Politică

articolul anterior articolul urmator

SONDAJ Peste jumătate dintre votanţi cred că Ponta va câştiga alegerile

31
21 Oct 2014 07:11:03
Autor: Dan Anghel
Victor Ponta
Victor Ponta

Potrivit cercetării INSCOP Research, 57,2% din cei care declară că vin sigur la vot în turul I consideră că liderul PSD se va instala în fotoliul de la Cotroceni

Spre deosebire de luna trecută, când a fost aplicată o întrebare deschisă, la sondajul INSCOP Reserach din luna octombrie s-a optat pentru o întrebare închisă, având drept opţiuni de răspuns toţi cei 14 candidaţi înscrişi în cursa pentru alegerile prezidenţiale.

La întrebarea „Cine credeţi că va câştiga alegerile prezidenţiale din acest an?“, 57,2% din votanţii care au indicat un nume (cei care declară că vin în mod sigur la vot în turul I, fără non-răspunsuri) cred că Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale, arată sondajul realizat de INSCOP Research în perioada 2-8 octombrie 2014, la comanda ziarului „Adevărul“. Studiul a fost efectaut pe un eşantion de 1.095 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României.

Trei votanţi din zece apreciază că Iohannis va triumfa
La fel ca şi în topul intenţiei de vot, clasamentul percepţiei câştigătorului arată că Victor Ponta este urmat de Klaus Iohannis (33,5% din votanţii care indică un nume cred că Iohannis va câştiga alegerile prezidenţiale).
Cei doi sunt urmaţi, la mare distanţă, de Călin Popescu Tăriceanu, despre care 4,1% din votanţii care indică un nume spun că va triumfa la alegerile prezidenţiale, şi Elena Udrea (2,6%). Restul candidaţilor cumulează scoruri foarte mici în acest clasament (Monica Macovei – 0,7%, Teodor Meleşcanu – 0,7%, Dan Diaconescu – 0,7%, Corneliu Vadim Tudor – 0,3%, Gheorghe Funar – 0,2%) sau pur şi simplu nu au fost menţionaţi deloc drept potenţiali câştigători ai alegerilor (Kelemen Hunor, Zsolt Szilagyi, Wiliam Brânză, Constantin Rotaru, Mircea Mirel Amariţei).

Votanţii lui Victor Ponta sunt cei fideli prin faptul că peste 90% din ei cred că liderul PSD va câştiga alegerile prezidenţiale. Restul nu ştiu sau nu răspund la întrebare. Niciunul nu îl indică pe Klaus Iohannis drept câştigător al alegerilor. Aproape trei pătrimi dintre votanţii lui Klaus Iohannis cred că edilul Sibiului va câştiga alegerile, restul fie indicându-l pe Victor Ponta drept învingător, fie alegând opţiunea de răspuns „Nu ştiu/Nu Răspund“. 

Candidatul cel mai potrivit
La întrebarea „Dincolo de preferinţele dumneavoastră personale, care dintre următorii candidaţi la alegerile prezidenţiale credeţi că se potriveşte cel mai bine cu cerinţele funcţiei de preşedinte?“, 41,8% din votanţii care indică un nume (cei care votează în mod sigur în turul I, fără non-răspunsuri si fara varianta „niciunul“) consideră că Victor Ponta se potriveşte cel mai bine poziţiei de preşedinte. El este urmat de Klaus Iohannis, cu 29,7% din opţiuni.

Pe locurile următoare se situează, în ordine, Teodor Meleşcanu şi Călin Popescu Tăriceanu (ambii cu câte 7,8%), Elena Udrea (5,3%), Monica Macovei (4%), Dan Diaconescu (1,7%). Alti candidaţi cu opţiuni sub 1% (Corneliu Vadim Tudor, Kelemen Hunor, Gheorghe Funar, Szilagyi Zsolt, William Brânză) cumulează 1,9% din răspunsuri. Restul candidaţilor (Constantin Rotaru, Mircea Mirel Amariţei) nu au primit niciun răspuns favorabil din partea votanţilor.

Acest clasament reproduce în linii mari topul intenţiei de vot, majoritatea votanţilor indicând acelaşi personaj pe care îl votează. Totuşi, remarcăm mici diferenţe date, probabil, de percepţia populaţiei cu privire la profilul personal al unora dintre candidaţi pe care votanţii în consideră, în virtutea carierei, a activităţilor anterioare, mai potriviţi pentru funcţia de preşedinte. De asemenea, alte diferenţe au cauze obiective tehnice legate de recalcularea procentelor după eliminarea non-răspunsurilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

bonfire bonfire
21.10.2014, 08:00:54

Sondajul in care majoritatea banuieste ca ponta „cap de seu„ va triumfa ca presedente a fost realizat in satul Necsesti( sat declarat oficial timp polul saraciei in Romania), iar interviurile au fost realizate strict asupra membrilor psd din sat si absolut toti aflati sub influenta alcoolului. Chiar si asa, doar jumatate dintre acestia recunoscand ca ponta nu prea are sanse.

+7 (9 voturi)
Iris IRIS
21.10.2014, 08:25:36

odata ce Maior doreste pe Ponta ca "prishidinti" atunci Ponta va fi "prishidinti" si Romania va continua in epoca rusinei , in epoca marlaniei.

+3 (5 voturi)
...m...
21.10.2014, 08:27:29

Deci, daca asa multi sunt siguri ca viorel ponta va castiga alegerile, asta ce inseamna!???? Ca alegerile SUNT DEJA FACUTE!!!!!! Acest individ este SINGURUL bun pt Europa, pt ca e SINGURUL care Linge unde Scuipa Europa fara sa protesteze si fara sa fie interesat pt binele tarii lui!!! Rusine.......si poate totusi am reusi sa facem ceva in privinta alegerilor daca am merge la vot!!! Mai bine oricare altcineva decat el..... Suntem in al 12-lea ceas...!!!

+1 (3 voturi)
valeriu topala
21.10.2014, 08:34:23

doamne,dumnezeule cite generatii de romani trebuie sa dispara pentru ca acest popor sa se trezeasca?!

+4 (6 voturi)
M Costi
21.10.2014, 08:38:37

Sondajul este cu siguranta o ...facatura , nu se poate ca dna Nutzy (fosta Cocos ! ) sa ia doar 2,6 % iar dna Macovei ( fost procuror la Sect. I pe vremea "puscatului ) doar 0,7 % !!! Ar fi un dezastru national tinand cont de banii bagati in campanie de onorabilii sustinatori ai celor doua ...distinse doamne . P.S. Deasemenea , sondajul este gresit , daca te iei dupa modul cum se exprima cei 3-4 propagandisti pe Forum-ul Adevarul , acompaniati fiecare de cateva zeci de sosii "productie proprie" !

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările