Politică

articolul anterior articolul urmator

Sondajul lui Nicuşor Dan. Firea, câştigător detaşat. Predoiu, pe locul III

17
2 Jun 2016 18:17:44
Autor: Mădălina Mihalache
Gabriela Firea este favorită în sondaje FOTO Adevărul
Gabriela Firea este favorită în sondaje FOTO Adevărul

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a dat publicităţii un sondaj din care reiese că se află pe locul II în intenţie de vot, la diferenţă de aproape 18% faţă de ocupanta locului I, Gabriela Firea. Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, se află pe locul III, la diferenţă de cinci procente de Nicuşor Dan, care îi cere primului să se retragă din cursă în favoarea sa.

„Am publicat rezultatele sondajului pe care am vrut să-l facem împreună cu PNL. Aşa cum am promis, el a fost realizat de o firmă internaţională, TNS, şi îi invit pe reprezentanţii PNL să studieze bază de date pentru a verifica acurateţea rezultatelor. Ele arată foarte clar că eu sunt pe locul doi, Cătălin Predoiu este pe trei. Domnule Predoiu, aştept să vă respectaţi angajamentul şi să vă retrageţi din cursă. Am încredere în bucureşteni. Ştiu că dacă vă mobilizaţi în număr cât mai mare putem schimba orice rezultat. La vremea lor Năstase, Ponta şi Oprescu au părut de nebătut, la fel cum pare acum Gabriela Firea“, a afirmat Nicuşor Dan.

Gabriela Firea se află pe primul loc în intenţia de vot a bucureştenilor, cu 34,3%, la diferenţă de aproape 18% de ocupantul locul II, Nicuşor Dan, care a obţinut 16,1%. Următorul în clasament este Cătălin Predoiu, candidatul PNL la Primăria Capitalei. Potrivit sondajului efectuat la comanda lui Nicuşor Dan, diferenţa între locul II şi locul III este de cinci procente.

 În urmă cu o săptămână, liberalul Predoiu i-a propus lui Nicuşor Dan să comande, împreună, un sondaj de opinie, iar cine iese pe primul loc acela să fie şi candidatul dreptei unite. Scopul compromisului era legitim: unificarea forţelor ar fi dus, teoretic, la înfrângerea Gabrielei Firea. Nicuşor Dan a refuzat, iniţial, oferta, însă, duminică seară, la confruntarea electorală de la TVR, a lăsat de înţeles că este dispus să-şi măsoare forţele cu Cătălin Predoiu. Ba chiar echipele de campanie ale celor doi candidaţi au negociat formularea întrebărilor şi ce institut să facă sondajul. Numai că aici intervine minciuna, şi de o parte, şi de cealaltă.

Noaptea a fost un sfetnic rău

Lui Nicuşor Dan nici prin gând nu i-a trecut să se retragă din cursă, indiferent de rezultatul cercetării sociologice. Atunci de ce a mai acceptat varianta sondajului? Nu era mai la îndemână să-l refuze în continuare pe Predoiu? Răspunsul ţine strict de calcule politice. Printr-un refuz continuu, Nicuşor Dan şi-ar fi ostilizat o parte din electorat, mai exact nucleul dur anti-PSD. Pentru acei oameni, miza alegerilor e să piardă Gabriela Firea. E mai puţin important dacă cel care o învinge pe Firea este Nicuşor Dan sau Cătălin Predoiu, pentru că discuţia se poartă în zona ideologică, şi mai puţin în zona nominală.

„Există mulţi oameni care sunt anti-PSD şi care îmi spun că ar vota cu  oricine, numai să nu iasă PSD“, a recunoscut candidatul USB  la Adevărul Live. Aşadar, această felie de electorat ar fi taxat încăpăţânarea lui Nicuşor Dan şi ar fi trecut de partea lui Cătălin Predoiu. Tocmai ca să-şi securizeze electoratul, Nicuşor Dan a acceptat, teoretic, soluţia sondajului de baraj. Asta s-a întâmplat duminică seară. „Ne-am întâlnit la TVR. Am stat la o ţigară, am vorbit ce mai facem“, a spus Cătălin Predoiu, la Adevărul Live.

Luni, cele două tabere urmau să se întâlnească pentru a stabili detaliile finale. Însă, peste noapte, fiecare a încercat să forţeze retragerea celuilalt. Spre exemplu, Nicuşor Dan le-a transmis liberalilor că singura soluţie viabilă pentru înfrângerea Gabrielei Firea este el. Ca să fie şi mai convingător, Nicuşor Dan a scos un sondaj comandat de USB, în care apărea clasat înaintea lui Predoiu. De partea cealaltă, liderii PNL, în frunte cu Alina Gorghiu,  i-au cerut explicit lui Nicuşor Dan să se retragă, spunând că PNL are la sertar un sondaj în care Predoiu este cu mult în faţa lui. „Ei au încercat să mă convingă să mă retrag. Eu le-am spus că nu o să mă retrag în nicio condiţie“, a povestit Nicuşor Dan. Pe scurt, fiecare a încercat să-şi anihileze adversarul fără a concura direct. Niciodată, nici unul, nici celălalt n-a gândit vreodată sondajul ca pe o competiţie deschisă din care cel mai bun să câştige.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Marcel Panciu
2.06.2016, 18:30:02

Predoiu trebuie să-l convingă pe Turcescu să se retragă! E singura șansă pentru a-l bate pe Nicușor Dan. Haide „dreapta”, mobilizarea! :)

-3 (5 voturi)
JIM BEAM
2.06.2016, 18:38:23

Va bate Firea -PSD ..! ganditi-va de ce nu va iubesc romanii -bucurestenii!.Dnilor de la PDL-PNL,PMP,etc..? Ce ati facut bun pt. ei in 26 de ani?.Ca a facut Halaicu -PNL?,dar Lis-PNTCD?,dar Ciorbea,Basescu,Videanu?.PNT-PDL..In afara de retrocedari cu cintec,parcuri,vile ,etc??Cheltuirea banilor publici neadecvat sa scriu sa nu-mi baneze comentul..

+1 (9 voturi)
mahatma
2.06.2016, 18:42:45

Tot sper ca sunt mai multi privati decat bugetari in bucuresti. Ca sunt mai multi oameni care muncesc din greu ca sa nu se lase condusi de niste infractori dovediti. Pt ca domana firea, aceasta tocanita romaneasca, este o marioneta in mana penalilor fara culoare politica. Domana firea va "binecuvanta" orice manevra a sleahtei infractionale care populeaza primariile de sector si primaria capitalei.

-1 (5 voturi)
Stroescu Tit Emilian
2.06.2016, 19:41:44

Bucurestenii isi doresc hoti, doresc PSD, doresc catedrala mantuitoare de prosti si hoti, doresc vanghelie, cam asta e nivelul......

-3 (7 voturi)
Stroescu Tit Emilian
2.06.2016, 19:46:33

NU votati hoti....PSD>>>PNL>>>PMP>>>UNPR>>>PC>>>PD>>>ALDE.......sau puteti sa-i votati daca vreti sa-i vedeti la inchisoare peste ceva timp.....

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările