SONDAJ Aproape trei sferturi dintre români consideră că decizia privind proiectul Roşia Montană trebuie luată în urma unei dezbateri parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dintre cei care au urmărit în ultima perioadă ştirile despre Roşia Montană, 41% consideră că decizia privind proiectul minier ar trebui luată de Parlament FOTO Adevărul
Dintre cei care au urmărit în ultima perioadă ştirile despre Roşia Montană, 41% consideră că decizia privind proiectul minier ar trebui luată de Parlament FOTO Adevărul

Aproximativ 70% din români sunt de părere că o decizie privind poiectul de la Roşia Montană trebuie luată în urma unei dezbateri parlamentare, în timp ce mai puţin de 30% din aceştia consideră că o hotărâre ar trebui luată fără dezbateri în Parlament, arată un sondaj de opinie Sociopol, realizat la solicitarea portalului www.b365.ro.

Premierul Victor Ponta a solicitat ca decizia privind proiectul miniser de la Roşia Montană trebuie luată în urma unei dezbateri în Parlament. Crin Antonescu, preşedintele Senatului, a cerut însă ca decizia să fie asumată de Guvern. Peste 60% din participanţii la sondaj sunt de părere că soarta proiectului ar trebui decisă după discuţii în Parlament, în timp ce doar 20% consideră că decizia trebuie asumată de executiv. Alţii 18% nu au răspuns la întrebare. 

Sondajul a fost realizat în perioada 9-12 septembrie 2013 în rândul a 1.017 persoane, populaţie adultă neinstituţionalizată a României. 

Potrivit rezultatelor sondajului, 95% din respondenţi au urmărit ştirile şi discuţiile despre proiectul minier de la Roşia Montană şi doar 3% nu au fost interesaţi de acest subiect. Din participanţii la sondaj, 52% din ei consideră că doar prin continuarea investiţiilor în minerit se vor crea locuri de muncă sigure, în timp ce alţii 35% doresc respingerea proiectului şi susţin că zona se va dezvolta prin turism. Alţii 13% nu au răspuns la această întrebare. 

Dintre cei care au urmărit în ultima perioadă ştirile despre Roşia Montană, 41% consideră că decizia privind proiectul minier ar trebui luată de Parlament, 21% susţin că hotărârea trebuie luată de Guvern, iar 15% - de preşedintele României. Alţii 10% au menţionat alte persoane sau instituţii ca fiind responsabile de luarea unei decizii în cazul proiectului minier Roşia Montană. 

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că, în opinia sa, premierul Victor Ponta „vrea tare“ proiectul de la Roşia Montană, dar „nu asumă răspunderea“, ci o pasează Parlamentului.

Antonescu a spus că, din intervenţia de miercuri seară a premierului, el a înţeles că Victor Ponta este „absolut convins“ că proiectul de la Roşia Montană este bun, corect şi aduce beneficii.

„Eu cred că premierul vrea tare acest proiect, dar nu asumă răspunderea“, a adăugat liderul PNL, într-un interviu la „Adevărul Live“. El a amintit că primul care a spus că nu mai are rost dezbaterea din Parlament a fost Victor Ponta.

Preşedintele Senatului a menţionat că singurul mod în care se poate opri dezbaterea din Parlament este ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe proiect, iar în caz contrar să vină în Parlament să-şi susţină punctul de vedere în favoarea proiectului. 


    CITEŞTE MAI MULT

UPDATE FOTO Protest pe biciclete pentru Roşia Montană. Peste 2.500 de persoane mărşăluiesc spre TVR

Sub titulatura „Roşia Montană în UNESCO“, cei care se opun exploatării miniere la Roşia Montană au pornit, de la ora 16.00, într-un protest pe biciclete în Bucureşti, care s-a transformat într-un amplu marş de la Universitate, pe Bulevardul Magheru, spre TVR. La acţiune participă în jur de 2.500 de persoane, o parte protestând faţă de gazele de şist.

UPDATE FOTO VIDEO A treia zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au fost în Piaţa Revoluţiei

Bucureştenii s-au adunat pentru a treia zi în Piaţa Universităţii la fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură. Dacă în prima zi 4.000 de oameni au mărşăluit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, luni, Bulevardul Regina Elisabeta a fost blocat, protestatarii eliberând strada după circa şase ore de proteste.

Zgonea i-a trimis o scrisoare lui Băsescu pe subiectul Roşia Montană: „Un referendum este binevenit“

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care a arătat că este de acord cu referendumul propus de şeful statului pe tema Roşia Montană.

Băsescu, despre Roşia Montană: „Când aş primi legea la promulgare, nu aş promulga-o înainte de referendum“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că, în situaţia în care populaţia se va fragmenta pe tema Roşia Montană, nu va promulga legea înainte de organizarea unui referendum.

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

Sute de clujeni au venit cu familiile şi prietenii ca să protesteze, în Piaţa Unirii, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti. Ei au cerut demisia miniştrilor Mediului, Culturii şi al celui delegat pentru Proiecte de Infrastructură, adică demisia Rovanei Plumb, a lui Daniel Barbu şi a lui Dan Şova. În centru, circulaţia a fost blocată aproape două ore.

Roşia Montană: Ungaria cere României să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur şi „patrimoniul cultural şi de mediu”

Guvernul maghiar cere ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi „bunurile de mediu şi culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană, afirmă luni două ministere de la Budapesta într-un comunicat, citat de MTI.

Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană

Primarul Clujului, totodată şi fost premier, Emil Boc, a declarat azi, 4 septembrie, într-o conferinţă de presă, că solicită Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană întrucât este neconstituţional. Bos susţine că prin el se oferă unei companii private atribuţii de utilitate publică care trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice.

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut cu până la 17% după protestele legate de Roşia Montană

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, în urma protestelor din România faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, relatează Bloomberg.

Intră în dezbatere pe blogurile adevarul.ro!

Revoluţionarii fără cauză

Piaţa Universităţii e iarăşi populată. De cu seară, până-n creierii nopţii. La fel, şi-n celelalte oraşe mari. O masă de tineri, în general, protestează. Acum, faţă de exploatarea auriferă de la Roşia Montană. Să nu vă-nchipuiţi că avem, în România, o asemenea abundenţă de specialişti în materie, care ştiu exact de ce protestează! Care să aibă informaţii ştiinţifice că e ceva putred la Roşia Montană.

Un dram de libertate în Piaţa Revoluţiei

Ora 2.12. Am ajuns acasă după cea de-a treia zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Deschid Facebook-ul şi îmi curg în news feed trei evenimente din seara asta de toamnă:

#rosiamontana: Corturile şi imperiul - un protest tânăr, cu sticle şi biciclete

"All I wanna say is that they don't really care about us!". Iar şi iar. Repetitiv. Timp de o oră. Bulevardul Elisabeta. Punctul zero al Bucureştiului. 1.000 de tineri au ocupat asfaltul, s-au aşezat pe jos şi protestează. Feţele lor ar putea fi văzute în Vama Veche, pe plaja Corbu sau în cluburile din Bucureşti. Dar ei sunt aici şi bat cu sticlele în asfalt. Sunt omogeni ca mesaj şi eterogeni ca oameni. A doua zi de #rosiamontana.

14 ani de rezistenţă arată că se poate! Continuăm împreună şi câştigăm!

Duminică seară politica a murit. Coldrexul nu a mai fost suficient guturaiului stradal. S-au adunat cu toţii în pieţe, tineri curioşi, ecologişti, universitari, hipsteri, naţionalişti, stângişti, oameni ai Domnului, etc.

Există ceva mai rău decât cianura?

Mă pregăteam să scriu despre Liberia, unde o Universitate nu a admis niciunul dintre cei 25 de mii de candidaţi, ca şi despre rata de eşec de la bacalaureatul din toamnă de la noi, când toată lumea a început să vorbească din nou despre Roşia Montană. Nu pot, de aceea, ocoli subiectul...

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite