Stelian Ion, despre OUG-ul pe legile justiţiei: Toader a introdus elemente noi care intră în contradicţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a comentat luni proiectul Ordonanţei de Urgenţă adoptat de Guvern pentru legile Justiţiei. Acesta a spus că deşi o OUG era necesară, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a adăugat elemente noi, „care nu doar că nu erau urgente”, dar „intră în contradicţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia”.

Deputatul USR Stelian Ion avertizează că proiectul de ordonanţă de urgenţă adoptat de Guvern „corectează doar în mică măsură anomaliile grave existente în recentele modificări ale legilor justiţiei promovate de PSD”, acesta atrăgând atenţia că „Tudorel Toader a introdus elemente noi care nu doar că nu reprezintă o urgenţă, dar care intră în contradicţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia”. 

„Spre exemplu, posibilitatea ca ministrul justiţiei să exercite acţiunea disciplinară împotriva judecătorilor şi procurorilor nu reprezenta o urgenţă, nu era o măsură necesară, cerută de Comisia de la Veneţia, dimpotrivă, reprezintă o măsură care arată clar intenţia lui Tudorel Toader de a controla politic justiţia”, scrie Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.

Totodată, deputatul USR atrage atenţia că ministrul Justiţiei „a refuzat să introducă reglementări noi care să corecteze sistemul de numire şi revocare a procurorilor în funcţiile de conducere aşa cum a cerut Comisia de la Veneţia”. 

„Ar fi putut foarte uşor să înlocuiască rolul Ministrului Justiţiei cu cel al CSM, astfel încât propunerile de numire şi de revocare să fie făcute de CSM, nu de către Ministrul Justiţiei. De asemenea, într-o variantă alternativă, ar fi putut să confere avizului CSM puterea unui aviz obligatoriu pe care Ministrul Justiţiei să nu îl poate ignora. Tudorel Toader a refuzat să renunţe la Secţia specială de anchetarea magistraţilor promovând zilele trecute o ordonanţă de urgenţă care, nu doar că nu a eliminat această secţie din legislaţie, ci a grăbit operaţionalizarea ei. Tudorel Toader nu a eliminat constrângerile referitoare la libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor, astfel cum a solicitat Comisia de la Veneţia. Tudorel Toader nu a intervenit asupra textelor care permit procurorului ierarhic superior să infirme soluţia unui procuror din subordine pentru motive de netemeinicie”, a explicat Ion.

Stelian Ion a spus că există şi câteva prevederi bune în OUG, precum „amânarea pentru o perioadă de 4 ani a prevederii care dă posibilitatea pensionării magistraţilor cu o vechime de 20 de ani în profesie”, însă avertizează că ordonanţa de urgenţă adoptată este „un nou exemplu de regres şi de proastă administrare în domeniul Justiţiei”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite