Sondaje de vacanţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimele sondaje de opinie îl arată pe preşedintele Klaus Iohannis în picaj
Ultimele sondaje de opinie îl arată pe preşedintele Klaus Iohannis în picaj

Cu toate că este încă miezul verii - iar oamenii sunt în concediu - au început să apară sondajele sperietoare. Acestea arată că preşedintele Klaus Iohannis ar fi scăzut grav, iar diferenţa dintre PNL şi PSD se subţiază. E grav! Vezi cât a scăzut preşedintele! – titrează site-urile şi ziarele isterice.

De fapt măsurătorile scoase acum din joben sunt nişte mici falsuri făcute de casele de sondaje apropiate PSD, aceleaşi care îl arătau pe Victor Ponta, în noiembrie anul trecut, preşedinte mondial cu măcar zece procente în faţa celorlalţi candidaţi. Când aceste case de sondaje au dat rateuri atât de mari la sfârşitul anului trecut înseamnă ori că au greşit la numărare (iar atunci şi-au pierdut relevanţa şi acreditarea profesională) ori au umflat din pix anumiţi candidaţi (şi atunci sunt pur şi simplu ticăloase).

În plus, ceva mă face să nu cred în sondajul făcut în miezul verii. Pentru că aceste măsurători – telefonice cu siguranţă – pot da rateuri măreţe când cei mai mulţi dintre respondenţi sunt plecaţi prin concedii.

Dar nu de acurateţea sondăjeilor sunt interesat de fapt ci de dimensiunea publică acestor măsurători. De ce li se dă aşa de mare importanţă într-un an fără alegeri? De ce vedem cifrele cu preşedintele ”în picaj” aşa de des şi atât de apăsat? Cine şi de ce apasă acum aceste butoane?

Să-l minţi azi pe Victor Ponta că ar călări un cal alb înaripat cu care zboară peste încrederea românilor nu ar avea nici o logică. La ce îi ajută această minciună ”tehnocratului” autointitulat de la Palatul Victoria? La nimic, evident, cât timp nu va mai candida curând decât la concursul cine e trimis mai repede în judecată.

Şi atunci care e scopul sondajelor care îl arată pe preşedinte într-un picaj grav? Poate pentru a-l tempera în perspectiva ajutorului pe care acesta îl poate acorda PNL la alegerile de anul viitor? Cam devreme, dacă asta e strategia. Pentru a-l face să apară mai des public? Ei, aici ar putea fi o cheie de citire a sondajelor recente. Pentru că majoritatea cetăţenilor din această ţară nu este atentă la politică zi de zi. Faptul că preşedintele lipseşte din dezbaterile publice mai multe săptămâni nu îl afectează atât de tare pe cât se scrie despre acest lucru. De fapt există un nucleu foarte mic de oameni care urmăreşte zi de zi ceea ce se petrece pe scena politică. Şi-atunci cine şi ce urmăreşte cu această sperietoare a sondajelor? De ce vor cei din jurul lui Victor Ponta să-l facă pe Klaus Iohannis să iasă mai des public şi să creadă că tăcerea îl va îngropa politic?

Cred că este de fapt uşor de ghicit că Victor Ponta nu poate exista fără un adversar. Că cei care votează PSD sau Ponta au nevoie de o ”bătălie”, de un adversar rău sau de un sac de box. Şi, după ce atâţia ani adversarul tău a fost Traian Băsescu azi nu poţi să găseşti un ”duşman” mai jos decât preşedintele ţării.

Aşa că, atât timp cât Klaus Iohannis nu devine un adversar vocal Ponta şi PSD pierd puncte zi de zi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite