Politică

articolul anterior articolul urmator

Strania relaţie a premierului cu neadevărul

45
24 Jul 2013 20:09:37
Liviu Avram
Victor Ponta
Victor Ponta

I don’t wanna be a lawyer, I don’t wanna lie (Nu vreau sa fiu avocat, Nu vreau sa mint) – aşa spunea John Lennon într-un cântec şi e de presupus că el nu a vrut doar să valorifice asemănarea fonetică, din limba engleză, dintre lawyer şi lie, ci şi să exprime un adevăr popular*: avocaţii sunt nişte mincinoşi.

Nu mă ajută nici aptitudinile poetice şi nici limba română ca să găsesc o asemănare fonetică ce exprimă un alt adevăr popular: politicienii sunt nişte mincinoşi.

Acesta nu este, în sine, un lucru rău - mai exact nu este nici rău, nici bun, ci face parte din regula jocului. Eu recunosc dreptul polioticienilor de a minţi, dar afirm şi dreptul nostru, al cetăţenilor, de a-i prinde cu minciuna. Nunaţele care ne interesează pe noi încep dincolo de axioma în sine, aceea că politicienii mint.

Cum mint – frumos sau urât? Cât mint – puţin sau mult? Când mint – rareori, deseori, întotdeauna? De ce mint – ca să facă bine, ca să facă rău sau ca să nu facă nimic? Dacă desluşim corect nuanţele, putem apoi să luăm decizii în cunoştinţă de cauză, care pot merge de la denunţarea făţişă a minciunii până la acceptarea totală a ei, adică la asumarea conştientă faptului că ne lăsăm păcăliţi. Dar astea sunt consideraţii generale, care pot foarte bine să facă obiectul unor lucrări de doctorat, pe cât posibil originale, la facultăţile de politologie sau de psihologie. Să revenim la lucruri ceva mai concrete.

Deşi am convenit că toţi politicienii sunt mincinoşi, din motive care îmi scapă, parcă de nimeni nu s-a lipit mai bine acest comportament decât de Victor Ponta. Nu ştiu dacă aici e meritul adversarilor săi, care i-au atribuit insistent această etichetă („Minte cum respiră”)  până i s-a lipt de frunte, sau e meritul său personal. Sau poate au conlucrat ambii factori.

Iată, nu mai departe decât ieri, Victor Ponta ne-a oferit o nouă probă a relaţiei cu totul speciale ce pare să o aibă cu neadevărul. Şi nu am ales o declaraţie legată de veşnicul său duşman, Traian Băsescu, unde să zicem că scopul îi mai scuză din mijloace, ci o afirmaţie legată de un subiect mai inocent şi oricum convenabil sieşi, în care minciuna era inutilă şi perfect evitabilă - dar uşurinţa cu care i-a venit e remarcabilă.

Informaţia brută, rezultată din ultimul Eurobarometru, e următoarea: 69 la sută dintre români nu au încredere în guvern. Victor Ponta o prezintă invers: 30 la sută dintre români au încredere în guvern. E de bine? Eu zic că da. Ponta adaugă: e de trei ori mai bine decât la guvernul Boc, care avea doar 10 la sută încredere. E de bine? Eu zic că da. E suficient? Ponta zice că nu şi plusează: 30 la sută din totalul populaţiei înseamnă cam 60 la sută dintre cei care merg la vot, deci 60 la sută dintre potenţialii votanţi au încredere în guvern. E adevărat? Categoric, nu!

Ca să ajungă la această concluzie, Victor Ponta schingiuieşte rău de tot ştiinţa numită sociologie şi presupune, abuziv, că absolut toţi cei care au încredere în guvern sunt incluşi în grupul celor care şi merg la vot. Or lucrurile nu stau deloc aşa: sondajele de opinie „distribuie” în mod egal încrederea sau neîncrederea în guvern atât printre cei care merg la vot, cât şi printre cei care nu merg. Şi mă îndoiesc că un politician ajuns în poziţia asta  nu ştie să citească sondajele de opinie.

Şi atunci de ce a făcut-o? Poate că e ca în bancul cu scorpionul care, ştiind că urmează să se înece, înţeapă în mijlocul lacului broscuţa care îl ajuta să treacă de pe un mal pe altul: nu s-a putut abţine.

 

* „Adevăr popular” = o afirmaţie pe care toată lumea o consideră adevărată, deşi nu a fost niciodată complet demonstrată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

didi didi
24.07.2013, 20:39:38

Mai e o problema. Cand avea Guvernul Boc 10% incredere? In al 3-lea an de mandat? Pai Cat avea Guvernul Boc in primul an de mandat incredere ar fi de aflat.

+6 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.07.2013, 20:46:04

Victor Ponta nu-i decat un mincinos caraghios si un plagiator fanfaron care se zbate intre demagogie si mitomanie, iar treaba asta e deja de notorietate mondiala. Daca cineva isi bate joc de interesele nationale si de poporul roman, acel cineva e Ponta impreuna cu organizatia antistatala, antinationala, antieuropeana si obedienta rusilor, organizatie care-i cuprinde pe cei mai mari escroci tradatori de neam si tara, organizatia tuturor derbedeilor politici si penali, organizatie indeobste cunoscuta sub numele de USL. Datorita acestor zdrente infractoare securito-comuniste-schizofrenice care s-au cocotat la putere prin uneltiri si promisiuni scelerate, nivelul de trai se prabuseste, preturile cresc, am ajuns tara cu cea mai mica putere de cumparare, investitiile scad, somajul creste, investitorii fug, finantarea deficitului bugetar e improbabila, am ratat Schengenul (insasi prezenta noastra in UE fiind periclitata la un moment dat..!). Prim-mascariciul tarii da semne de alienare pe zi ce trece..Viseaza miliarde de euro, vorbeste de proiecte grandioase care exista numai in mintea lui bolnava si s-a inconjurat numai cu puslamale penale si la fel de schizofrenici in discurs si comportament ca si el. Nici unul dintre ei nu ar trece un eventual test psihologic pentru obtinerea permisului de condus o ..trotineta..!

+8 (16 voturi)
paradoxal
24.07.2013, 20:55:20

Ponta este un un om cu un caracter mizerabil si machiavelic,inconjurat de fripturisti si guristi cu gura plina aidoma lui. Standardele eticii sunt la pamint in Romania daca un asemenea personaj a putut exercita profesia de procuror,si in acelasi timp profesia de mincinos incurabil,aceasta profesie toata lumea vede ca o duce cu mare succes pe mai departe. Dar nu mai este mult pina in 2014 si oricum Basescu va sparge aceasta penala alianta pina atunci,si acest om ca si altii de teapa lui execrabila vor disparea de pe harta politicii romanesti,mai devreme sau mai tirziu.

+5 (15 voturi)
herr_
24.07.2013, 21:42:09

Inspirat de subiectul articolului dlui. Avram si umed de emotie, va propun urmatoarele: constatand fragilitatea intelectuala a amicilor nostri competitori de pe partea dreapta, recomand ca cei supranumiti "antenisti" sa faca "silenzio forum" cateva zile. Veti observa ca amicii ramasi in ofsaid, devin dintr-o data extrem de amuzanti. Motivul propunerii: sunt in vacantza. Ciao :).

-1 (11 voturi)
gogu58
24.07.2013, 21:49:49

herr_ Vacanta placuta prietene ! Poate totusi gaseti si o legatura la net, nu de alta dar sa te mai distrezi cu VDC ca doar esti in vacanta !

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările