Politică

articolul urmator

Stimate Domnule Preşedinte al României

79
12 Nov 2019 15:23:03
Liliana Popescu
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Am aflat cu surprindere, nu foarte mare totuşi, că nu veţi răspunde pozitiv invitaţiei Universităţii Bucureşti care, în colaborare cu Europa FM, ar fi dorit să găzduiască dezbaterea dintre dumneavoastră şi doamna Dăncilă.

Sunt foarte dezamăgită şi nu sunt singura. Reţelele de socializare vuiesc masiv de nemulţumiţi. M-am decis să vă scriu, public, pentru a vă transmite direct ce cred despre această situaţie. Eram pregătită să vă votez în turul doi înainte de această ştire năucitoare. Acum nu mai sunt aşa de sigură.

Sunt o cetăţeană care a votat de fiecare dată, inclusiv la marea încercare din 2000, când m-am dus la vot să îl aleg pe domnul Iliescu pentru a mă asigura că voi contribui la nealegerea lui Vadim Tudor. Am participat direct la Revoluţia din Timişoara între 16-17 Decembrie 1989, la cea din Lugoj, începută în 18 decembrie. Mi-am ales specializarea teorie politică/ştiinţe politice tocmai pentru a ajuta la asanarea societăţii şi politicii româneşti. Am iniţiat mişcări civice, precum lupta împotriva violenţei asupra femeilor, încă din anul 2000.

Suntem la aproape 30 de ani de la Revoluţie. Mi-aş fi dorit ca în societatea românească să se fi renunţat la reflexe antidemocratice până acum. Gestul dumneavoastră, indiferent de motivaţie, îmi aminteşte de aceste reflexe. Într-o democraţie, cetăţenii au prilejul de a-şi cunoaşte candidaţii şi de a vota în cunoştinţă de cauză. Aceasta mi se pare mie că este România normală despre care vorbeaţi în campanie şi pe care doriţi să o cultivaţi. Am înţeles oare greşit?!

Domnul Macron s-a întâlnit în dezbatere cu doamna Le Pen. Domnul Trump a participat, cum e tradiţia americană, la o dezbatere cu contracandidata sa, Hillary Clinton, înainte de alegerile prezidenţiale din 2016. În lumea democrată, participarea la dezbateri cu contracandidatul/ contracandidata este ceva normal. Anormală este neparticiparea. Domnul Putin nu a participat la nicio dezbatere. Dumnealui se adresează poporului rus doar unilateral sau controlat, printr-un dialog anual cu ruşii, televizat, bine pus la punct din perspectivă PR-istică. Unde vă situaţi dumneavoastră cu această decizie? În zona autocraţiei de inspiraţie rusească.

Să spunem că decizia dumneavoastră este una strategică. Nu doriţi să vă expuneţi inutil, pentru că aveţi credinţa că ştiţi că veţi câştiga alegerile. Şi domnul Putin ştie că le va câştiga. El ştie de la început de tot. Dar în cazul dumneavoastră, s-ar putea să nu fie chiar atât de sigur. Românii, din fericire, au avut de învâţat multe în aceşti 30 de ani de  democratizare. Unde mai puneţi faptul că votanţii domnului Dan Barna (în majoritate tineri) nici nu ştiu cum a fost înainte de 1989. Ei ştiu Roşia Montană, ”Fără Penali” şi lucruri din acestea. Ei ştiu că vor să-şi vadă aleşii la lucru: adică expunându-şi punctele de vedere în faţa cetăţenilor. Vor să le audă argumentele, vor să le vadă prezenţa în public, live. Această prezenţă, domnule Preşedinte, face parte din fişa postului dumneavoastră. Pentru că sunteţi preşedintele tuturor românilor. Inclusiv al doamnei Dăncilă şi al tuturor celor care au votat-o. Peste 2 000 000!

Şi pentru că am ajuns la doamna Dăncilă, domnule Preşedinte Iohannis, daţi-mi voie să vă spun opinia mea despre relaţia pe care aţi construit-o cu dumneaei, luând în considerare poziţiile publice pe care le-aţi adoptat. E clar că fiind în campanie electorală aţi adoptat un ton mai agresiv. E firesc. Dar mi se pare că aţi fost mult prea agresiv, dacă e să ţinem cont de Articolul 80 din Constituţia României, alineatul (2), prin care aveţi „funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”. Această furie pe care aţi expus-o public în repetate rânduri faţă de doamna Prim Ministru Dăncilă, precum şi faţă de Partidul Social Democrat, v-a cam expus negativ, în opinia mea, şi îmi apare că aţi încălcat Constituţia, care vă obligă să vegheaţi tocmai la respectarea ei, în acelaşi articol. Trecem peste acest aspect. Ţine de domeniul trecutului, dar merită să reflectăm la el, mai ales în combinaţie cu refuzul dialogului şi al expunerii de poziţii politice în faţa cetăţenilor. Sunt reflexe care bântuie societatea noastră şi nu sunt normale. Aşa se vede de la mine şi de la mulţi cetăţeni care erau gata să vă dea votul în turul doi, domnule Preşedinte.

Doamna Dăncilă nu este o lumină, ştim. (Câţi dintre noi suntem?!) Este o femeie care a ales cariera politică, a avut dublul noroc de a fi nominalizată de domnul Dragnea în funcţia de prim ministru şi de a fi agreată de dumneavoastră fără obiecţii. Dincolo de gafele domniei sale, de bâlbele şi uneori prostiile pe care le-a rostit public, multe, doamna Dăncilă a dat dovadă de o rezilienţă greu de egalat. O ţară întreagă şi-a bătut joc de ea sistematic, a intimidat-o în stil mare; fenomenul ”bullying-ului” l-a trăit zi de zi, cu răbdare şi îndurare. Cum credeţi că i-o fi fost doamnei Dăncilă să fie agresată zilnic în acest mod?! Desigur, şi-a dorit puterea. Şi a avut parte din plin de  ea – de la girofarele coloanei primului ministru, la bătaia de joc a diverşilor, multiplicate la nesfârşit de mass media însetată de senzaţional. Aceste lucruri se văd mai puţin şi se discută şi mai puţin. O femeie în politica de vârf are de îndurat mult mai multe decât un bărbat. Şi aşa cum este, cu un intelect poate mai puţin dotat, s-a dovedit a fi abilă politic şi a ajuns în turul doi, la mai mult de jumătate de an de la plecarea patronului Dragnea. De-a lungul ultimilor doi ani, eu însămi am contribuit la criticarea doamnei Dăncilă, public. Dar asta nu mă împiedică să-i recunosc rezilienţa şi curajul politic, chiar dacă mă simt mult mai apropiată ca tipologie feminină de Laura Codruţa Kovesi.

Dacă mă gândesc la rolul de reprezentare în exterior al Preşedintelui României, v-aş prefera pe dumneavoastră, domnule Iohannis. Consider că sunteţi mai bine pregătit, cunoaşteţi limbi străine, v-aţi construit deja relaţii bune cu o serie de lideri ai unor ţări europene importante, cu Germania în mod deosebit - firesc. Sau cel puţin aşa m-a lăsat mass media pe care am parcurs-o să cred. Aveţi deja experienţa ultimilor ani ca preşedinte de ţară, v-aţi rodat într-ale diplomaţiei. Şi totuşi aş vrea să aud de la dumneavoastră ce aveţi de gând în ce priveşte relaţia cu Republica Moldova, cu rolul României în Uniunea Europeană, cum plănuiţi să gestionaţi rolul crescând în arena internaţională al Chinei şi Rusiei, în condiţiile parteneriatului strategic cu SUA. Teme grele, de acord. Nu le veţi putea epuiza pe parcursul unei dezbateri, dar ne puteţi asigura live că sunteţi ”sub scut” şi nu ”pe scut”. Sau vă e teamă că nu faceţi faţă?!

Mi-e greu să înţeleg raţionamentul din spatele deciziei dumneavoastră de a nu participa la o dezbatere cu doamna Dăncilă. Ajutaţi-mă vă rog să înţeleg! Ajutaţi-mă vă rog să ma decid să merg la vot să vă votez! Am/avem nevoie de normalitate, de dezbatere, de prezenţa publică live a candidatului Iohannis! Vrem democraţie în România la 30 de ani după căderea Zidului Berlinului.

Cu respect,

Prof.univ.dr. Liliana Popescu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

79 Comentarii

Manole Scarlat
12.11.2019, 15:36:32

Ipocrizia iubitorului de români a ieşit, în sfâîrşit, la iveală. Să-i aducem aminte acestui fals democrat următoarele cuvinte : “I do not agree with what you have to say, but I'll defend to the death your right to say it.” (Evelyne Beatrice Hall) Sau în varianta lui Ion Raţiu: "Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru ca tu să ai dreptul să nu fi de acord cu mine.”

-12 (26 voturi)
Manole Scarlat
12.11.2019, 15:41:07

Completare: Iubitorului de români care, în realitate, se iubeşte doar pe sine.

-13 (21 voturi)
Manole Scarlat
12.11.2019, 15:44:22

Werner, Hellvig şi Orban Sunt urmaşii lui Traian. Votaţi Klaus Werner Iohannis!

-19 (23 voturi)
Nirolf
12.11.2019, 15:56:37

Viziune feminista Universitate Bucuresti in colaborare cu Europa FM doreste sa gazduiasca dezbaterea dintre K W Iohannis si distinsa V V Dancila . Este o mare onoare pentru Universitate Bucuresti si Europa FM sa se scalde in lumina inteligentei noastre premier . Eu daca as fi in locul lui K W Iohannis nu as dori sa fiu parte a acestui circ . "Functia de mediere intre puterile statului , intre stat si societate" spuneti cu indreptatire dv . Ciobanul , oile si lupul traiesc in armonie pentru ca ciobanul "mediaza cu parul" dreptul lupului de se infrunta cu carne de oaie . Domnul Iohnnis nu trateaza batjocura si impostura la care a supus tara aceasta distinsa doamna pesedista ci cu un justificat dispret . Ca poporul a cam ironizat-o pe doamna pe care o aparati dv este adevarat . Dar ce arma putea folosi daca glumita este interzisa ? La urma , urmei , ironia este surasul spiritului .

+11 (19 voturi)
Bogdan Matis
12.11.2019, 16:06:21

Dancila e o pată neagră în istoria romanilor, și o rușine pentru toate femeile din aceasta lume care vor să urce pe scară profesionala prin competenta și forțe proprii. Tot persilul din lume nu o sa spele aceasta pată, cel mai bine pentru toți este să dispară de pe scena politică odată pentru totdeauna și să nu mai auzim de de ea niciodată. Iohannis are dreptate, dezbaterile sunt de prisos

+8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (79)

Modifică Setările