Staliniştii lui Crin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă auziţi zgomote intense de cuţite ascuţite, puteţi fi siguri că treceţi pe lângă sediul central al PNL! Este locul în care se coc cele mai cumplite răzbunări şi cele mai primitive execuţii, într-o atmosferă profund anti-liberală. Maestru de ceremonii: Crin Antonescu.

Călin Popescu Tăriceanu, cel de la care Antonescu a preluat preşedinţia PNL în 2009, nu are bagajul genetic al unui războinic pus pe rebeliuni în partid. Fostul premier este opusul zevzecului de tip Gigi Becali. Armele sale sunt mai degrabă diplomaţia şi toleranţa. Dacă reuşeşti să scoţi o declaraţie tranşantă de la Tăriceanu, înseamnă că a început cel de-al treilea război mondial.

Şi cu toate astea, Tăriceanu se află în situaţia de a fi dat afară din partid. Ar fi al treilea fost preşedinte al PNL împins în afara partidului, după Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan. Tăriceanu este pe cale să cadă în groapa pe care el însuşi a săpat-o pentru cei doi precedesori ai săi în fruntea PNL. Acuzaţiile şi metodele sunt aceleaşi, doar personajele s-au schimbat. Iar Tăriceanu a devenit din călău, victimă.

Câteva afirmaţii recente ale singurului prim-ministru liberal din ultimii 70 de ani, cât se poate de logice şi decente, au fost pretextul dezlănţuirii jihadului împotriva acestuia.

“În PNL, desemnarea candidatului la Preşedinţie ar trebui să se facă pe baza unui scrutin intern. Eu cred că un astfel de sistem are un mare atu, în sensul că dă posibilitatea fiecărui membru să aleagă. Alegerile interne vor permite să selectăm dintr-un mănunchi de candidaţi pe cel mai bun, care să aibă şi şansele cele mai bune de izbândă. Alegerile interne vor fi cea mai bună garanţie că vom selecta un candidat care să-l înlocuiască pe Traian Băsescu. Românii tânjesc după stabilitate politică şi după o democraţie autentică”, a declarat Tăriceanu.

Cu aceste cuvinte, parcă a dat cu insecticid pe gândacii de bucătărie! Declaraţia justă a lui Tăriceanu a atras câteva reacţii cu care s-ar mândri şi staliniştii anilor ’40-’50. „Dej” (Crin Antonescu) a tăcut strategic – sau poate că a dormit -, dar au înfierat vârtos „Vasile Luca” (Dan Radu Ruşanu), „Teohari Georgescu” (Radu Stroe) şi „Ana Pauker” (Norica Nicolai). Toţi trei, foşti colaboratori apropiaţi ai lui Tăriceanu, semn că ingratitudinea şi trădarea rămân trăsături definitorii ale politicienilor români.

Tăriceanu „a adus prejudicii de imagine PNL”, zice Ruşanu, care cere excluderea din partid a fostului său şef.

“Domnul Tăriceanu nu mai are obiectul muncii şi a început să se joace, precum copiii, cu cercul prin curte”, a ieşit la atac şi ministrul Radu Stroe, adus în prim-planul politicii (şi la măduva ciolanului Puterii) de însuşi Tăriceanu, în guvernarea 2004-2008. “Domnul Tăriceanu, prin declaraţiile sale, face rău partidului, face rău relaţiilor din interiorul USL Se pune într-o situaţie ridicolă, se comportă ca un om care a pierdut contactul cu partidul. Crin Antonescu a fost desemnat candidat al USL de congresele PSD, PNL şi PC şi de congresul reunit al USL. Cred că există anumite interese în spatele atitudinii domnului Tăriceanu. Gravitatea declaraţiilor sale mă face să fiu de acord cu ideea excluderii sale din PNL”, a mai spus Stroe.

“Îi reamintesc domnului Tăriceau că trei Congrese - PNL, PSD şi PC - au decis un candidat unic la prezidenţiale, în persoana dlui Crin Antonescu. De asemenea, îi reamintesc că PNL încă este într-o alianţă şi deciziile se iau de către alianţă”, s-a răţoit şi europarlamentara Norica Nicolai la fostul ei şef, pe care acum trei-patru ani nu obosea să-l tămâieze. Acum însă, când pâinea şi cuţitul se află la Antonescu, e la modă să-i dai brânci lui Tăriceanu.

Vorba ceea: liberali suntem, democraţi suntem, deci îi ia mama dracu’ pe cei care cârtesc împotriva lu’ domnu’ Crin!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite