Politică

articolul anterior articolul urmator

UPDATE  Iohannis nu va numi azi premierul. Cum e motivată opţiunea sa

82
29 Dec 2016 11:36:30
Autor: Radu Eremia, Sebastian Zachmann
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Presidency
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Presidency

Preşedintele Klaus Iohannis nu va ieşi, joi, să anunţe dacă acceptă propunerea de premier a PSD, acesta având nevoie de timp „să cumpănească mai bine lucrurile“, potrivit unor surse oficiale. Cel mai probabil, liderul de la Palatul Cotroceni va face un anunţ în ceea ce-l priveşte pe Grindeanu după Revelion.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis nu va numi joi premierul propus de PSD şi ALDE. „Sunt ardelean, trebuie să cumpănesc mai bine lucrurile”, ar fi spus Iohannis, potrvit unor surse oficiale. Potrivit aceloraşi surse, Iohannis a afirmat că Grindeanu este o propunere mai bună „decât Sevil Shhaideh“, preşedintele subliniind că social-democratul i-a făcut o impresie bună deoarece este „un politician tânăr, implicat“. De asemenea, liderul de la Palatul Cotroceni a salutat că de această dată PSD a respectat criteriile interne privind desemnarea premierului, adică a fost un vot în cadrul unui organism de conducere colectivă. 

Potrivit aceloraşi surse, Iohannis a respins propunerea Shhaideh din mai multe motive. „Sunt argumente politice, dar şi altfel de argumente pe care nu le pot explica“, a afirmat preşedintele, potrivit aceloraşi surse, recunoscând că au contat şi argumentele referitoare la aspecte ce ţin de securitatea naţională. 

Totodată, surse oficiale au declarat pentru „Adevărul“ că după respingerea lui Sevil Shhaideh preşedinţia a trimis o scrisoare către conducerea PSD şi ALDE pentru a-i anunţa de respingerea lui Shhaideh şi pentru venirea acestora cu un alt nume de premier. 

UPDATE Sorin Grindeanu, propus de PSD pentru funcţia de prim-ministru, a plecat de la Palatul Cotroceni, unde a avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. Discuţia a durat aproximativ jumătate de oră.

UPDATE Sorin Grindeanu a ajuns la Palatul Cotroceni.


Sorin Grideanu a fost chemat la ora 12.00 la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, la mai puţin de o zi după ce actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş a fost propus de PSD pentru funcţia de premier

Întâlnirea a fost convocată după ce Iohannis a primit scrisoarea PSD prin care era informat că Sorin Grindeanu este noua propunere a social-democraţilor pentru funcţia de premier.

După această întâlnire, preşedintele va decide dacă îl numeşte sau nu pe Grindeanu.

Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 - 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia înformatică.

În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna - Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul : Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt - Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.

În perioada octombrie 1998 - octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, din noiembrie 2001până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş, în următorii trei ani a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, timp de câteva luni, în 2008, a fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.

Scurt mandat de ministru
În 2012, acesta a fost reales deputat, fiind membru al Comisiei de control parlamentar al SRI în perioada 2013-2014. În 2013, Grindeanu a urmat un Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică, la Academia Naţională de Informaţii, potrivit „România Curată“.  În perioada decembrie 2014- noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat funcţia de ministru pentru Societatea Informaţională.

În anul 1996, Grindeanu s-a înscris în PDSR, care ulterior a devenit PSD, ocupând mai multe funcţii. Din anul 1998 până în 2001 a fost vicepreşedinte la organizaţia de tineret a PSD Timiş, din 2002 a fost membru în Biroul Executiv judeţean al PSD Timiş şi membru în Consiliul Naţional al TSD. În anul 2003 a fost ales preşedinte executiv al PSD Timiş, iar în 2005 a fost ales preşedinte al PSD Timişoara şi prim-vicepreşedinte al PSD Timiş. În anul 2015 a fost ales preşedintele PSD Timiş, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

82 Comentarii

L--- Lara
29.12.2016, 11:49:42

Mda, CV-ul tipic al unui politruc fara nici o realizare profesionala! Halal propunere pentru premierul unei tari din UE, dar daca astea sunt valorile psd-ului..... Se pare ca nu exista in psd nici un politician de calitate care sa fi realizat ceva fara ajutorul partidului, care sa fie mandru de cariera sa si sa poata trai din meseria sa si dupa ce se lasa de politica. Dar alesii astia cand intra in politica spera sa ramana toata viata acolo.

+15 (27 voturi)
Jean Maurer
29.12.2016, 11:52:41

Cred ca lucrurile intra pe un fagas de normalitate. Johannis nu are niciun motiv sa refuze propopunerea PSD (nu a lui Dragnea). Sper ca Grindeanu sa fie si sub controlul SRI, pentru ca numai asa, halucinatiile politice ale lui Dragnea vor capata o anumita baza reala. Personal, cred ca pericolul nebuniei politice care se anunta, a fost indepartat.

+3 (15 voturi)
L--- Lara
29.12.2016, 11:56:14

@Maurer "Cred ca lucrurile intra pe un fagas de normalitate." As spune ca e vorba de normalitate mioritica, pentru ca altfel nu vad nimic normal in a propune ca premier o mediocritate crasa.

+7 (17 voturi)
Jean Maurer
29.12.2016, 12:09:46

L---Lara, aveti pretentii, de altfel justificate, mult prea inalte. Sa stiti ca nici in Germania, spre exemplu, lucrurile nu stau mai bine. Doar vedeti ce face Merkel si probabil ca va primi si un nou mandat. Sa gandim totusi pozitiv si sa speram ca PSD-ul in colaborare stransa cu Parlamentul si cu Johannis, si cu ceva SRI pe la mijloc, vor gasi solutii de echilibru si coabitare. Primul si primul lucru care trebuie facut in Romania este oprirea jafului national, a hotiilor, a coruptiei, a economiei subterane. Daca s-ar reduce doar cu 25% aceste lucruri, se vor disponibiliza cateva zeci de miliarde de Euro anual, din care se vor putea majora salariile, si ar mai ramane si pentru investitii.

+8 (20 voturi)
Lacunza Rosemary
29.12.2016, 11:57:24

Pupat toti piata Endependentii. Putem incepe marele jaf, dupa un an de pauza si post. Dupa aceea, cu burtile si conturile pline, ne ocupam putin si de Justitie, de amnistii si de pomeni pentru votaci. Dupa ce plezneste bugetul si dam cu tzara in gard, dam vina pe technocrati, pe EU, pe Americani si pe khazari, care ne sug sangele si ne impiedica din marsul glorios catre culmile netarmurite ale coruptiei si furtului generalizat. Iata programul nostru luminos si invincibil.

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (82)

Modifică Setările