Statul român şi scena politică după alegeri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Votul de ieri face, pentru destinul României, cât o bătălie câştigată într-un moment decisiv. Şi asta pentru că, dincolo de procente, el impune clasei politice trei principii pentru urmatoarea perioadă:

a. Atacul în forţă la justiţie e delegitimat şi se opreşte. Cei care l-au susţinut (Dragnea şi Tăriceanu) au fost striviţi la urne şi nimeni (relevant) nu va risca să le mai urmeze exemplul. Asta nu înseamnă, desigur, că PSD-ALDE nu vor încerca în continuare să afecteze mecanismul de luptă împotriva corupţiei. Doar că, de acum, o vor face în stilul vechi al lui Ponta, mai ezitant, mai cu fereală, cu paşi înapoi când societatea prinde de veste. Sfidările brutale de tipul OUG 13 sau al „ievaluărilor“ lui Tudorel Toader au devenit imposibile;

b. E sfârşitul mecanismului de represiune gândit de Dragnea şi Carmen Dan. De ieri, servitorii politici ai regimului PSD care au lovit în cap oameni căzuţi şi inofesivi pe 10 august au înţeles că vine momentul în care vor da socoteală. Poate că PSD va mai rezista la guvernare o lună sau un an, dar finalul vine cu certitudine, iar KGB-ul lui Cucoş şi jandarmii sovietici de la Topoloveni vor deveni brusc interesaţi de respectarea drepturilor omului şi a libertăţii de exprimare, în speranţa că scapă basma curată după prăbuşirea lui Liviu Nicolae Dragnea.

c. Se vor opri atacurile PSD-ALDE la adresa Uniunii Europene. Burzuluiala acestor două formaţiuni nefrecventabile şi izolate în Europa la propriile familii politice şi la Uniune, pariul absurd pe mesajul electoral despre „dublul standard“ (o temă marginală), ideea halucinantă că biata Dăncilă rosteşte discursuri fulminante prin care îi pune la punct pe europeni - toate aceste opţiuni strategice au fost, cum spune verdictul din spectaculosul serial Chernobyl, „madness“. Nebunie curată. Şi un dezastru electoral.

Sub raport politic, câteva concluzii se impun la o primă privire:

1. USR-Plus este departe de a fi o supriză. Alianţa a fost şi va rămâne forţa care răspunde schimbului de generaţii şi mentalităţi din societatea românească. Ea îşi va continua creşterea şi la locale şi parlamentare, reprezentând acea ofertă politică nouă de care e nevoie în mod ritualic într-o societate. Trăinicia USR-Plus pe termen lung va putea fi măsurată doar după un ciclu de guvernare.

2. Dacă USR-Plus pot face o eroare înainte de parlamentare şi locale, aceea este de a intra în bătălie electorală cu Iohannis pentru prezidenţiale. Şi asta pentru că Cioloş, deşi va fi un competitor solid, va pierde în faţa actualului preşedinte şi va aduce formaţiunii lui o primă înfrângere care îi va afecta feng shui-ul pentru parlamentare şi locale. Ar fi o înfrângere care ar întoarce trendul favorabil USR-Plus.

3. Un mare câştigător al alegerilor de ieri este Ludovic Orban. Pentru el, acesta a fost momentul critic, în care s-a legitimat în fruntea partidului, orice scor sub 23% putându-se transforma într-un moment de contestare la adresa sa. Orban, care a gestionat partidul într-un moment extrem de greu, devine din acest moment intangibil până în 2020, pentru că PNL a câştigat alegerile europarlamentare şi le va câştiga şi pe cele prezidenţiale. Orban a reuşit să stoarcă câteva procente din fiecare oportunitate pe care a avut-o la îndemână: a. coordonarea cu Iohannis, care funcţionat bine şi a asigurat succesul referendumului; b. alegerea corectă a capului de listă, Rareş Bogdan dovedindu-se un candidat activ, care a adus partidului voturi importante; c. echipa de comunicare, care a făcut o muncă invizibilă, dar decisivă; d. echipa politică, care a coordonat cea mai complexă campanie la nivel naţional (inclusiv cea pentru referendum).

4. În ciuda reuşitei de la europarlamentare şi a celei previzibile de la prezidenţiale, PNL se confruntă cu o problemă reală în perspectiva localelor şi parlamentarelor. La cum arată acum lucrurile, USR e favorit la locale în Bucureşti şi în alte oraşe mari, ceea ce îi va oferi o detentă decisivă pentru parlamentare. Problema PNL în zona urbană reflectă şi poziţionarea ideologică a partidului, care a mizat mai degrabă pe un conservatorism care nu se sincronizează cu tendinţele citadine, lucru evident la referendumul pentru familie, unde USR a avut mesajul câştigător. Fără o asumare clară a liberalismului laic, marile oraşe nu vor putea fi întoarse către PNL. În al doilea rând, la nivel urban şi la nivelul Bucureştiului, PNL are nevoie de o reconstrucţie pe termen lung, pe un ciclu de 9 ani - minuni într-un an de zile nu se vor putea face, deşi trendul poate fi schimbat înţelegând ce vrea electoratul de aici.

5. „PSD a mai trecut prin momente grele şi şi-a revenit, e un partid cu structuri puternice“ e doar un discurs de avarie. PSD nu a trecut niciodată printr-o criză de asemenea proporţii, la care toţi sunt părtaşi, pentru că toţi i-au lăsat să zburde pe Dragnea, Iordache şi Deputatul Mitralieră.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite