Partidele politice continuă să se afle în partea inferioară a clasamentului general al încrederii în instituţii de orice tip. Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia pierd puncte în topul încrederii, comparativ cu măsurătoarea efectuată în urmă cu două luni (noiembrie 2013), relevă sondajul realizat de INSCOP Research la comanda ziarului “Adevărul”.
Cercetarea a fost efectuată în perioada 16-21 ianuarie 2014, înainte de accidentul aviatic din Apuseni şi înainte de înrăutăţirea condiţiilor meteo. Prin urmare, orice efect ar fi avut aceste episoade asupra încrederii în instituţiile executive, el nu a fost surprins de sondaj. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.054 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.
În afara partidelor (doar 13,2% din respondenţi au multă şi foarte multă încredere în aceste instituţii), codaşe în clasamentul general mai sunt băncile (17%) şi patronatele (19,9%).
„Băncile ajung la un minim absolut de încredere. Semnalul este foarte prost nu doar pentru bănci, ci pentru economie în ansamblu”, explică Remus Ştefureac, director INSCOP.
Tot Armata-i fruncea
Ierarhia în cazul instituţiilor executive (încredere multă şi foarte multă din totalul populaţiei fără non-răspunsuri): Armata 65,8% (faţă de 67,6% în noiembrie 2013), Jandarmeria 57,6% (57,1% în noiembrie), BNR 50,7% (faţă de 50,4% în toamnă), Poliţia 47,7% (faţă de 46,2% în noiembrie) şi SRI 47,5% (faţă de 48,3%).
Topul încrederii în instituţiile sociale sau private e dominat în continuare de Biserică: 62% încredere multă şi foarte multă (procente din totalul populaţiei fără non-răspunsuri), faţă de 65% în noiembrie 2013.
NATO, pe primul loc
În privinţa încrederii pe care românii o manifestă faţă de instituţiile internaţionale, ierarhia e dominată de NATO – 50,4% (51,4% în noiembrie 2013), ONU – 50,2% (52,7% în noiembrie) şi UE – 47% (48,6% în noiembrie).
Citeşte şi:
INFOGRAFIE Sondaj: românii le cer viitorilor europarlamentari să ştie limbi străine
Potrivit unei cercetări INSCOP Research, majoritatea respondenţilor consideră că principalele calităţi ale celor care vor reprezenta România în Parlamentul European trebuie să fie cunoaşterea limbilor de circulaţie internaţională şi studiile potrivite.
Barometrul „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul”, arată că, deşi percep că ţara şi economia vor merge mai prost în 2014, tinerii cred că lor personal le va merge mai bine.
SONDAJ Jumătate dintre români suspină după comunism
Potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată în perioada 7-14 noiembrie, 44,7% din respondenţi consideră comunismul drept „un lucru bun pentru România“, iar 44,4% apreciază că înainte de 1989 se trăia mai bine.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
9 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Partidele politice, parerea mea, ar trebui sa le scoatem definitiv din schema,dar...nu inteleg un lucru..de ce ,romanii,voteaza la greu cu usl daca increderea-i undeva sub 14% in partide.Cine minte si cand,pentru ca, mi se pare mie,socoteala nu prea ...iese.Ori ne pacalim singuri spunand ca nu avem incredere in partide cand suntem intrebati,ori suntem bolnavi cand vine timpul de ...vot.
Romanii cred in entitatile care fac pomeni. Asfel antipatia romanilor pentru banci este perfect justificata : bancile nu sunt implicate in campanii electorale si nici institutii filantropice.
Ghici ce... Institutiile care sunt implicate in campania electorala si fac pomeni au o incredere si mai mica.
cat de contradictoriu este repondentul roman. 32% dintre repondenti au incredere in guvern, iar aceiasi repondenti afirma ca in partidele politice au incredere numai in proportie de 13%. de parca guvernele, ca si Parlamentul, ar fi formate si sustinute politic de martieni, nu de partidele politice, pe care la distanta de cateva secunde le pun la zid. acesti cetateni ai romaniei vor sa fie guvernati bine, in folosul lor. ...haida de !
Acest top reflecta clar nivelul de gandire romanesc, pe baza caruia Romania nu va iesi niciodat din gaura neagra in care se afla. Armata ? Care armata ? Ce-a din Afganistan sau Iraq, sau cei ce dezapezesc, caci la orice reportaj despre milirari, nu auzi decat ca se plang ca duc lipsa de tot. Biserica ?? Sa fim seriosi, Nicio diferenta intre mafia politica si cea din biserica. Jandarmii ? Care cei care isi fac titlu de glorie din a bate studenti neinarmati, in special fete si care opereaza ca armata personala a guvernului ?
Vezi toate comentariile (9)