STENOGRAME O nouă încercare a Parlamentului de a îngrădi presa. PSD vrea să-i oprească pe jurnalişti să mai filmeze votul deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Cmarei Deputaţilor Valeriu Zgonea este de acord cu modificarea Regulamentului FOTO Eduard Enea
Preşedintele Cmarei Deputaţilor Valeriu Zgonea este de acord cu modificarea Regulamentului FOTO Eduard Enea

La solicitarea PSD, conducerea Camerei Deputaţilor va modifica Regulamentul pentru a-i opri pe jurnalişti să mai filmeze votul în cazurile de ridicare a imunităţii. Potrivit stenogramelor din ultima şedinţă a Biroului Permanent, deputaţii se gândesc chiar să interzică de tot accesul presei în plenul Camerei Deputaţilor. Luni se va lua o decizie cu privire la propunerea PSD.

UPDATE Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, că liberalii se vor opune, în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, interzicerii filmării votului cu bile.

„La Cameră, luni, se discută în Biroul permanent interzicerea filmatului votului cu bile. (...) Ne întoarcem la platforma cu care PSD ne-a obişnuit de 26 de ani, de fapt la platforma partidului care înainte de 1989 reuşea să cucerească minţile multor oameni din România. Nu e o glumă, vorbim de interzicerea în România a unei activităţi cât se poate de normale făcute de presă, anume aceea de monitorizare a activităţii şi a votului parlamentarilor din România. Dacă noi azi ne punem problema să ajungem la tot felul de acte de cenzură, aşa cum mai deunăzi voia domnul Dragnea prin legea defăimării, înseamnă că n-am învăţat nimic din ideea de democraţie în România. Votul nu ar trebui să fie unul secret în cazul ridicării de imunităţi“, a spus Gorghiu.


„Domnule preşedinte, înţeleg că există o hotărâre a Biroului permanent încă din 2001 vizavi de posibilitatea amplasării camerelor TV la votul final sau la votul cu bile. Din punctul meu de vedere, astfel de camere de luat vederi împietează asupra secretului votului şi de aceea eu aş vrea, dacă nu acum, poate la viitoarea şedinţă de Birou permanent, acest articol să-l modificăm, astfel încât la votul final să nu poată fi instalate camere de luat vederi care să impieteze asupra secretului votului“, a sunat solicitarea deputatului PSD Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Iordache se referă la decizia din 2001, care a fost modificată şi completată în 2010, şi care permite jurnaliştilor să urmărească şi să filmeze lucrările Camerei Deputaţilor. „Jurnaliştii acreditaţi la Camera Deputaţilor, menţionaţi în capitolul I, art.1, alin.1, rămân pe durata desfăşurării şedinţelor plenare în spaţii special amenajate pentru presă sau care se alătură echipei de filmare în locul stabilit pentru instalarea camerei de luat vederi. Lojile presei sunt situate în balconul unu, numerele 1, 2, 10 şi 11 şi sunt astfel amenajate încât să nu fie permisă circulaţia către lojile destinate presei şi cele destinate publicului”, se arată în hotărârea adoptată de Biroul Permanent, citată de Valeriu Zgonea.

Se va decide luni

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, preşedinte executiv al PSD, a spus că luni se va supune la vot propunerea lui Iordache. „Eu vă propun în felul următor: luni, la Biroul permanent, liderii grupurilor parlamentare şi membrii Biroului permanent să aibă decizia din 2001 şi modificarea din 2010 şi, în funcţie de aceasta, liderii sau cineva care vrea să facă o propunere, să aibă o majoritate, facem modificarea“, a spus Zgonea.

Deputatul UDMR Mate Andras-Levente vrea chiar ca jurnaliştii să nu mai aibă acces la lucrările plenului Camerei Deputaţilor. „Într-adevăr, sunt puţine Parlamente în care presa şi cei care nu sunt demnitari – deputaţi sau senatori – au acces în sala de plen. Atunci când Statutul deputatului şi senatorului spune de votul secret şi atunci când Regulamentul Camerei Deputaţilor vorbeşte de votul secret, aceasta înseamnă că cei care conduc şedinţa sau cei care asigură desfăşurarea votului trebuie să asigure acest secret al votului. Acest lucru, din punct de vedere al dreptului, înseamnă dreptul deputatului sau al senatorului de a-şi exercita votul secret“, a mai spus Mate Andras.

În urmă cu două săptămâni, jurnaliştii „Adevărul“ au fost opriţi de conducerea Parlamentului să filmeze votul pentru ridicarea imunităţii deputatului PSD Cristian Rizea, pe motiv că „violăm secretul votului“. Atunci, Rizea a fost salvat de cătuşe prin votul negativ dat de colegii săi, ceea ce a dovedit  că, pentru parlamentari, secretul votului înseamnă, de fapt, posibilitatea de a fenta Justiţia.

Capriciul parlamentarilor

Ulterior, „Adevărul“ a demonstrat de ce votul pentru ridicarea imunităţii parlamentare nu ar trebui să fie secret şi le-a cerut parlamentarilor să voteze cu bilele la vedere. În acest moment, parlamentarii spun că e dreptul lor să voteze secret solicitările procurorilor de ridicare a imunităţii. „Aşa cere articolul 24, alineatul 4, din Statutul deputaţilor şi senatorilor“,  spune liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru. Într-adevăr, articolul invocat de parlamentarul social-democrat spune: „Camera hotărăşte asupra cererii (de ridicare a imunităţii- n.r.) cu votul secret al majorităţii membrilor săi“. Însă Statutul deputaţilor şi senatorilor, legea în materie de proceduri parlamentare, a fost votat tot de către senatori şi deputaţi. Deci, la fel de uşor, poate fi modificat, în sensul în care articolul 24 , alin. 4 să nu mai conţină obligaţia ca votul să fie secret. „Statutul parlamentarilor are caraceter de lege. Deci aleşii pot modifica acest statut ca pe orice altă lege. Nimic nu-i împiedică din punct de vedere legal. E doar o chestiune de voinţă politică. Dacă parlamentarii vor să modifice legea, o modifică. Nu există temei constituţional pentru votul secret“, spune avocatul Elenina Nicuţ.

„Te joci cu viaţa unui om“

Articolul 72 din Constituţie, referitor la imunitatea parlamentară, spune: „Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor“. Aşadar, nu scrie nicăieri că votul trebuie să fie secret, ci doar că trebuie să existe „încuviinţarea Camerei“, încuviinţare care poate fi dată prin vot la vedere: electronic sau cu mâna ridicată.

De fapt, dacă citim Statutul deputaţilor şi al senatorilor, vedem că parlamentarii au copiat
prevederile din Constituţie referitoare la imunitatea parlamentară, apoi, la articolele următoare, au detaliat paşii procedurali: se specifică faptul că solicitarea vine mai întâi la Biroul Permanent, apoi ajunge la Comisia Juridică, iar raportul dat de parlamentarii jurişti intră în plen, pentru votul final. Aici, aleşii au precizat, cu abilitate, că votul trebuie să fie secret. „Prevederea asta e veche, cred că din anii ’90. Este o cutumă parlamentară care spune că orice vot referitor la persoane să fie secret. Deci când vine vorba de ridicarea imunităţii, e vorba de o persoană, te joci cu viaţa unui om, nu poţi vota la vedere“, povesteşte unul dintre parlamentarii cu vechime, uitând că viaţa unui parlamentar nu poate fi pusă deasupra vieţii unui om de rând. Căci asta fac parlamentarii atunci când îşi salvează colegii de arestare preventivă.

Pentru a fi mai expliciţi, ne întoarcem la cazul Rizea. Deputatul PSD a fost acuzat că a primit şpagă 300.000 de euro. Procurorii au cerut Camerei Deputaţilor să-i ridice imunitatea, astfel încât Rizea să poată fi dus în faţa unui judecător cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Iar judecătorul ar fi decis dacă se impună arestarea sau nu. Nu s-a mai ajuns în această fază, pentru că Rizea a fost apărat de colegi. Dacă oricare dintre noi ar fi acuzat de procurori că a luat şpagă 300.000 de euro, n-ar mai fi nevoie de niciun vot în Parlament, sau în bresla din care facem parte, ci am fi duşi direct în faţa judecătorului. Cum Rizea n-a mai ajuns în faţa instanţei, asta înseamnă că e mai presus de oamenii de rând.  După ce a scăpat astfel de arestare, Cristian Rizea şi-a recunoscut integral faptele pentru care este anchetat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite