Politică

articolul anterior articolul urmator

Statul care şi-a uitat neamul: românii ameninţaţi din Valea Timocului

14
9 Jul 2014 14:00:07
Bogdan Diaconu
Românii din Valea Timocului, zid în faţa bisericii din Gorneana pe care sârbii au de gând să o închidă
Românii din Valea Timocului, zid în faţa bisericii din Gorneana pe care sârbii au de gând să o închidă

România este un caz aparte de stat care investeşte imens în minorităţile aflate pe teritoriul său, dar i-a abandonat aproape cu totul pe românii aflaţi în comunităţile istorice. Într-un an, România a alocat mai puţin de 100.000 de euro pentru cei 300.000 de români din Serbia, dar a cheltuit 1 milion de euro pentru activităţile cultural ale celor 30.000 de etnici sârbi din România (în afară de învăţământ sau culte). Şi-a uitat statul român neamul?

Prezenţa de ieri a părintelui Boian Aleksandrovici din Valea Timocului la Bucureşti într-o conferinţă de presă ţinută la Parlament a fost momentul în care am putut să evidenţiem în mod oficial o realitatea tragică: românii din Valea Timocului nu au voie să se roage în limba lor maternă, româna, lucru relatat, de altfel, de Adevărul. Acest lucru se întâmplă într-o ţară care are pretenţia să adere la Uniunea Europeană şi căreia statul român i-a promis sprijinul său în acest sens. Ca răsplată, Serbia îi ameninţă cu închisoarea şi cu închiderea bisericirilor pe etnicii români de pe teritoriul său.

În relaţia dintre state, toleranţa şi deschiderea reprezintă forme de slăbiciune şi de prostie. Să o spunem deschis: România este tratată ca o ţară proastă pentru că dă la toată lumea, împarte tot ce are, dar ea nu are pretenţii să primească nimic în schimb, nici respect, nici protecţie pentru etnicii români, şi, în general, nicio formă de reciprocitate!

România este singurul stat european care permite ca etnicii săi să fie marginalizaţi, hăituiţi şi în cele din urmă desfiinţaţi în statele vecine. Şi nu pentru că ne-am simţi vinovaţi cu ceva. Dimpotrivă, statele care îi prigonesc pe românii de pe teritoriul lor sunt foarte atente ce facem noi cu minorităţile lor în România. Iar noi facem: şcoli, centre, le retrocedăm şi ce merită şi ce n-au avut, le dăm parlamentari şi bani grei pentru activităţi culturale de menţinere a identităţii. Ce primesc românii în schimb, şi nu doar în Serbia, ci şi în Ungaria, Bulgaria sau Ucraina: închiderea şcolilor, negarea existenţei, ocazional ameninţări, inventarea de alte identităţi pentru a li se pierde urma (promovarea identităţilor false istoric de ”vlah” în Serbia şi de ”moldovean” în Ucraina reprezintă exact aceeaşi metodă de a reduce numărul real al membrilor comunităţii româneşti din aceste ţări).

Pe de o parte, ne întrebăm dacă statul român şi-a uitat neamul aflat, nu din vina lui, în afara graniţelor, şi de aceea ajută statele din preajmă să le şteargă urma din istorie. Pe de altă parte, de unde atâta ură şi dorinţă de anihilare a identităţii româneşti de la toate ţările cu care ne învecinăm, când comunităţile româneşti nu au ridicat niciodată pretenţii de autonomie sau separatism? De unde deducem că, în relaţia dintre state, toleranţa şi deschiderea reprezintă forme de slăbiciune şi de prostie. Să o spunem deschis: România este tratată ca o ţară proastă pentru că dă la toată lumea, împarte tot ce are, dar ea nu are pretenţii să primească nimic în schimb, nici respect, nici protecţie pentru etnicii români, şi, în general, nicio formă de reciprocitate!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Iulian Arion
9.07.2014, 19:28:58

Domnule Diaconu, va rog faceti o vizita in regiunea respectiva. Ascultati care sunt problemele. Pentru fiecare, ce solutie cred ei ca ar trebui sa promoveze autoritatile din Romania. Invitati la Bucuresti autoritatile sarbe in masura sa ia decizii in baza tratatelor semnate de Romania si Serbia. Ne-ati informat. E suficient. Actionati! Va doresc succes!

+3 (3 voturi)
cetateanul turmentat
10.07.2014, 11:25:17

Daca n-ar fi fost filmuletul despre romanii din Ungaria chiar aici pe Adevarul, as fi tentat sa cred ca nu stiti despre ce vorbiti, ca habar nu aveti despre ce se intampla acolo, doar dati cu parerea ca orice filozof de cartier, dar asa sunt convins ca mintit cu nerusinare...In alta ordine de idei, parca in ultimul articul felicitati ca statul roman s-a opus împotriva extinderii prerogativelor UE în domeniul minorităţilor...pai ce facem domnule, ajutor de la UE in ce priveste minoritatiile nu vrem ca avem fobie de unguri, relatii de prietenie cu statele vecine nu suntem in stare sa mentinem, politicieni care chiar ar vrea sa faca ceva (in afara de wrestling cu gura) n-avem, dar de plans ne pricepem, suntem campioni in a ne martiriza neamul...bravo domnule...ati demonstrat inca odata ca politicieni romani sunt cum se zice "forma fara fond"...niste "fatade" fara substrat, niste instigatori, niste escroci, niste fraude....

+3 (5 voturi)
Alfa Omega
10.07.2014, 12:12:14

Bai daca tot esti turmentat nu trebuie sa iti permiti atat cu d-nul Diaconul ; care daca ai fost beat si nu ai remarcat totusi face ceva fata de ceilanti parlamentari care nu fac nimic si el are totusi nevoie de sustinere nu sa fie atacat de fiecare prost sau cetatean turmentat . Aproopo stii ca a crescut abciza la produse alcoolice , nu comentezi nimic ? P.S. Sa nu crezi ca nu cunosc cumva personajul ,, cetateanul turmentat ´´ din O scrisoare pierduta de I. L .Caragiale !

0 (2 voturi)
cetateanul turmentat
10.07.2014, 12:29:05

Indiferentul ? :)))...la cum sari sa aperi pe acest "ziarist" care are 80% articole despre pericolul maghiar nu as zice ca esti chiar indiferent...si ia lumineaza-ma ce a facut domnul Diaconu in afara de niste articole (uneori chiar instigatoare) si in afara de niste proiecte de lege nebagate in seama de nimeni deci sunt doar de ochiul lumii...si nu prea inteleg care e treaba cu p.s.-ul, orice om normal care a trecut prin liceu stie de cetateanul turmentat...deci nu inteeg nu ai trecut prin liceu si vrei sa ne arati cat esti de culturat, sau iti place sa scrii chestii inutile doar sa umplii pagina, asta ca tot ai simtit nevoia sa ma ataci din partea cuiva pe care nu-l cunosti si care joaca cartea nationalismului de cate ori poate doar sa atraga cititori....vezi si tu ca dansul nu prea stie sa scrie despre altceva, s-a impotmolit in mocirla fobiei anti unguri....

+4 (4 voturi)
cetateanul turmentat
10.07.2014, 12:38:17

Vrei sa zic ce a facut domnul Diaconu ce nu au facut alti politicieni? A scris un articol care a fost folosit de UDMR sa scoata oameni la vot la alegerile europarlamentare, care a si functionat, si a inscris inca un autogol acuma cu cele doua articole...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările