Politică

articolul anterior articolul urmator

S.O.S. PNL caută cârmaci

19
27 Feb 2017 08:49:24
Marian Oancea

Nu trebuie să fii specialist în ştiinţe politice pentru a realiza că Partidul Naţional Liberal se află într-o cădere liberă care poate fi oprită doar de convenţia din primăvara acestui an. Rezultatele dezastroase de la ultimele două scrutine, luptele interne cauzate de fuziunea PNL-PDL, dar şi comenzile venite „de sus” au aruncat partidul într-o uşoară degringoladă.

PNL trece printr-o criză acută de leadership. Şi nu vorbesc aici doar despre nivelul celor care apar la televizor. Acest lucru este resimţit în organizaţiile locale sau judeţene. Am scris anterior un articol referitor la cauzele care ar putea genera o astfel de criză de oameni care au puterea de a prelua frâiele unei organizaţii, aşadar nu am să insist.

Un lucru este clar. Partidul Naţional Liberal se chinuie să facă reforma, dar s-a trezit în situaţia în care nu are pe cine să numească în poziţiile de decizie. Scriu acest articol plecând de la valul de ştiri, postări pe Facebook, emisiuni televizate, declaraţii ale unor membri influenţi ai partidului care îmi indică mie, simplu membru al PNL Sector 1 că a început campania electorală internă.

Doi dintre „greuceni” şi-au anunţat candidatura. Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu s-au înscris oficial în cursa pentru „fotoliul din Modrogan”. Făcând o paranteză, vreau să menţionez clar că scopul acestui articol nu este acela a face campaniei niciunui candidat la şefia PNL, ci exprimă opinia mea şi a altor membri referitoare la acest moment prin care trece partidul. Citând un bun prieten, s-au înscris în cursă „unul care are alură de psd-ist şi un mut care nu mişcă nimic”. Asta a fost la rece părerea sinceră a unui membru PNL, debusolat de situaţia alegerilor. Valul pe care s-a ridicat USR şi mişcările de stradă din Piaţa Victoriei au crescut standardul şi în Partidul Naţional Liberal. Membrii se văd puşi în faţa unei situaţii în care trebuie să facă opoziţie dură unui PSD integrat în toate structurile statului timp de 3 ani. Asta îi determină să ceară mult mai mult de la liderii lor. De aici probabil şi reacţia referitoare la cei doi candidaţi de până acum. Cu domnul Orban la cârmă, oricât de bun comunicator ar fi dumnealui, atât în interiorul partidului, cât şi în exterior, este foarte dificil să promovezi ideea că PNL s-a reformat. Moment în care închizi uşa oamenilor noi care, după ce au stat săptămâni întregi în stradă, doresc în sfârşit să facă politică. Aceştia, trebuie reţinut foarte clar, îşi doresc o altfel de politică, un altfel de partid. Iar un om al vechiului sistem, precum Ludovic Orban, îi catapultează direct în curtea USR. De cealaltă parte, Cătălin Predoiu nu reuşeşte deloc să se adapteze scenei politice româneşti. Are experienţă suficientă, dar, cu toate acestea, nu a demonstrat că are capacitatea de a-i convinge pe oameni că este unul de-al lor. Aşadar, cu Cătălin Predoiu la cârmă, poate reuşeşti să îi atragi pe aceia din afara partidului, dar, cu siguranţă, foarte mulţi membri care îl cunosc se vor îndepărta de partid.

 Aceştia, trebuie reţinut foarte clar, îşi doresc o altfel de politică, un altfel de partid. Iar un om al vechiului sistem, îi catapultează direct în curtea USR.

Exigenţele au crescut. Oamenii au înţeles că un lider de partid trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Tinerii care se situează pe partea dreapta a eşichierului politic vor un lider care să îi inspire, care să le dea impresia că împreună au puterea să producă schimbarea. Nu se mai acceptă greşeli, nu se mai acceptă înţelegeri dubioase cu oameni corupţi, nu se mai acceptă o atitudinea de pierzător încă de la începutul jocului. Tinerii care vor să transforme România îşi doresc să se integreze într-un partid care să le aprecieze meritele, într-un partid care să îi integreze şi care să genereze proiecte şi în afara campaniilor electorale. Cei care urmăresc şefia PNL au obligaţia morală să înţeleagă aceste nevoi. Pentru că, ocolindu-le, nu fac altceva decât să accentueze criza în care partidul se află acum.

Personal îi apreciez foarte mult atât pe domnul Orban cât şi pe domnul Predoiu. Se simte însă în partid că cei doi reprezintă o alegere între răul cel mare şi răul cel mic. Atacurile între cei doi au început să curgă. Mi-au sărit în ochi două chestiuni la adresa lui Cătălin Predoiu. În primul rând un articol care îl desfiinţează, pe site-ul de ştiri PSNews şi o replică a lui Nicolae Manolescu care, într-o înşiruire de nume ai unor membri de seamă din PNL, ţine să îi atribuie o serie de caracteristici doar lui Cătălin Predoiu („Atanasiu, Dolha, Modreanu, Turcan, Buşoi şi chiar Predoiu, cel lipsit de charismă şi de umor”.). Sunt atacuri normale care demonstrează că echipa lui Orban s-a mobilizat mai repede. Un alt fapt care scoate în evidenţă neîncrederea membrilor în capacitatea celor doi de a prelua şefia partidului vine dintr-o declaraţie a preşedintelui interimar, Raluca Turcan, pentru Agerpress. Aceasta menţionează că: „Avem doi candidaţi în acest moment — Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban —, poate vor veni şi alţii.”

Am auzit replica „poate vor veni şi alţii” de la foarte mulţi membri PNL. Lucru care pe mine personal mă pune pe gânduri. Sunt conştient de valoarea fiecăruia dintre cei doi candidaţi înscrişi în cursă. Mai mult am încredere că amândoi se pot adapta la cerinţele maselor. Dacă fiecare îşi face un upgrade acolo unde ştie sau i-a fost semnalat că are probleme, care sunt incompatibile cu şefia celui mai mare partid de dreapta din România, atunci vom merge cu toţii în forţă spre victorie.

PNL îşi caută cârmaci. S-au vehiculat foarte multe nume care şi-ar dori să conducă un partid puternic, care are capacitatea să lupte de la egal la egal cu PSD. De la Cristian Buşoi până la Alin Tişe, de la Marian Petrache până la Dacian Cioloş. Am auzit şi varianta că Preşedintele Iohannis este cel care va înclina balanţa (Alfred Bulai, Antena 3, 25.02.2017). Ce trebuie reţinut este că partidul se găseşte într-o groapă, iar cu cât va reuşi să iasă mai repede de acolo, cu atât şansele de revenire şi de dezvoltare vor creşte.

Eu nu vreau să câştige niciunul dintre cei care nu iau în considerare opinia tinerilor, promovarea în partid bazată pe meritocraţie, respectarea statutului şi a valorilor liberale şi care nu este mândru că reprezintă Partidul Naţional Liberal. Indiferent de cine va fi preşedinte, dacă aduce în organizaţie energie şi încrederea că PNL a renăscut, atunci putem spune că, în sfârşit, PSD şi-a găsit un adversar pe măsură. Mai este foarte puţin timp.

Dragi cârmaci, meditaţi la tot ceea ce vă spune strada. Fără membri activi, veţi fi doar şefi peste structuri schelet.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Mircea B.
27.02.2017, 09:03:28

autor V-a scapat o greseala la ultimul paragraf : "i-au in considerare".

+1 (1 vot)
Marian Oancea
27.02.2017, 09:53:42

Apreciez. Înseamnă că l-ați citit integral, fapt care mă bucură! :)

Petre67
27.02.2017, 11:10:48

Eu l-am considerat pe Predoiu un bun lider Pnl. Dar cu chestia asta ca e putin carismatic, ati reusit sa contaminati o buna persoana. Intrebati-l pe Tariceanu daca vrea sa va pastoreasca,el intradevar are o Buna carisma

+2 (2 voturi)
Stefanescu Marian
27.02.2017, 11:58:49

Of,uneori între lipsa de experienţă şi ipocrizie nu este decât un singur pas! Azi,după fuziunea PNL-PD-L,problema noului PNL este o problemă de identitate.Mai precis lipsa unei doctrine/ideologii politice declarate şi adoptate,care "să lege maioneza" structurii interne şi să facă "să cântăm toţi aceeaşi melodie". Tot aici intră şi problema reprezentativităţii.CE grupuri sociale vrea să reprezinte PNL şi care sunt interesele sociale prioritare pe care le are în vedere.Totul astfel făcut încât să se ţină cont şi de amplele dispute ideologice europene. Referitor la structura organizaţională şi la lideriat,aici trebuie să se aibă în vedere o structură flexibilă care să răspundă în timp real la rapidele schimbări de dorinţe sociale cauzate de "revoluţia/globalizarea informaţională" Din punctele de vedere de mai sus,cred că nici dl Orban nici dl Predoiu nu pot fi soluţii pe termen mediu.Cu un plus pentru dl Orban ca fiind mai popular şi cu experienţă politică,dar lipsa de mesaj doctrinar este evidentă şi la el şi la Predoiu. Deocamdată,nu a apărut un lider integrator şi vizionar.Suntem încă în aşteptare,omul cel mult aşteptat trebuie să vină...

+1 (1 vot)
Romeo Dumitru
27.02.2017, 12:29:10

Pentru mine ca simpatizant (de generatii) al PNL m-a dezamagit profund initierea USL de catre Crin. SI ca mine SUNT FOARTE MULTI ! Voi, in partid, va preocupati de lupte de putere, de "efectele" fuziunii etc. Aveti ORICE ALTE PREOCUPARI in afara de recastigarea identitatii IDEOLOGICE si promovarea unor legi si abordari cu adevarata liberale. Daca ati fi avut aceasta preocupare atunci USL-ul ar fi fost IMPOSIBIL de realizat. Si aici nu vorbesc de antagonisme ieftine .... ci de INCOMPATIBILITATEA ideologica intre conceptia economica si sociala liberala si cea de a social democratiei. Facand USL-ul ati transmis un semnal CLAR catre romanii care GANDESC LIBERAL ca va intereseaza DOAR CIOLANUL Incercati sa iesiti din autarhia indusa de autosuficienta in care traiti ... era sa adaug "si ganditi" ... dar autosuficientul nu gandeste ... el STIE ... el NU MAI INTREABA ... si NU SE MAI UITA ... la electorat. Inclusiv textul dvs MUSTESTE doar de CINE e in partid capabil sa scoata PNL-ul di "groapa". NU VAD sintagme : "UNDE am gresit ?", "CUM (si NU prin cne) putem sa reparam ?", "revenirea la LIBERALISM" (nu la liber-schimbismul adus de USL) si alte chestii de genul asta. Nu ati inteles NIMIC din succesul USR. Va e frica sa nu vireze catre USR o parte din membrii locali ... TOT LA VOI si la structura voastra de partid va ganditi ... si NU INTELEGETI ca un partid exista NU PRIN membri sai de partid ci prin SIMPATIZANTI ... care sunt CEI CARE VOTEAZA pe baza a ceea ce FACETI. Nu vreau sa spun ca nu e important sa va preocupati de interiorul organizatiei si de membri ... dar nu asta e motivul dezastrului. ATI UITAT DE NOI ! PSD-ul STIE REGULA ASTA ... si o speculeaza LA MAX. Toate mesajele date de ei "in cetate" sunt CLAR CATRE SIMPATIZANTI si CATRE BENEFICIARI ... chiar cand (peste 90% din cazuri) sunt minciuni sfruntate. TREZITI-VA si REGASITI-VA identitatea ideologica ... abordati totul de la acest principiu ... si vor fi alaturi de voi toti tinerii si toti "corporatistii" pe care-i arata cu degetul Dragnea & Co ... si NU SUNT PUTINI. RETINETI ca foarte multi tineri REGRETA ACUM ca nu au iesit la vot in Dec 2016 din lehamite. EI SUNT miza voastra. Convingeti-i ca sunteti liberali ... profitati de faptul ca tinerii de azi au gandire (intrinsec si adeseori inconstient) liberala.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările