SONDAJ INSCOP De ce se tem românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de 50% dintre români sunt de părere că traiul li s-a înrăutăţit în ultimii trei ani, iar cei mai mulţi dintre ei se tem în primul rând pentru propria sănătate, potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj INSCOP Reasearch, realizat la comanda ziarului „Adevărul“.

În ciuda scăderii TVA pentru alimente şi băuturi nealcoolice, 53,6% dintre persoanele incluse în sondajul INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul“, în perioada 9-14 iulie, cred că viaţa lor a devenit ceva mai grea în ultimii trei ani de zile, în timp ce 41% apreciază că viaţa lor este ceva mai bună, iar 5,4% dintre respondenţi nu ştiu sau nu răspund la întrebare. În acelaşi timp, 60,8% dintre cei chestionaţi au răspuns că au constatat scăderea preţurilor, pe fondul reducerii TVA, spre deosebire de 35,2% dintre cei chestionaţi, care nu au remarcat reducerea costurilor la alimente în urma acestei măsuri. 

Totodată, pentru prima dată în acest an, procentul celor care consideră că ţara se îndreaptă în direcţia bună scade sub 50 de procente. Astfel, 46,7% dintre cei chestionaţi sunt de părere că România se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 50.8% în luna aprilie), 41,8% cred că ţara noastră merge într-o direcţie greşită, iar 11,5% nu ştiu sau nu răspund. Deşi raportul se menţine încă în favoarea optimiştilor, diferenţa a scăzut simţitor în ultimele luni. De exemplu, în decembrie 2014, 56,3% din români erau de părere că ţara se îndreaptă în direcţia bună şi doar 31,5% dintre cei chestionaţi şi-au exprimat pesimismul în acest sens.

Scad teama de preţuri şi frica de război

În ceea ce priveşte temerile românilor, cei mai mulţi dintre respondenţi au invocat starea de sănătate drept principală sursă de îngrijorare. Astfel, 26,9% dintre cei chestionaţi au răspuns că sunt preocupaţi de acest subiect, cu 10% mai mulţi în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. O altă sursă de stres pentru români este şi diminuarea veniturilor, iar 15,1% dintre cei chestionaţi au indicat reducerea veniturilor drept o preocupare fundamentală, în scădere cu trei procente faţă de luna aprilie a acestui an. Teama faţă de diminuarea veniturilor se află astfel pe un trend descendent, la fel ca şi ca aceea privind pierderea locului de muncă (14,6% în luna iulie faţă de 15,5% în aprilie).

În paralel cu răspunsurile privind reducerea TVA, respectiv diminuarea veniturilor, românii arată că se tem tot mai puţin de o escaladare generală a preţurilor. Astfel, îngrijorarea respondenţilor faţă de creşterea preţurilor s-a redus de aproape trei ori de anul trecut şi până acum. În prezent, doar 9,3% dintre respondenţi afirmă că se tem de un astfel de scenariu, în scădere de la 12,7%, în luna aprilie.

Pe o curbă descendentă se află şi temerile românilor privind posibilitatea izbucnirii unui conflict armat în regiune. Astfel, dacă în luna aprilie 14,4% dintre cei chestionaţi susţineau că principala lor grijă este declanşarea unui război în zonă, 13,2% dintre cei incluşi în sondaj au aceeaşi preocupare în luna iulie.

Instabilitatea politică, sursă de îngrijorare

Conflictele de pe scena politică au alimentat, pe de altă parte, temerile românilor privind instabilitatea politică. Astfel, 6,8% dintre respondenţi au afirmat că îi preocupă tulburările politice, de două ori mai mulţi faţă de luna aprilie a acestui an, când 3,4% dintre cei chestionaţi au oferit acelaşi răspuns. Posibilitatea unor calamităţi naturale îi îngrijorează, de asemenea, pe respondenţi, în proporţie de 5,6%, iar deteriorarea mediului înconjurător este o sursă de îngrijorare pentru alţi 1,9% dintre cei chestionaţi, în timp ce 5% dintre persoanele care au participat la realizarea sondajului se declară îngrijoraţi de alte probleme.

Barometrul „INSCOP – Adevărul despre România“ a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, în perioada 9-14 iulie, pe un eşantion de 1075 de persoane cu vârste de 18 ani şi de peste 18 ani, iar marja de eroare este de +/- 3%.

SONDAJ INSCOP
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite