SOS: dar cu sectorul 5 ce facem?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ani de zile, sectorul 5 a fost un spaţiu al minoratului edilitar, în care nivelul baziliar al politicii era reprezentat de "mici şi bere" şi în care expresia paroxistică a administraţiei era "bairamul" dintre ani.

Acest lucru a făcut din sector un soi de orfan al Capitalei, rămas în urmă aproape la orice nivel: infrastrucutură, imagine, cultură, reabilitări s.a. Iar rămânerea structurală în urmă este acum dublată de o criză penală profundă, care va bloca Primăria pentru încă un an, afacerile locale fiind desirate molcom şi temeinic de procurorii DNA. 

Asta înseamnă, pe scurt, că până în 2016 deficitul de "civilizaţie edilitară" dintre sectorul 5 şi sectoarele dinamice ale Capitalei se va adânci. Ca distanţă dintre acestea şi "sectorul abandonat" va deveni aproape palpabilă la trecerea graniţei care delimitează segmentele Bucureştiului. 

Ori acesta e un destin vădit injust, pe care nimeni nu l-ar fi anticipat în anii '90, când sectorul 5 promitea să fie un centru de dezvoltare la nivelul intregului Bucureşti. Aici, în fond, se află marile repere istorice ale oraşului lui Bucur. Aici se află colinele care definesc Capitala - Dealul Arsenalului şi Cotroceniul, echivalentul Capitoliului şi Aventinului din Roma. Aici e locul unde îşi dau intâlnire tradiţia mănăstirii Mihai Voda, bontonul bulevardier al Cismigiului, Parlamentul, Opera, Muzeul de Arta Contemporană şi cea mai elegantă biserică a Capitalei - Domnita Balasa. 

Cum a ajuns acest sector in beciurile arestului preventiv e greu de înţeles. Cum am reuşit, mai bine de un deceniu, să facem din epicentul istoric şi cultural al Bucureştiului un spaţiu al micii cârpeli cu dans şi voie buna, e inexplicabil. Cert e ca mai jos nu se poate cobori. Şi că exista azi o urgenta pentru fiecare politician si locuitor al sectorului - aceea de a gasi solutii pentru a face din acesta, asa cum e natural pentru locul de nastere al orasului, o Capitala a Civilizatiei bucurestene.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite