătoarea din iulie.

Alianţa Dreptate şi Adevăr, formată din PNŢCD şi Forţa Civică, ar fi votată de 4,8% din cei chestionaţi (5,1% în iulie), iar PRM - de 3,9%, un procent similar cu cel  obţinut în urmă cu o lună şi jumătate. INSCOP mai menţionează că destui respondenţi (21,6%) nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 14% declară că nu merg la vot şi 5,5% au ales varianta „Nu ştiu/Nu răspund”.

PNL-PC A REVENIT LA 20%

În cadrul aceleiaşi cercetări, INSCOP Research a măsurat şi opţiunile de vot la alegerile europarlamentare. Şi în acest caz, diferenţele între procentele înregistrate în luna septembrie şi cele din iulie nu diferă substanţial.
Dacă duminica viitoare românii ar fi chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European, cele mai multe voturi ar fi obţinute de candidaţii PSD şi UNPR, 39,1%. În luna iulie, 38,8% din români exprimaseră această opţiune.

La ultima cercetare, specialiştii INSCOP Research atrăgeau atenţia că alianţa de Centru Dreapta, PNL-PC, a coborât, pentru prima dată în ultimele cinci luni, sub pragul de 20%. Candidaţii PNL-PC ar fi obţinut în luna iulie doar 19,3% din voturile românilor pentru alegerile europarlamentare. În luna septembrie, PNL-PC ar fi votat de 20,6% din votanţi. PDL ar fi votat de 14,8% din votanţi (14,2% în iulie), iar PPDD ar întruni 6,6% din opţiuni (6% în iulie).

În ceea ce priveşte PMP, candidaţii partidului lui Eugen Tomac ar fi votaţi de 5,1% din români. În luna iulie, PMP ar fi fost votat de 5,5% din cei chestionaţi. Pe locurile următoare se află UDMR, care ar obţine 5,1% (5,3% la măsurătoarea din iulie) şi ADA, cu un procent de 5% (5,5% în iulie).

sondaj

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune

29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele

SONDAJ România, divizată de intervenţia militară în Siria

Numărul românilor care se opun unei intervenţii armate împotriva regimului de la Damasc este aproape egal cu cel al românilor care sunt de acord cu atacul.

SONDAJ Nouă români din zece nu vor câini pe stradă. Oamenii de la ţară şi bărbaţii sunt mai cruzi decât orăşenii şi femeile

Institutul sociologic INSCOP a efectuat un sondaj de opinie la comanda ziarului „Adevărul“ având drept subiect una dintre cele mai disputate teme din aceste zile: soarta câinilor fără stăpân.

INFOGRAFIE O femeie e bătută la fiecare 30 de secunde. Ce cred românii despre misoginie

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 30,9% din respondenţi tratează cu îngăduinţă fenomenul violenţei domestice.

SONDAJ Adevărul despre România: 43% din români vor independenţă energetică

Chiar dacă exploatarea resurselor naturale ale ţării înseamnă riscuri pentru mediul înconjurător, mulţi români consideră că România nu ar trebui să depindă de importuri de energie.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: doi români din trei cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită

Potrivit „Barometrului de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 65,5% din români sunt de părere că ţara se află pe o traiectorie nepotrivită.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite