SONDAJ - Mizele şi implicaţiile regionalizării. Românii vor ca taxele să rămână pe plan local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii doresc ca Educaţia, Sănătatea sau Ordinea publică să fie trasferate în portofoliul regiunilor
Românii doresc ca Educaţia, Sănătatea sau Ordinea publică să fie trasferate în portofoliul regiunilor

Premierul Victor Ponta a explicat că regionalizarea ar trebui realizată până la finalul anului 2013. Conform unui sondaj IRES, românii nu se tem de regionalizare, dar au obiective clare în urma acestui proces. 33% dintre repondenţi consideră că peste 70% din taxele colectate la nivel local ar trebui să rămână la primării, nu să plece către Guvern.

Potrivit sondajului IRES, 46% din români cred că Guvernul ar trebui să primescă sub 10% din taxele colectate. Alţi 23% ar ceda către centrul administrativ al ţării între 10 şi 30% din taxele lor. În ceea ce priveşte procentul care ar trebui să rămână la nivel local, opiniile sunt diversificate. O treime din repondenţi cred că 70% din taxe ar trebui să fie cheltuite la nivelul comunităţii. Alţi 20% ar fi de părere că între 50 şi 70% din banii colectaţi de stat ar trebui să rămână localităţilor.

46% din români cred că Guvernul ar trebui să primescă sub 10% din taxele colectate (Sondaj IRES)



81% dintre cei chestionaţi au răspuns că nu se tem de regionalizare. Această tendinţă ar putea oferi şanse mari ca acest proiect să fie implementat rapid şi cu succes.

Când vine însă vorba despre împărţirea atribuţiilor între regiuni şi administraţia centrală, cei care au răspuns sondajului vor să limiteze drastic atribuţiile Guvernului. Majoritatea celor chestionaţi susţin că educaţia, ordinea publică, sănătatea, turismul, protecţia socială sau colectarea taxelor ar trebui să cadă în sarcina regiunilor.

Singura atribuţie care ar rămâne cu siguranţă în portofoliul Guvernului ar fi politica externă. 59% dintre cei chestionaţi au răspuns că acesta ar trebui să fie atributul administraţiei centrale. În acelaşi timp, 53% dintre cei chestionaţi consideră că şi apărarea ar trebui să revină regiunilor.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 23-35 ianuarie pe un eşantion reprezentativ de 1221 de persoane. Interviurile au fost realizate prin metoda CATI (interviuri telefonice).

Cum se vede regionalizarea la nivel politic

Premierul Victor Ponta a explicat poziţia USL şi a spus că ei vor propune o împărţire teritorială pe 8 regiuni administrative. Pentru a duce la îndeplinire acest plan au nevoie însă de referendum, care va avea loc în septembrie 2013. În urma referendumului ar urma să fie aleşi conducătorii regiunilor.

Referendumul va avea loc în luna septembrie (Victor Ponta)



„Se pot alege imediat, fără campanie electorală şi fără cheltuieli dacă referendumul e în septembrie, oricând în octombrie poţi să-i alegi. Primul mandat trebuie să fie până în 2016", a adăugat primul-ministru. Propunerea mea este, încă o dată vă spun care e opţiunea mea şi eventual a USL, dar decizia rămâne să fie luată de Parlament, propunerea mea este să fie aleşi indirect, să nu mai facem alegeri directe de către aleşii locali din regiunea respectivă, consilieri şi primari, o medie de 700-800 de aleşi locali", a  precizat Ponta.
 

Care este poziţia maghiarilor

Singurii care s-u pronunţat clar împotriva unei împărţiri teriotiale pe opt regiuni au fost maghiarii. Ei doresc care judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să constituie o singură regiune.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a fost tranşnt. El se opune unei regionalizări care să cuprindă doar opt regiuni economice.

Asta cu opt regiuni nu merge (Kelemen Hunor)



„Asta cu  opt regiuni nu merge. Asta înseamnă că nu facem nicio schimbare, pentru că şi acum sunt tot opt regiuni.  Eu nu cred că pentru a îmbunătăţi lucrurile trebuie doar să le laşi aşa cum sunt şi să le dai o altă denumire. Noi credem în continuare că pentru a avea regiuni viabile trebuie pus accentul pe regiunile istorice şi fiecare să aibă toate toate compoentele: socială, economică, istorică. Să fie o coerenţă în fiecare regiune. Noi vedem o împărţire în aşa fel încât fiecare regiune să cuprindă undeva între 1,2-1,5 milioane de locuitori. Noi vedem 13-14 regiuni.  Am avut o iniţiativă cu 16 regiuni, dar nimic nu este bătut în cuie", susţine Kelemen Hunor.

Miza regionalizării: fondurile europene

Premierul a încercat să explice că miza acestei regionalizări este una europeană. Dacă am avea regiuni economice, fondurile europene ar fi mult mai uşor de atras.

Graba cu care USL doreşte să finalizeze acest proiect ţine tot de miza europeană. În perioada 2014-2020 va începe un nou exerciţiu bugetar al UE, iar regionalizarea ar trebui făcută până atunci pentru a prinde trenul cu fonduri de la Bruxelles în noua formulă.

Analistul politic Alfred Bulai consideră că acest proiect va fi un eşec major pentru USL. „Să o luăm practic. USL abia ce a câştigat în vară alegerile locale. Şi-a pus preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, toată reţeaua şi acum vine şi le spune ăstora "băieţi, ne pare rău, noi avem de făcut o regionalizare". Să nu fim naivi. Vor avea de înfruntat o opoziţie puternică chiar şi la ei din partid", a explicat Bulai.

Ce presupune regionalizarea lui Ponta

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite