Stenogramă. Scandal la nivelul conducerii Parlamentului: „Poate ştiţi să înjuraţi şi de la microfon”. De la ce a plecat conflictul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Marcel Ciolacu şi Teodor Meleşcanu, au încercat să impună pe ordinea de zi a şedinţei solemne dedicate Revoluţiei din 1989 un discurs susţinut de Petre Roman, ceea ce a dus la un adevărat scandal între tabăra PNL-USR şi cea formată din PSD şi Forţa Naţională.

Şedinţa Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului anterioare şedinţe dedicate marcării a 30 de ani de la Revoluţia din 1989 a fost una tensionată, după ce Marcel Ciolacu şi Teodor Meleşcanu au propus ca în şedinţa de plen să ia cuvântul şi Petre Roman, ca reprezentant al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie. 

Redăm stenograma şedinţei: 

Marcel Ciolacu: Scrisoarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 prin care solicită aprobare pentru participarea membrilor Colegiului Naţional la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 30 de ani de la victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Este transmisă lista cu membrii Colegiului Naţional pentru care se solicită accesul la şedinţa solemnă, totodată suntem rugaţi să fim de acord ca domnul Petre Roman, revoluţionar şi fost Prim-ministru al României, să transmită de la tribuna Parlamentului mesajul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Cine este pentru? Împotrivă? Abţineri? Observaţii, vă rog.

Alina Gorghiu: Domnul preşedinte dar ce vă mai grăbiţi! Daţi-mi voie să fac pe procedură, următoarea precizare: Biroul permanent reunit în data de 4 decembrie, puteţi să verificaţi, Hotărârea Birourilor, a stabilit că va fi şedinţă festivă, în ce format va fi şedinţa festivă şi care este lista vorbitorilor. Dumneavoastră, ca preşedinte al Camerei, prin intermediul Secretarului general, aţi comunicat toate aceste detalii, participanţilor la şedinţa festivă.

Mi se pare complet nepotrivit ca acum cu două, trei ore înainte de şedinţa pe care aţi comunicat-o într-un anumit format, votată de BPR, în data de 4 decembrie să aprobaţi completarea vorbitorilor, ştiţi de ce? Pentru că ar trebui să comunicaţi tuturor participanţilor la şedinţă, din nou, această completare.

 Dacă dumneavoastră credeţi că protocolar, aşa se face să modificaţi modalitatea de desfăşurare cu trei ore înainte, eu cred că nu şi mă voi opune la orice manieră haiducească de a modifica maniera de desfăşurare a unei şedinţe festive a Parlamentului!

Consider că respectul datorat participanţilor se manifestă inclusiv prin maniera de comunicare, a ordinii de zi din timp şi a vorbitorilor, din timp.

Altfel, dacă vrem să facem modificări, vă propun să găsim suficient timp înainte şi să întrebăm toate institutele din România dacă vor să participe, să-şi transmită cuvântul, să propună reprezentanţi, era de exemplu domnul Bjoza care-i secretar de stat pe domeniul Revoluţiei. Nu v-aţi gândit să-l întrebaţi din timp dacă ar vrea să vorbească la o şedinţă festivă despre Revoluţie, fiind şeful deţinuţilor politici în materie... şi un om cu o suferinţă mare în domeniu?

Nu v-aţi gândit la numeroşi oameni care chiar au un cuvânt de spus atunci când vine vorba de Revoluţie, credeţi că dacă pe picior acum, cu două ore înainte de şedinţa festivă, faceţi asemenea lucru, Instituţia Preşedinţiei, Instituţia Guvernului, vor fi încântate să le comunicaţi prin fax cu jumătate de oră o hârtie înainte, mie mi se pare de neacceptat maniera în care dumneavoastră supuneţi la vot pe repede înainte şi perpetuaţi practic nişte practici pe care le-aţi avut şi înainte motiv pentru care pe procedură pentru respectarea manierei civilizate de desfăşurarea unor şedinţe festive, repet, solemne în formatul pe care Parlamentul îl ştie dintotdeauna cu vorbitori de la Preşedinţie, Guvern, şefii Camerelor, Senatului şi reprezentanţii grupului şi nimic altceva, Grupul PNL se va opune oricărei modificări în acest moment?! 

Marcel Ciolacu: Vă rog. Domnul preşedinte al Senatului şi pe urmă liderul USR.

Teodor Meleşcanu: Da. Mulţumesc foarte mult. Da, este adevărat, aşa a fost conceput programul pentru Şedinţa Solemnă. Din păcate însă noi nu am luat în considerare faptul că vorbim totuşi de aniversarea Revoluţiei şi să nu vorbească nimeni din afara Parlamentului la această temă, la revoluţionari, pentru a nu ajunge la o situaţie în care vom avea vreo 15 - 20, care fiecare doresc să se exprime de la tribuna Parlamentului, s-a realizat prin intermediul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, ca să fie un singur reprezentant care să vorbească; l-au desemnat pe Petre Roman. Toţi ceilalţi, toate organizaţiile de revoluţionari sunt invitate să participe la sesiunea solemnă de astăzi.

Deci, din acest punct de vedere, mi se pare că ar fi foarte nepotrivit să nu avem nici un fel de mesaj din partea revoluţionarilor. Aşa că eu vă propun să fim de acord să adoptăm această decizie, pentru a putea trece mai departe la lucrări.Mersi. 

Marcel Ciolacu: Domnul secretar de stat Bjoza, de la deţinuţii politici, a fost sunat şi a fost invitat să vină. Dansul a spus că nu poate veni, vine pe data de 21. Asta pentru stenogramă. Vă rog, liderul USR, şi pe urmă puteţi reveni. N-avem nicio grabă.

Stelian Ion: Sub aspect procedural, şi noi considerăm că e o cerere inopinată şi ar fi trebuit discutat înainte. Iată, discutăm acum, poate... Altceva ar fi fost dacă o discutam şi...

Marcel Ciolacu: Înainte de ce? Că suntem înainte.

Stelian Ion: Înainte de şedinţă. Înainte de şedinţă. dar, în fine, chiar şi aşa fiind, am observaţii de făcut pe fond. Cred că un astfel de moment solemn nu trebuie să fie umbrit de absolut nici un eveniment şi o astfel de solicitare venită din partea domnului Ion Iliescu... Putem să ne facem că nu ştim că este inculpat din dosarul Revoluţiei. De asemenea, domnul Gelu Voican Voiculescu ştiu că este inculpat în acest dosar.

Cred că este un element care aduce o tensiune absolut inutilă în Parlamentul României şi în societatea românească. Evenimentul acesta trebuie să fie ca lacrima, curat şi să eliminăm absolut orice urmă de îndoială şi orice umbră asupra acestui eveniment. Putem discuta foarte mult şi sunt sigur că avem opinii contrare, dar eu văd o asemenea propunere ca fiind o propunere total nepotrivită; şi vor exista foarte multe nemulţumiri şi, în loc să comemorăm memoria celor care au căzut atunci şi să omagiem această memorie, vor fi discuţii astăzi, în următoarele zile, în următoarea săptămână, numai pe marginea acestui element.

Vă propun să eliminăm această propunere, să nu permitem o asemenea intervenţie tocmai pentru a nu exista discuţii în societate pe această temă, care nu e închisă, e o rană încă deschisă şi încă nu s-a elucidat foarte clar ce a fost acolo. Să nu introducem elemente de tensiune cu privire la această chestiune!

Marcel Ciolacu: Am luat act. Domnul preşedinte al Senatului.

Teodor Meleşcanu: Cu permisiunea dumneavoastră, vreau să vă spun că domnul Petre Roman a transmis o foaie şi jumătate care se referă strict la acţiunea Baricada a Revoluţiei, la care dânsul a participat. Nu există nici un fel de referire la alte lucruri care evoluează, inclusiv dosarele Revoluţiei, deci nu există nici cea mai mică problemă care să impieteze asupra caracterului solemn.

Dacă doriţi, vă pot distribui, putem ruga Secretariatul să distribuie declaraţia respectivă, tocmai pentru a vedea că nu aduce nici un fel de prejudicii solemnităţii acestui eveniment. Deci, dacă doriţi, eu pot s-o dau la Secretariat şi o distribuie. Dacă aveţi observaţii, puteţi să interveniţi discutându-le. Mulţumesc.

Marcel Ciolacu: Vă rog, doamna Alina Gorghiu. Şi haideţi să...

Alina Gorghiu: Domnule preşedinte de şedinţă, stimaţi colegi, pentru mine este o surpriză perpetuă, constat că aveţi şi cuvântul pe care domnul Roman vrea să-l ia în plenul reunit, dar nu-l are BPR-ul, dar se transmite...

Marcel Ciolacu: Nu, nu-l am. Vorbiţi cu preşedintele Senatului.

Alina Gorghiu: Păi... dacă vorbiţi de la microfon şi spuneţi că aveţi acest cuvânt al domnului Roman şi nu ni-l comunicaţi şi nouă la mapă, mi se pare deja că puteţi să ţineţi şedinţa singuri, de ce mai aveţi nevoie de noi!?

2 - Aş vrea să vă întreb ceva, că spune domnul Meleşcanu că a ajuns la concluzia că trebuie invitaţi şi revoluţionarii, stimate domnule preşedinte, ideea asta puteaţi să o aveţi în 4 decembrie, că ştiaţi că este şedinţă festivă legată de Revoluţie.

Faptul că ne vine ideea acum cu câteva ore înainte, mie mi se pare sfidător. Mai ales că personajele despre care vorbiţi, parte din ele semnatare ale...  sau semnatarul scrisorii şi cel care doreşte să ia cuvântul, pentru mare parte din opinia publică, sunt personaje controversate. Şi atunci asta este, asta este... domnul Iliescu, în cazul în care nu ştiţi despre cine vorbesc... 

Marcel Ciolacu: Haideţi, haideţi să intrăm în discuţiile... lăsaţi cu...

Alina Gorghiu: Dacă domnul Ciolacu va conduce şedinţa mai bine, dumneavoastră nu veţi putea vorbi chiar oricând! Dar vorbiţi de la microfon, că poate ştiţi să înjuraţi şi de la microfon. Dar nu vreţi să înjuraţi şi de la microfon? De vreo trei ani de zile, tot faceţi asta! Bun.

Domnule preşedinte, numărul vi-l faceţi dumneavoastră nu noi. Faptul că astăzi, cu trei ore înainte, vă permiteţi să vă bateţi joc de o şedinţă festivă, prin depeşă venită de la domnul Iliescu, suplimentând vorbitorii cu oameni care nu au legătură cu un moment solemn, este o bătaie de joc pe care dumneavoastră, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, o exercitaţi şi cu asta am spus totul! Faceţi ce doriţi, că tot aţi făcut... aveţi majoritate în BPR şi tot timpul faceţi la fel. Continuaţi-vă aceeaşi politică de bătaie de joc şi de impunerea votului majorităţii pe tot felul de prostii! Acum două săptămâni a existat un BPR. A fost o hotărâre a BPR-ului pe care eu insist să o respectăm, cu vorbitorii care de obicei vorbesc la o şedinţă solemnă!    

Marcel Ciolacu: Mulţumesc mult, supun votului dumneavoastră. Spuneţi domnul... vă rog!

Stelian Ion: Doar vă spun, dacă va vorbi domnul Petre Roman, eu personal nu ştiu dacă voi putea sta în sală şi va fi un element... va fi un element care va naşte nişte dispute absolut inutile!

Marcel Ciolacu: Vă rog eu frumos, mă lăsaţi să supun la vot?

Supun votului dumneavoastră, cine este să vorbească Petre Roman? Mai vreţi să interveniţi, doamna Gorghiu?

Alina Gorghiu: Păi măcar domnul Meleşcanu, zic din prietenie, că dacă tot a susţinut această solicitare!

Marcel Ciolacu: Cine este împotrivă? Unu, două, trei, patru, cinci, şase, şapte, opt. Abţineri? Deci, nu s-a aprobat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite