UPDATE Stelian Ion, după criticile preşedintelui: Blocajul vine din coaliţie şi Parlament. Reacţia USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

După ce a fost criticat de Klaus Iohannis pentru tergiversarea desfiinţării SIIJ şi a modificărilor legilor justiţiei, Stelian Ion susţine că blocajul este cauzat de coaliţie şi de Parlament.

UPDATE- USR îl apără pe ministrul Stelian Ion

Deputatul USR Cristian Seidler i-a cerut lui Klaus Iohannis „să se informeze mai bine”, după ce şeful statului i-a reproşat ministrului Justiţiei, Stelian Ion, că nu a găsit „calea potrivită” pentru desfiinţarea SIIJ.

„Proiectul e blocat în Parlament de UDMR. Calea pe care o are ministrul este să iniţieze un proiect de lege şi să-l trimită mai departe”, a declarat Seidler miercuri, la Antena 3.

Întrebat dacă se aşteaptă ca Stelian Ion să fie schimbat din funcţia de ministru, deputatul răspuns: „Nu, mă astept ca domnul preşedinte Klaus Iohannis să se informeze mai bine. Eu văd că nu este bine informat. Cum de preşedintele nu ştie că ministrul a trimis la Guvern şi Guvernul la Parlament?”.

Ştirea iniţială

„Atât desfiinţarea definitivă a SIIJ, şi nu încercarea de salvare a acesteia prin mutarea sediului la Parchetul General, cât şi repararea legilor justiţiei ar fi fost deja obiective îndeplinite dacă toţi partenerii din coaliţie ar fi respectat programul de guvernare şi ar fi pus preţ pe opiniile instituţiilor internaţionale - Comisia Europeană, GRECO şi Comisia de la Veneţia. (..) Realitatea este evidentă pentru toată lumea şi nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliţie şi Parlament, nu de la Ministerul Justiţiei”, susţine ministrul Justiţiei.

Stelian Ion susţine că desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie ar fi putut fi realizată din februarie, însă acuză UDMR că a blocat demersul.

Faptul că soluţiile sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toţi partenerii din coaliţie doresc desfiinţarea reală a SIIJ şi caută modalităţi de a menţine în viaţă această structură", a precizat Stelian Ion.

Referitor la legile justiţiei, ministrul susţine că negocierile politice ar trebui finalizate până în luna septembrie.

Klaus Iohannis, nemulţumit de Stelian Ion

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat nemulţumit de tergiversarea desfiinţării SIIJ şi a modificărilor legilor justiţiei.

„Bunăoară, SIIJ nu a fost desfiinţată, chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, dar ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită, legile justiţiei - nici nu există un proiect acceptat în coaliţie şi sunt eu nemulţumit de aceste lucruri şi sunt şi alte şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută. Mai este mult de lucru, dar această formulă eu sunt convins că poate să funcţioneze", a declarat Klaus Iohannis.

“Astăzi, preşedintele a transmis semnalul că este nemulţumit de aceste tergiversări, aşa cum sunt şi eu nemulţumit de atâta vreme. Îi transmit preşedintelui rugămintea de a se implica în depăşirea acestui blocaj, din care putem ieşi doar dacă toţi respectăm programul de guvernare şi recomandările instituţiilor europene”, a replicat Stelian Ion.

Proiectul de desfiinţare a SIIJ  este în Senat, dezbaterile urmând a fi reluate în noua sesiune parlamentară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite