Politică

articolul anterior articolul urmator

Spoilere politice, la ceas de seară

4
1 Feb 2017 03:48:28
Mihnea Dumitru

La ora la care scriu aceste rânduri, protestul spontan din Piaţa Victoriei e pe sfârşite, urmând ca mâine să fie reluat cu consecinţe zguduitoare pentru clasa politică românească. Este posibilă demisia Cabinetului Grindeanu, la fel cum înţeleg că PNL-ul „analizează”, cu întârziere cam handicapată, o demisie a parlamentarilor săi.

Dar nu acestea sunt aspectele cele mai importante ale serii, după cum nici ziua de mâine nu va arăta altceva decât o furie oarbă, populară, o dictatură a opiniei faţă de acţiunile actualei guvernări, percepute drept abuzuri de cea mai joasă speţă. 
 
Nu. Un partid trebuie să moară. Că este PSD-ul domnului Dragnea şi social-democraţia stângisto-naţionalistă, că este PNL-ul doamnei Turcan care încă-şi târăşte hoitul împuţinat prin Parlament, unul dintre cele două partide va trebui să piară. Că prin pieire, unul sau celălalt ar înţelege şi rupere, atunci nu ar face altceva decât să îndeplinească o luptă pornită de foarte mult timp în sânul fiecăruia. 
 
Supărarea pesediştilor pe tinerii frumoşi şi liberi, plătiţi de Soros şi organizaţi de mafiile peneliste, egal de corupte, în viziunea stângii se loveşte de o dreaptă care se vede superioară, care vrea să protejeze chiar şi victoria PSD-ului de el însuşi, să educe masele roşii de greşeala pe care o fac susţinând măsurile de amnistie şi graţiere.
 
Asta era povestea până aseară. Astăzi s-a pornit un tsunami de proteste care cu greu va putea fi oprit doar de demisia unui premier prin proxy. PSD şi PNL, în mod egal, respectiv prin grabă sinucigaşă sau lentoare canceroasă, nu vor mai putea împărţi acelaşi Parlament vreodată, în actualele formule individuale. Sloganul acela de „neam trezit”, agramat, dar fain în scopul său, asigură o reacţie rapidă împotriva oricăror abuzuri viitoare, de oricare parte.
 
Aş îndemna electoratul PSD să arate aceeaşi acţiune şi forţă precum cel al nemulţumiţilor. Dar e cam târziu, iar adusul oamenilor cu japca din Teleorman nu are nicio greutate, în contrast cu emoţia evidentă din seara de 31 ianuarie spre 1 februarie. 
Corupţia nu e conservatorism, e tot corupţie. 
Sunt două forţe politice în România, indiferent de ce nume au, ca partide politice, ba chiar întretăindu-se cu PSD şi PNL: conservatori şi progresişti. Cele două îşi strâng rândurile, rupând din ambele partide şi din forţe noi-apărute pe piaţă. Monolitul PSD nu s-a mişcat destul de repede, în acest sens, iar consecinţele vor fi scumpe. Haoticul PNL nu s-a mişcat nici el, dar apariţia USR-ului i-a dat răgazul unei morţi liniştite şi lente. 
 
Vedem un „sfârşit de sezon”, iar spoilerul este că măcar unul dintre cele două va muri. Altfel, se deschide piaţa, iar Piaţa e deschisă, pentru orice altă oportunitate, oricare altă forţa politică doreşte să intre în vidul lăsat. Pe 1 februarie - şi, cel mai probabil, în zilele următoare, schimbarea aceasta va deveni evidentă. 
 
Aş mai adăuga că mai sunt doi eroi ai Pieţei: internetul, care a multiplicat mesajul şi a hrănit furia oameniilor într-un mod incredibil de rapid, şi Digi24, canalul de ştiri care a strâns aproape la fel de multă susţinere din partea străzii precum Pro TV-ul în vremurile sale bune. Când intram pe Monetăriei, duba de Antena 3 era parcată discret, aproape ascunsă pe stradă. Digi era în mijlocul evenimentelor. La fel ca partidele mari, hulite şi înjurate, televiziunile de ştiri ale foştilor ani devin simple amintiri amare.
 
E „rivoluţie”, e revolta împotriva orânduielii actuale, a partidelor corupte. Tocmai am văzut ultimul episod. Rămâne de văzut dacă al doilea sezon va fi la fel de bun ca primul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Lica Mosu
1.02.2017, 06:54:39

@ Mahnitu D . 1. Constat ca ti-ai mai...revenit (la oile...noastre!) desi tot....protestant-ic . 2. Io zic ca... ,, ar trebuii" sa moara ...toate !!! (iar in... ,,nisa" sa ...nu ,,apara"... USR-ul !). 3. Daca aia de nu au iesit in strada sunt ...,,masele roshii" atunci aia care au iesit is... negre, verzi, maro, ciclame ori...,,cacanii" ??!! PS Tu esti, sigur ...,,negru" (de suparare, in cerul gurii, negru-metis, negru-murdar...)

0 (2 voturi)
Marius Stavila
1.02.2017, 07:16:53

Domnu' autor, imi cer scuze, dar nu am inteles nimic! Dumneavoastra va e clar ce ati vrut sa spuneti? Sau trebuia sa produceti un numar fix de cuvinte?

+2 (2 voturi)
Dan Petrescu
1.02.2017, 07:44:09

Iesi afara in strada natie zapacita de indiferenta .....hotii eliberati noaptea pe furis nu au furat doar bogatia acestei tari ci si viitorul tau si al copiilor tai......incearca sa nu mai dormi macar in aceste zile......nu poti si nu ai dreptul sa induri si aceasta ultima umilinta a celor ce se cred stapinii de jure si de facto a acestei tari ....in timp ce noi ne scarpinam in dos ,hotii si banditii acestei tari au deschis usile puscariilor ca toate haimanalele ce au tilharit natia asta sa redevina "albi ca neaua" si liberi ca pasarile cerului....... nu mai dormi si nu mai lasa pe altii sa vegheze sa ramii in dosul gol ,pribeag si umilit....hai...noapte buna Romania ca ai fost "treaza " destul. Celor pudici si socati de limbajul meu le urez noapte buna ....cei indignati ar trebui sa realizeze ca cei ce le batjocoresc pudoare,rabdare si viitorul sunt in alta parte.....voi haimanalelor.....furati ,violati ,ucideti ,excrocati si mintiti cit puteti acedt popor....de azi asta este tara voastra, noi astia fraieri ,cinstiti si curati musai sa plecam dupa cei patru milioane de zapaciti ce au impinzit in 27 de ani lumea larga,Romania asta nu mai este tara voastra....a copiilor nostri ...a noastra a tuturor ...este tara banditilor si atit. PS-daca am avea justitie ,sindicate si constiinta azi am declansa greva generala .....daca este tara lor a haimanalelor atunci sa o ingrijeasca EI tilharii

+3 (3 voturi)
alexandru biris
1.02.2017, 08:37:01

Domnule Stavila gresiti. Autorului ii e clar, chiar foarte clar ce a vrut sa spuna. Citez: ,,La ora la care scriu aceste rânduri, protestul spontan din Piaţa Victoriei e pe sfârşite....... dar nu acestea sunt aspectele cele mai importante ale serii, după cum nici ziua de mâine nu va arăta altceva decât o furie oarbă, populară, o dictatura a opiniei faţă de acţiunile actualei guvernări,,. Deci pentru autorul lu' peste prajit protestele nu sunt nici mai mult nici mai putin decat o ,,dicatatura de opinie,,. In rest vechea placa psd si pnl aceiasi mizerie. Ei bine nu e chiar asa. Mizeria este acum pe masa guvernului psd = ciuma rosie. E clar ca si pnl face o opozitie in dorul leli, dar asta e alta discutie. Sa speram ca presedintele, singurul politician care mai crede in pricipiile politice, va putea impune referendumul si atunci vom vedea, ce inseamna ,,dictatura,, de opinie.

+1 (1 vot)