Spre o nouă stilistică prezidenţială?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna ce tocmai se încheie a fost una cu totul altfel pentru preşedintele Klaus Iohannis. A marcat un vârf în ceea ce pare o schimbare, dacă nu cumva chiar un întreg proces de repoziţionare, o modificare a strategiilor prin care, de la sfârşitul verii încoace, primul om în Stat înţelege să îşi facă datoria şi să se manifeste în spaţiul public

Se poate vorbi oare chiar despre începutul unei noi stilistici prin care dl. Klaus Iohannis înţelege să fie prezent în viaţa publică? E prematur să spunem acest lucru. Deşi de dorit ar fi ca lucrurile să stea chiar în acest chip.

Sigur e doar detaliul că în vremea din urmă preşedintele a renunţat nu doar la discreţia prezenţei, ci şi la stereotipuri, că nu se mai mulţumeşte să afirme că urmăreşte cu interes ori cu atenţie un eveniment despre care populaţia României îi aşteaptă opinia.

E de bănuit că preşedintele a decis să iasă din expectativă din cel puţin două motive.

Primul ar fi apropierea alegerilor parlamentare, dar şi sondajele de opinie care, în marea lor majoritate, par să indice că d-lui Iohannis îi va fi destul de greu să aibă ceea ce îndeobşte numim guvernul meu.

Pentru moment, nu sunt indicii prea serioase în conformitate cu care PNL ar fi început să beneficieze de un plus de simpatie din partea electoratului român şi e greu de presupus că, rămasă singură la conducerea partidului, doamna Alina Gorghiu ar putea face cine ştie ce minuni. E foarte posibil ca preşedintele să fi decis să facă o ultimă încercare spre a redeveni locomotivă electorală pentru acest partid.

PNL ar putea să fie chemat să îşi asume guvernarea începând din a doua jumătate a lunii decembrie a anului în curs în cazul în care unui scor electoral suficient de bun îi va putea asocia argumentul că dispune de susţinere parlamentară venită dinspre aleşii  unui alt partid. Care ar putea deveni chiar co-participant la exercitarea puterii deţinând câteva posturi de miniştri. Normal ar fi ca respectivul partid să fie USR-ul d-lui Nicuşor Dan. Iată însă că noua formaţiune are de surmontat neaşteptate dificultăţi în adunarea numărului de semnături care să îi permită participarea la alegeri. Doar timpul ne va arăta dacă optimismul arătat de dl. Dan este justificat de fapte şi de cifre, respectiv de electorat.

În al doilea rând, ieşirea din expectativă a preşedintelui Klaus Iohannis poate fi explicată şi de apropierea împlinirii unui an de la tragedia din clubul Colectiv, de mişcările de stradă de după ce au evidenţiat dorinţa de reformare a întregii vieţi politico-sociale a României. Începând cu reformarea partidelor politice.

Realitatea din teren ne arată şi preşedintelui Iohannis, şi nouă, simpli cetăţeni şi electori, că reformarea respectivă nu s-a prea produs. PNL pare ceva mai atent la aparenţe, din păcate doar la aparenţe, în vreme ce PSD nu s-a schimbat în nici un fel. Dimpotrivă. Dă semne că se va manifesta în campania electorală viitoare cu maxim de tupeu, agresiv, trecând peste orice urmă de lege morală. Totul spre a redobândi puterea şi a-şi repune penalii şi plagiatorii în funcţii cheie. Or, preşedintele în calitate de garant al respectării Constituţiei, are datoria să le arate tuturor că în România nimeni nu poate fi mai presus de lege.

Din perspectiva acestei îndatoriri şi a asumării mai hotărâte a îndeplinirii ei, îmi place să citesc atât spusele de lunea trecută, de la Timişoara, ale d-lui Iohannis care a condamnat ferm plagiatul şi plagiatorii, subliniind faptul că aceştia trebuie excluşi din prim-planul vieţii publice româneşti, cât şi cele referitoare la condiţiile morale ce vor trebui să fie îndeplinite de viitorul premier.

E de sperat că această nouă stilistică va dobândi în perioada următoare noi precizări şi tuşe mai concrete.  

     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite