Politică

articolul anterior articolul urmator

SONDAJ Românii nu cred în bănci şi în partide

9
6 Feb 2014 21:26:36
Autor: Mădălina Mihalache
Românii, reticenţi faţă de partide FOTO Mediafax
Românii, reticenţi faţă de partide FOTO Mediafax

Potrivit cercetării INSCOP Research efectuate la comanda ziarului „Adevărul“, doar 17% din respondenţi nu sunt reticenţi faţă de bănci. Şi mai puţini (13,2%) pun preţ pe partidele politice

Partidele politice continuă să se afle în partea inferioară a clasamentului general al încrederii în instituţii de orice tip. Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia pierd puncte în topul încrederii, comparativ cu măsurătoarea efectuată în urmă cu două luni (noiembrie 2013), relevă sondajul realizat de INSCOP Research la comanda ziarului “Adevărul”.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 16-21 ianuarie 2014, înainte de accidentul aviatic din Apuseni şi înainte de înrăutăţirea condiţiilor meteo. Prin urmare, orice efect ar fi avut aceste episoade asupra încrederii în instituţiile executive, el nu a fost surprins de sondaj. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.054 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.

În afara partidelor (doar 13,2% din respondenţi au multă şi foarte multă încredere în aceste instituţii), codaşe în clasamentul general mai sunt băncile (17%) şi patronatele (19,9%).

„Băncile ajung la un minim absolut de încredere. Semnalul este foarte prost nu doar pentru bănci, ci pentru economie în ansamblu”, explică Remus Ştefureac, director INSCOP.

Tot Armata-i fruncea

Ierarhia în cazul instituţiilor executive (încredere multă şi foarte multă din totalul populaţiei fără non-răspunsuri): Armata 65,8% (faţă de 67,6% în noiembrie 2013), Jandarmeria 57,6% (57,1% în noiembrie), BNR 50,7% (faţă de 50,4% în toamnă), Poliţia 47,7% (faţă de 46,2% în noiembrie) şi SRI 47,5% (faţă de 48,3%).

Topul încrederii în instituţiile sociale sau private e dominat în continuare de Biserică: 62% încredere multă şi foarte multă (procente din totalul populaţiei fără non-răspunsuri), faţă de 65% în noiembrie 2013.

NATO, pe primul loc

În privinţa încrederii pe care românii o manifestă faţă de instituţiile internaţionale, ierarhia e dominată de NATO – 50,4% (51,4% în noiembrie 2013), ONU – 50,2% (52,7% în noiembrie) şi UE – 47% (48,6% în noiembrie).

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Sondaj: românii le cer viitorilor europarlamentari să ştie limbi străine

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, majoritatea respondenţilor consideră că principalele calităţi ale celor care vor reprezenta România în Parlamentul European trebuie să fie cunoaşterea limbilor de circulaţie internaţională şi studiile potrivite.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: tinerii români cred mai puţin în stat şi mai mult în ei înşişi

Barometrul „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul”, arată că, deşi percep că ţara şi economia vor merge mai prost în 2014, tinerii cred că lor personal le va merge mai bine.

SONDAJ Jumătate dintre români suspină după comunism

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată în perioada 7-14 noiembrie, 44,7% din respondenţi consideră comunismul drept „un lucru bun pentru România“, iar 44,4% apreciază că înainte de 1989 se trăia mai bine.

INFOGRAFIE Mugur biruitorul. Isărescu i-ar învinge la prezidenţiale şi pe Ponta, şi pe Antonescu
 
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, i-ar învinge atât pe Crin Antonescu, cât şi pe Victor Ponta în turul al doilea al algerilor prezidenţiale.
 
INFOGRAFIE Adevărul despre România: mândri că suntem români, în proporţie de 83%. Sudiştii, cei mai patrioţi
 
Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research, 26,3% din respondenţi îşi pun tricolorul pe balcon cu ocazia Zilei Naţionale a României.
 
INFOGRAFIE Adevărul despre România: două treimi din români sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale
 
O cercetare sociologică INSCOP Research a luat pulsul românilor faţă de una dintre cele mai controversate teme ale zilei: exploatarea resurselor naturale ale României.
 
INFOGRAFIE Sondaj: 62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România
 
Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 61, 7% din români ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România în cazul în care Basarabia ar rata procesul de integrare în UE.
 
INFOGRAFIE Sondaj: Românii se bazează, în criză, doar pe familie şi pe Dumnezeu
 
Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research, respondenţii n-au încredere în instituţiile statului pentru rezolvarea principalelor temeri cu care se confruntă.
 
INFOGRAFIE Sondaj: Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune
 
29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele
 
INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie
 
27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

calu
6.02.2014, 21:49:39

Partidele politice, parerea mea, ar trebui sa le scoatem definitiv din schema,dar...nu inteleg un lucru..de ce ,romanii,voteaza la greu cu usl daca increderea-i undeva sub 14% in partide.Cine minte si cand,pentru ca, mi se pare mie,socoteala nu prea ...iese.Ori ne pacalim singuri spunand ca nu avem incredere in partide cand suntem intrebati,ori suntem bolnavi cand vine timpul de ...vot.

+4 (4 voturi)
costea petre
6.02.2014, 22:26:02

Romanii cred in entitatile care fac pomeni. Asfel antipatia romanilor pentru banci este perfect justificata : bancile nu sunt implicate in campanii electorale si nici institutii filantropice.

+3 (3 voturi)
Caius Ionescu
7.02.2014, 03:39:57

Ghici ce... Institutiile care sunt implicate in campania electorala si fac pomeni au o incredere si mai mica.

+2 (2 voturi)
Emil Valeriu Sapca
6.02.2014, 23:23:51

cat de contradictoriu este repondentul roman. 32% dintre repondenti au incredere in guvern, iar aceiasi repondenti afirma ca in partidele politice au incredere numai in proportie de 13%. de parca guvernele, ca si Parlamentul, ar fi formate si sustinute politic de martieni, nu de partidele politice, pe care la distanta de cateva secunde le pun la zid. acesti cetateni ai romaniei vor sa fie guvernati bine, in folosul lor. ...haida de !

+4 (4 voturi)
bonfire bonfire
7.02.2014, 07:31:48

Acest top reflecta clar nivelul de gandire romanesc, pe baza caruia Romania nu va iesi niciodat din gaura neagra in care se afla. Armata ? Care armata ? Ce-a din Afganistan sau Iraq, sau cei ce dezapezesc, caci la orice reportaj despre milirari, nu auzi decat ca se plang ca duc lipsa de tot. Biserica ?? Sa fim seriosi, Nicio diferenta intre mafia politica si cea din biserica. Jandarmii ? Care cei care isi fac titlu de glorie din a bate studenti neinarmati, in special fete si care opereaza ca armata personala a guvernului ?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările