Politică

articolul anterior articolul urmator

STENOGRAME Cum s-au certat Liviu Dragnea şi Cristian Ghinea pe „gaura din buget“ de 10 miliarde de lei. „Faceţi un circ ieftin din povestea asta“

9
31 Mar 2017 12:04:01
Autor: Radu Eremia
Liderul PSD Liviu Dragnea şi deputatul USR Cristian Ghinea. FOTO Adevărul
Liderul PSD Liviu Dragnea şi deputatul USR Cristian Ghinea. FOTO Adevărul

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a cerut, luni, Curţii de Conturi să mai verifice încă o dată aşa-zisa„gaură din buget“ de zece miliarde de lei lăsată de guvernarea tehnocrată. Solicitării lui Dragnea i s-a opus Cristian Ghinea, deputat USR şi fost ministru în Guvernul Cioloş, între cei doi politicieni începând o adevărată ceartă.

Liderul PSd, Liviu Dragnea, a solicitat extinderea verificărilro făcute de Curtea de Conturi asupra rectificărilor bugetare făcute de Guvernul în 2016, cerând să fie analizate şi aspecte de legalitate. Potrivit Opoziţiei, preşedintele PSD ar vrea să găsească persoane vinovate de încălcarea legii. Solictarea lui Dragnea referitoare la aşa-zisă „gaură din buget“ s-a lovit de refuzul categoric al deputatului cristian Ghinea, fost ministru în Guvernul Ciolo. Între doi a fost un schimb dur de replici, însă până la urma, solicitarea liderului PSD a fost aprobată. 
 
Redăm stenograma şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor de luni: 
Liviu Dragnea: La primul punct avem o solicitare din partea Preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la suplimentarea obiectivelor Curţii de Conturi prevăzute de Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 5/2017 privind efectuarea unui control de către Curtea de Conturi pentru verificarea condiţiilor în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat din lunile august şi noiembrie 2016 de către Guvernul României.
Scrisoarea este distribuită la dumneavoastră.
 
Eu apreciez oportună înscrierea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre care să suplimenteze obiectivele iniţiale cu următoarele:
-       verificarea modului în care au fost respectate prevederile legale privind derogarea de la principalii indicatori macroeconomici aprobaţi prin lege pentru anii 2015 şi 2016;
-       în ce măsură Guvernul avea abilitarea legală de a uzita de derogarea stabilită prin lege a nivelului acestor indicatori;
-       care este actul normativ prin care s-a stabilit posibilitatea Guvernului de a dispune de această derogare de la principalii indicatori macroeconomici pentru Ordonanţa nr.14 din 10 august 2016 precum şi pentru Ordonanţa nr. 86 din 23 noiembrie 2016;
-       care sunt măsurile care se impun în situaţia în care nu a existat o astfel de derogare şi care sunt persoanele care au dispus a se uzita de această derogare, în lipsa cadrului legal care să permită acest lucru.
Dacă sunt observaţii.
Vă rog.
 
Cristian Ghinea: Domnule preşedinte, voi vota împotriva acestei propuneri, şi  mi se pare că faceţi un circ ieftin din povestea asta. A fost un raport al Comisiei de buget. Înţeleg că nu sunteţi mulţumit de ce a ieşit acolo şi că-l retrimitem la lucru cu nişte întrebări care sunt puse astfel încât să indice sau să găsească nişte vinovaţi. Nu este în regulă să transformăm Parlamentul României într-un instrument de luptă politică. Am fost ministru în guvernul respectiv şi am participat la unele dintre rectificările în cauză. Au fost rectificări făcute după toate normele obişnuite pe care le făceau oamenii şi înainte  şi le vor face şi anul acesta, şi sunt împotriva, repet, modului de lucru în care o comisie a avut un raport care nu a ieşit destul de critic şi acum îi repunem la muncă cu nişte întrebări cu subiect dat înainte.
 
Liviu Dragnea: Nu. Aici este vorba de scrisoare către Curtea de Conturi, iar în ceea ce priveşte raportul comisiei, am văzut că toată lumea a fost nemulţumită. Deci, nu eu am fost nemulţumit. Toată lumea a fost nemulţumită.
 
Eu cred că o suplimentare a obiectivelor pentru  Curtea de Conturi nu poate decât să ajute să se limpezească lucrurile şi să nu mai existe această suspiciune, dacă, aşa cum spuneţi – şi vă cred – că acele rectificări au fost făcute strict în conformitate cu prevederile legale.
 
Supun la vot primul punct de la ordinea de zi. Cine este pentru? Mulţumesc. Voturi împotrivă? Abţineri? A fost aprobat.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

miron miron
31.03.2017, 12:50:31

In prima faza, Dragnea a vandut votantilor gogosi si a catigat. In a doua faza, cand mananci gogosi, deabea atunci vezi cat sunt umflati. Gogosii lui Dragnea au fost prea umflati si acum cauta vinovatii. Vinovata nu esate gaura de 10 miliarde din buget, sunt promisiunile lui Dragnea, care nu mai au acoperire si cauta cu disperare un țap ispașitor.

+9 (11 voturi)
Taunul 77
31.03.2017, 13:19:43

Ce vrea Condamnatul Definitiv, sa-i gaseasca gaura lui Ciolos alde Vacaroiu si Ilie Sarbu, dupa ce parlamentarii nu au fost in stare?

+8 (8 voturi)
JJiacobuta
31.03.2017, 14:29:40

Ideea e cine il baga in seama pe Ghinea ? Cine e tipul asta fost la fonduri europene cu multe zeouri reusita? Si Dragnea bate campii . S-a prognozat ceva la fisc si nu s-a realizat . Dar aici e buba Guvernul Ciolos a facut rectificare pozitiva in sept 2016 pe ceva care nu a existat niciodata . Atunci te intrebi a fost voita treaba pt deruta PSD sau sunt chiar prosti asa cum au guvernat fara idei fara orizont si fara implicare ca stiau ca o sa piarda alegerile . Atunci numai bine ii las mortul in congelator la urmasi .

-9 (11 voturi)
eu doar constat
31.03.2017, 15:06:00

Comisia de buget-finante nu are competenta sa analizeze, sau sa verifice executia bugetara dintr-o perioada sau un an bugetar, ci este competenta Curtii de Conturi, asa ca Dragnea, pe buna dreptata, urmare divergentelor din Comisia de Buget-finante, a propus sa se solicite institutiei competente sa clarifice situatia. Daca raportul Curtii de Conturi va confirma declaratiile actualului guvern privind "gaura" de 10 miliarde, sau le va infirma oricum se va incheia disputa asta sterila privind respectiva gaura. Totusi, daca se va confirma, atunci cei resposabili de acest rezultat vor trebui sa suporte consecintele (parca si Ghinea ar fi unul dintre ei, deci refuzul sau "categoric" ar fi cam pro domo).

-2 (4 voturi)
spuzaru
31.03.2017, 15:36:06

A inceput sa dezvolte obsesii pentru gauri... mai bine sa se gindesca cum si-o va proteja pe a lui, cind ajunge unde ii este locul.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările