Stelian Ion explică de ce declaraţia sa de avere arată că a economisit mai mult decât a câştigat: „E greşit să se raporteze cineva doar la veniturile de deputat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Ion, ministrul Justiţiei. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Stelian Ion, ministrul Justiţiei. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

În urma informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la declaraţia sa de avere, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că în document au fost menţionate veniturile din anul 2020, când era deputat, în timp ce veniturile primite în calitate de ministru şi membru al CSM vor fi trecute în declaraţia din 2022.

Ministrul Justiţiei a transmis că respectă interesul interesul public pentru veniturile politicienilor, pentru că sunt la mijloc bani publici. 

„Declaraţia mea de avere, depusă în iunie 2021, a fost completată cu respectarea strictă a legii. Astfel, declaraţia de avere s-a completat în 2021 la rubrica «venituri» cu menţionarea sumelor obţinute în anul 2020, perioadă în care eram doar deputat, pentru că aşa mă obligă legea să declar. Între timp, am încasat venituri şi ca ministru, şi ca membru de drept al CSM. Acestea vor apărea, în mod legal, în declaraţia de avere pentru anul fiscal 2021, al cărei termen de depunere este iunie 2022”, a explicat el.

Stelian Ion a menţionat că „este greşit şi răuvoitor să se raporteze cineva doar la veniturile din salariul de deputat, ca să susţină că veniturile nu ar justifica suma economisită, fără să ţină cont de prevederile legale privind depunerea declaraţiei de avere”.

El arată că, potrivit legii, declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: în cazul veniturilor, pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie. Pentru celelalte capitole din declaraţia de avere, situaţia la zi, adică la data declarării.

„Aceasta este explicaţia simplă şi legală şi pentru aşa-zisa «dispariţie» a împrumuturilor declarate în decembrie 2020. Mulţi candidaţi se împrumută pentru a putea susţine cheltuielile din campania electorală. După verificarea legalităţii cheltuielilor din campanie, în cazul în care nu sunt constatate nereguli, candidaţii îşi recuperează sumele cheltuite în campanie. În cazul meu, nu au fost constatate nereguli, astfel că mi-au fost restituite toate sumele cheltuite (sume proprii şi împrumuturi)”, a subliniat Stelian Ion.

Stelian Ion a amintit că în 2020 au fost atât alegeri locale, când el a candidat la Primăria Constanţa, cât şi alegeri parlamentare, la care a candidat pentru funcţia de deputat.

Demnitarii şi-au reactualizat declaraţiile de avere, printre aceştia fiind şi ministrul Justiţiei, Stelian Ion, politician la care principala schimbare este economisirea a încă 200.000 de lei, adică o sumă mai mare decât indemnizaţia de deputat.

Vezi şi: Cum arată declaraţia de avere a lui Stelian Ion. Ministrul Justiţiei a pus la saltea încă 200.000 de lei, cu 70.000 de lei mai mult ca indemnizaţia de ales

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite