Politică

articolul anterior articolul urmator

Stânga şi stângăciile lui Klaus Iohannis

30
22 Jul 2019 00:01:44
Cristian Preda

Zilele trecute, preşedintele a făcut un cadou stângii şi a vădit câteva stângăcii greu de închipuit la nivelul unui şef de stat.

Cadoul e un post de secretar general adjunct al NATO şi a ajuns la Mircea Geoană. Cel pe care preşedintele (de stânga) Iliescu îl descria ca Prostănac primeşte de la preşedintele (de dreapta) Iohannis un post baban. E o poziţie ce revine României ca urmare a unor negocieri, asumate de şeful statului. Am întrebat pe facebook de ce numele avut în vedere a fost cel al lui Geoană, şi nu cel al lui MRU, al lui Doru Baconschi sau al lui Lazăr Comănescu, şi ei foşti miniştri de externe? Cel mai convingător răspuns a fost următorul: Geoană era şeful PSD când Klaus Iohannis a fost scos din „bula” sa sibiană şi propus premier al USL.

Preşedintele n-a explicat nimic, deşi numele i-a fost citat public, iar responsabilităţile sale în chestiuni diplomatice şi de securitate sunt clar stipulate în Constituţie. Aparent, suntem într-una din acele perioade când Iohannis e mut. Zic asta fiindcă el a tăcut şi-n privinţa propunerilor de miniştri făcute de Viorica Dăncilă pentru Interne (Nicolae Moga) şi Externe (Ramona Mănescu). Schimbarea celor doi deţinători ai portofoliilor – Carmen Dan şi Teodor  Meleşcanu – fusese cerută chiar de şeful statului. Pe bună dreptate. Palatul Victoria a rostit numele celor doi înlocuitori, a trecut o săptămână de atunci, dar preşedintele a amuţit. Dincolo de simpatii şi antipatii, e ceva straniu la mijloc: nicăieri în lumea democratică, nu poţi să taci mâlc când ai o demnitate publică. E lipsă de respect faţă de cetăţean. O dată ales, dacă ai în faţa ochilor o solicitare a unei alte instituţii, ai datoria să rosteşti „da” sau „nu”.

A tăcut preşedintele şi când a venit decizia de la Curtea Constituţională care respingea legea de revizuire a Constituţiei, în care fuseseră integrate răspunsurile la referendumul propus de Klaus Iohannis cu privire la amnistie. Nu intru în detaliile juridice. E suficient să reţinem că judecătorii CCR au decis că demersul preşedintelui încalcă avize ale Comisiei de la Veneţia, o instanţă des invocată tocmai de Klaus Iohannis în sprijinul statului de drept. Când întrebările au ieşit în public, la doi ani după ce preşedintele făcuse promisiunea că ne consultă, mulţi dintre cei care sprijină statul de drept au considerat că sunt prost formulate. Ni s-a închis gura, cu argumentul că PSD trebuie oprit şi că restul nu contează. Superficialitatea demersului făcut la Cotroceni a dus, însă, acum la un impas.

Restul articolului poate fi citit pe ziare.com

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Pano
22.07.2019, 00:29:05

„pentru Vilifort, care coordonează tot ; Lumea nu-nţelege bine / Ce sunt fraţii pentru mine De la cer pân-la pământ / Toat-averea mea ei sunt. De fericire nu mai pot / Când îl văd pe Vilifort. Nu m-ar lăsa singurel / Vilifort şi Levier. Dar cine-i soarele din cer ? Mai e unul Aurel. Pentru domnul Vilifort, stimă şi respect la fraţii lui ! Să spună lumea ce-o vrea / Nu-mi las fraţii-n viaţa mea. Mai sunt fraţi da’ nu ca noi / Se dujmănesc între ei. Nu contează banii mei / Fraţii mei sunt ochii mei. Că frăţiorul din sânge / Frate pentru frate plânge. Dar sunt ars la sufleţel / că lipseşte Levier. Vilifort, care a făcut un imperiu. Pentru Levier, şeful Europei ! Ne punem frate cu frate / şi dăm lumea la o parte”

herr v.6.01
22.07.2019, 00:45:36

--- "Am intrebat pe Facebook de ce numele avut in vedere a fost cel al lui Geoana, si nu cel al lui MRU, al lui Doru Baconschi sau al lui Lazar Comanescu, si ei fosti ministri de externe? " O replica care arata reaua credinta a autorului articolului. E imposibil sa nu stii cum merg treburile in NATO. "Mircea Geoană, care a candidat in nume propriu, a fost desemnat in calitate de secretar adjunct al NATO de Jens Stoltenberg, după interviurile cu toți concurenții, printre care s-au aflat ministrul de externe al Slovaciei, ministrul apărării al Estoniei, consilierul președintelui Poloniei. MRU, Baconski, Comănescu nu au concurat, probabil candidaturile lor nu s-ar fi bucurat la fel de mult de susținerea SUA. (In perioada 1996-2000, cand s-a aflat la post la Washington, M. Geoană a fost considerat in SUA cel mai bun ambasador din Europa Centrală și de Est). Faptul că Geoană nu a făcut parte niciodată din mafia PSD și că in 2014 a fost exclus din acest partid este cunoscut și in afară. (stef49)

0 (6 voturi)
herr v.6.01
22.07.2019, 00:52:22

--- "cum de ii iese lui Iohannis tot ce profita stangii, iar ce vrea sa livreze dreptei e stangaci ori pica in ridicol?" Alta replica de pe ziaredotcom care la lamureste o parte din nedumeririle dlui profesor. "ciudat, dar aveam senzatia ca usr-plus a profitat masiv de referendumul simultan cu europarlamentarele care a transformat niste alegeri tipic apatice intr-o campanie pro justitie. in consecinta partidul domniei sale a sustinut cu elan referendumul si a fost implicat in selectarea intrebarilor. inteleg ca parerea lui preda difera de linia oficiala a partidului domniei sale?" (@rc)

-2 (4 voturi)
herr v.6.01
22.07.2019, 00:34:01

Articol partinitor ca sa nu zic partinic, scris de un membru PLUS.

0 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.07.2019, 00:53:40

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (30)