„Steaua“ lui Lazslo Tokes, amânată până în octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Laszlo Tokes FOTO Arhiva Adevărul
Europarlamentarul Laszlo Tokes FOTO Arhiva Adevărul

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României“ au decis în unanimitate, amânarea pentru data de 11 octombrie, ora 12.00, a dezbaterii cererii unor membri ai Ordinului de a-i retrage distincţia europarlamentarului Laszlo Tokes.

 Decizia noastră oferă domnului Tokes o a doua şansă de a se prezenta aşa cum este onorabil, aşa cum este corect, ca membru al Ordinului nostru, în faţa colegilor săi de Ordin. Dacă şi pe 11 octombrie, la ora 12.00, domnul Tokes nu va fi prezent, Consiliul va demara procedura de dezbatere pe fond în absenţa domniei sale", a declarat Mircea Geoană, membru în Consiliu.

 Pe de altă parte, în ceea ce priveşte contestarea procedurii prin care a fost ales Consiliul de Onoare al Ordinului, senatorul PSD Gabriela Firea a menţionat că s-a dezbătut această problemă.

"Domnul secretar de stat, domnul ministru Angelescu, ne-a precizat faptul că adunarea constitutivă a fost legală şi statutară, pentru că au fost informaţi mai mult de 96% din cavalerii Ordinului şi domnia sa are dovezi în acest sens, prin urmare absolut toate reglementările au fost respectate", a afirmat Firea, referindu-se la cele invocate de avocatul lui Laszlo Tokes, prezent la reuniune. 

Tokes l-a desemnat pe avocatul său, dr. Kincses Elod, să-l reprezinte în faţa membrilor Consiliului, motivându-şi absenţa prin faptul că este plecat la lucrările de la Parlamentul European. 

Decizia de a-i retrage decoraţia pastorului Tokes vine pe fondul declaraţiilor pe care acesta le-a făcut împotriva României. La lucrările Universităţii de Vară Balvanyos ( Băile Tuşnad), Tokes a făcut o serie de aprecieri prin care contestă caracterul de stat naţional, unitar şi indivizibil al României. El a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban să ofere protectorat Transilvaniei. 

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României

De asemenea, premierul Victor Ponta a solicitat retragerea decoraţiei lui László Tőkés în data de 22 august, arată Administraţia Prezidenţială.

Mandatul Consiliului este de cinci ani, iar din acesta fac parte deţinători ai Ordinului Naţional „Steaua României“, cu grade diferite: acad. Ionel Haiduc-în grad de Mare Cruce (preşedinte), g-ral Constantin Degeratu-în grad de Mare Cruce, Şerban Brădişteanu-în grad de Mare Ofiţer, Costin Georgescu-în grad de Mare Ofiţer, Mircea Geoană-în grad de Comandor, Gabriela Firea-în grad de ofiţer şi Ecaterina Andronescu-în grad de cavaler.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite