Politică

articolul anterior

Spitalele de urgenţă ar trebui să fie o prioritate naţională!

9
25 Feb 2021 20:47:35
Remus Mihalcea

Construcţia unor spitale de urgenţă în fiecare reşedinţă de judeţ ar trebui să fie o prioritate pentru sistemul de sănătate din România.

Când eram copil, mă uitam fascinat la ER, serialul despre cum funcţionează un spital de urgenţă. Adrenalină, cazuri unde câteva secunde fac diferenţa între viaţă şi moarte, decizii rapide şi medici cu experienţă în medicina de urgenţă. Mi se părea că aşa trebuie să arate medicina de urgenţă, că dinamica unui astfel de spital e diferită şi că nu se împacă cu cea a unui spital dedicat afecţiunilor care necesită tratament pe termen lung. Deşi nu am ales Urgenţa, ci ORL-ul, recunosc că am rămas la fel de fascinat de ce se întâmplă într-un astfel de spital ca atunci când doar visam să fiu medic.

Din păcate însă, când mă uit acum la ce se întâmplă, lucrurile sunt din alt film, ca să păstrez metafora. Spitalele de urgenţă pe care le avem, puţine pentru cât ar fi nevoie, nu sunt adaptate nevoilor reale şi, mai mult decât atât, nu tratează exclusiv urgenţe.

În momentul de faţă, spitalele de urgenţă au 1000-1500 de paturi. Costurile de întreţinere ale unui astfel de spital sunt enorme şi, mai mult, sunt nejustificate. Am analizat în detaliu situaţia spitalelor de urgenţă din ţară, al gradului lor de ocupare, şi am ajuns la concluzia că ar fi suficiente 500-600 de paturi pentru fiecare spital, în condiţiile în care spitalele ar fi eficiente, ar trata doar urgenţe şi ar fi proporţional distribuite pe suprafaţa ţării. 

Pentru mine, construcţia unor spitale de urgenţă în fiecare reşedinţă de judeţ ar trebui să fie o prioritate pentru sistemul de sănătate din România. Vorbesc despre spitale dedicate, dimensionate la nevoile actuale şi care să funcţioneze, atenţie, strict pentru urgenţe. Bineînţeles, aceste spitale ar fi dotate la standarde moderne, ar avea circuite specifice medicinei de urgenţă şi medici cu experienţă în intervenţie rapidă. E un vis? Permiteţi-mi să-l am şi să-l cred posibil.

Ce se întâmplă atunci cu cazurile post-urgenţă sau cronice? Este nevoie să dezvoltăm, pe orizontală, un sistem de management al lor. Mai exact, să zicem că cineva a fost primit în Urgenţă după un accident de maşină. După stabilizarea pacientului şi efectuarea tuturor procedurilor necesare (investigaţii, intervenţii chirurgicale etc), este posibil ca pacientul să aibă nevoie, pentru o perioadă, de recuperare şi tratament. Conform sistemului de management al pacienţilor pe care îl propun, acesta va fi transferat către o altă unitate spitalicească, unde să-şi continue recuperarea, lăsând astfel locul disponibil în spitalul de urgenţă unui alt pacient critic. 

La fel ca toate spitalele din România, realitatea ne arată că şi infrastructura celor de urgenţă este depăşită, de oriunde te-ai uita la ea. Nu corespunde din punct de vedere al circuitelor, al dotărilor şi este uzată moral. Consecinţele? Ameninţări serioase la siguranţa pacientului. Dacă ne uităm doar la instalaţiile electrice şi de oxigen, acestea au fost proiectate în anii 70-80, calibrate pe nevoile şi pe aparatura de la acea vreme. Consumul de curent a crescut de 40-50 de ori de atunci! Din păcate, consecinţele sunt tragice, cum am văzut în incendiile de la Piatra Neamţ sau Matei Balş. 

Mai este ceva. Este nevoie şi de educaţie medicală, prin care să comunicăm pacienţilor, cu blândeţe, de ce nu este potrivit să se prezinte în cadrul unui spital de urgenţă cu afecţiuni care pot fi foarte bine tratate în altă parte, de către medici specialişti sau chiar de către medicul de familie. Este un comportament care, până acum, a fost întreţinut în cadrul spitalelor de urgenţă şi care, odată cu trecerea spre o abordare mai strictă, mai modernă şi mai adaptată la specificul unui astfel de spital, trebuie să înceteze. 

În mandatul meu de deputat şi membru al Comisiei de Sănătate, voi face tot ce stă în puterea mea pentru ca medicina de urgenţă să fie făcută în unităţi medicale dedicate, dotate corespunzător şi să existe, în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ, cel puţin un astfel de spital de urgenţă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

LAMURITORUL
25.02.2021, 21:36:55

Pai, cate sa mai construim, bai frate, nu ne-ajung alea 8 facute de PSD? Rog cetatenii sa-i mai voteze si in 2023 pe pisdisti, ca sa mai faca 8, ha, ha, ha, ha, ha...

Sorin Ionascu
26.02.2021, 00:17:53

Dom'doctor bate campii, si inca cu repetitie (de tip copy/paste, ca asa se poarta la jurnalizdele spirizde moderne si habarniste). Desigur ca e necesara regandita structura medicinei de urgenta si constructia mai multor unitati treritoriale, care ar facilita accesul - mai ales in provincie - la servicii medicale prompte si eficiente. Dar nu este intotdeauna posibila sau fezabila decuplarea urgentei de restul patologiei, mai ales ca urgentele sunt de vreo 4-5 tipuri ca nivel de prioritate, dar si ca tip de interventie necesara. Transferul in alta unitate a unui pacient stabilizat post-urgenta poate fi insa o complicatie foarte mare si - de regula - inutila, cu costuri nu tocmai neglijabile. Mult mai util ar fi ca unitatile sanitare sa aiba si modul de urgenta si modul de cronic, interconectate, pentru ca o urgenta poate apoi fi transferata in zona de cronic, dar si un pacient cronic poate deveni uneori o urgenta. Pe de alta parte, un loc in care ar fi cazul sa se faca o reforma structurala majora ar fi la nivelul medicinei primare, pentru ca sunt mult prea multi pacienti care se trateaza in spital, eventual direct la urgenta, cand ei ar putea sa fie foarte bine tratati de medicina de familie sau in regim de ambulator (policlinica), cu costuri mult mai mici. Acum, urgentele sunt deseori aglomerate de pacienti cronici, care ar trebui tratati si evaluati de medicul de familie sau de un specialist in regim de ambulator, dar sistemul e complicat si greoi, asa ca oameni s-au invatat sa "sunteze" coada si sa mearga direct la UPU pentru orice problema. Asta face ca pacientii care chiar sunt urgente sa fie uneori temporizati, cu efecte foarte grave, dar si sa creasca timpii de asteptare la urgente, spre nemultumirea tuturor.

+1 (1 vot)
Davide Isa
26.02.2021, 09:37:54

Vad ca la gargara te pricepi, doar ca faptele te "omoara", n'asa, medicule cu apucaturi de criminal?! ps: dormi bine noaptea, apropos de Bogdan Stanoevici?!

-6 (8 voturi)
Davide Isa
26.02.2021, 09:41:29

On topic: Intr-adevar, este nevoie de cladiri noi de spitale , avand in vedere ca actualele cladiri stau sa cada peste pacienti si/sau au instalatiile invechite (=pericol de incendii, de ex).

-2 (2 voturi)
Vasile Marcus
25.02.2021, 22:46:34

De ce sa investim aiurea ? Noi oricum ne tratam la Viena.

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările