Politică

articolul anterior articolul urmator

Spionaj, interceptări şi siguranţă naţională

5
11 Nov 2013 11:16:43
Alina Gorghiu

Nu este titlu de film, ci o condensare puternică a subiectelor fierbinţi de pe agenda internaţională. Şi am în vedere aici inclusiv scandalurile şi discuţiile cu privire la deja celebrul caz Snowden.

Am scris mai demult articolul ”Ce se mai aude cu interceptările- de la teorie la practică” şi nu o să reiau discuţiile de acolo. De data aceasta vreau să vorbim puţin despre Legea siguranţei naţionale, în acelaşi context.

Articolul 3 din Legea 51/1991 privind siguranţa naţională a României prevede expres acele cazuri care sunt considerate ameninţări la adresa siguranţei naţionale şi cred că formularea pe care o are acest articol este suficientă pentru a putea acoperi toate situaţiile care ne-ar putea crea probleme. Aşadar, ameninţări sunt: spionajul, acţiunile armate, sabotajul, subminarea economiei naţionale, atentate la adresa demnitarilor şi multe altele. Scopul acestora este asigurarea funcţionării instituţiilor statului, protejarea teritoriului şi protecţia demnitarilor.

Pornind de la acest temei legal, în cazuri justificate, adică atunci când există date sau indicii din care să rezulte existenţa uneia din ameninţările la adresa siguranţei naţionale, se vor putea autoriza interceptarea şi înregistrarea comunicărilor.

Legea prevede că durata unui astfel de mandat pe siguranţă naţională nu poate depăşi 6 luni, iar în cazuri întemeiate se poate prelungi la cerere, de către procurorul general, cu câte 3 luni.

Sunt instituite, de asemenea, măsuri de protecţie a celor care se consideră vătămaţi de activităţile care fac obiectul mandatului, ei având dreptul să se adreseze cu plângere procurorului ierarhic superior celui care a emis mandatul. Protecţia legală este destul de clară sub aspectul respectării drepturilor, pentru că este prevăzut că mijloacele de obţinere a informaţiilor necesare siguranţei naţionale nu trebuie să lezeze drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, viaţa particulară, onoarea sau reputaţia sau să supună persoanele la îngrădiri ilegale ale drepturilor.

Nu aş vrea să repet ideile pe care le-am expus deja în articolul precedent pe această temă, dar îmi exprim îngrijorarea faţă de numărul foarte mare de mandate emise de instanţa supremă. Potrivit unui comunicat dat presei în urmă cu două luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis aproximativ 6.000 de mandate de interceptare în baza unor indicii privind ameninţări la adresa siguranţei naţionale.

Dacă ar fi să ne raportăm strict la numărul acesta, aproape că aş putea crede că avem probleme mari cu siguranţa naţională, pentru că 6.000 de mandate în 2 ani înseamnă foarte mult! V-am spus deja ce califică legea ca fiind ameninţare a siguranţei naţionale... Îmi place să sper totuşi că nu avem chiar atât de mulţi terorişti sau spioni în România şi că nu vom avea şi noi prea curând vreun incident de tipul Snowden..

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Andrei Cosmin
11.11.2013, 14:18:48

In primul rand trebuie sa remarc faptul ca ai reusit sa transformi un subiect esentialmente tehnic intr-un articol foarte interesant :) Iar in al doilea rand trebuie din nou sa remarc faptul ca suntem de acord asupra unui lucru: conceptul de siguranta nationala are limite si nu trebuie folosit pentru a extinde artificial autoritatea unor institutii. E ceea ce discutam mai demult la un articol pe blogul tau: europenii se chinuie sa foloseasca siguranta nationala ca sa ascunda informatii de ochii publicului, in timp ce la noi se face abuz de ea pentru a obtine informatii private. Deci pe de-o parte - daca vreodata la nivel european se va vorbi despre extinderea conceptului de siguranta nationala, va trebui sa fim putin atenti, iar pe de alta parte trebuie sa ne gandim daca nu cumva in Romania e bine sa introducem niste delimitari suplimentare pentru a preveni abuzurile.

0 (2 voturi)
ssssss
11.11.2013, 14:50:22

De exemplu mafia alimentara arestata acum cateva zile,protejata de senatori,inspectori ANAF,procurori sef etc si care frauda statul cu zeci de milione de euro si vindea romanilor pui cu salmonela,sau carne stricata reambalata nu merita mandate de siguranta nationala ?

+1 (1 vot)
Ara Brandiana
11.11.2013, 15:02:02

Una e ce crezi dumneata si ceea ce ti-ar place sa fie si alta e realitatea! Sunteti obisnuiti sa criticati, sa blamati ceea ce credeti ca ar trebui blamat, ceea ce aveti impresia ca nu ar fi corect. Schimbati-va atitudinea. Nu mai faceti prezumtii, veniti cu dovezi. Dumneata esti si avocata....ai accepta ca un client al dumitale sa fie judecat pe baza de prezumtii? Pe baza de ceea ce crede procurorul? Dumneata esti vreun jurnalist de investigatie? Dumneata primesti rapoarte de la servicii? Romania are jurnalisti de investigatie capabili sa obtina informatii?.....sau doar jurnalisti capabili sa produca informatii? Jurnalistii romani nu obtin informatii din cateva surse pe care sa le confrunte inainte de a anunta stirea. La ei orice minciuna furnizata de vreunul care are interes sa dezinformeze, sa-si atace adversarul sau chiar sa se acopere pe sine....devine STIRE BOMBA! Asa cum a fost stirea bomba a lui SRS ....care i-a explodat lui in cap! Deci, toata lumea practica dezinformarea....asa cum o faceti si dta acum...ca presupun ca nu o faci din necunoastere.....altfel ar fi si mai grav....ar fi si un avocat incapabil, nu doar parlamentar ....sau blogist-jurnalist! O sa cred ce spui cand vei reveni si vei dovedi afirmatia ca 3000 de interceptari pe an ....e o cifra foarte mare pentru ca "ti-ar place sa crezi" ca siguranta nationala nu e in pericol si ca "ti-ar place sa crezi" ca "nu avem atat de multi teroristi". Si poporului roman i-ar placea sa creada ca nu este terorizat de politicieni, dar realitatea a dovedit si dovedeste altceva! Si mare pacat ca poporul roman nu poate sa va intercepteze convorbirile telefonice!

+1 (1 vot)
paradoxal
11.11.2013, 16:00:42

Ara da un search pe google si ai sa dai de niste clipuri comice in care domnisoara se autointituleaza de la sine ca fiind drept,,avocatul poporului,in parlamentul Romaniei. No comment.

+1 (1 vot)
Zack Atila
13.11.2013, 11:07:46

Siguranta nationala Germania: Declanseaza doua razboaia mondiale Rusia: Acapareaza ce teritorii poate Agresiunea se plateste Nu vrem al treilea razboi mondial Si pe deasupra Germania si Franta (noul aliatal Germaniei) decid ca Rusia,Germi,Francezi sa decida viitorul Uniunii Europene numai de catre ei nu merge consultari cu ceilalti membriii aici...si decid ca Rusia,Germania.Franta sa fie separat de NATO sau un inceput ... Daca asta se intimpla asta este RAZBOI SI Statele Unite a facut clar la tiganii blonzii din nord "Take it easy"

Modifică Setările