Politică

articolul anterior articolul urmator

Strategia la Marea Neagră. Ce poate face România, ce se aşteaptă de la americani

8
28 Jun 2019 14:09:31
Ion M. Ionita
Gen. Ben Horges a deschis ediţia din acest an a conferinţei „Black Sea and Balkans Security Forum”
Gen. Ben Horges a deschis ediţia din acest an a conferinţei „Black Sea and Balkans Security Forum”

Într-o lume tot mai confuză, cu dezvoltări neaşteptate, capacitatea de analiză strategică devine esenţială, iar „Forumul de Securitate la Marea Neagră şi în Balcani“ reuşeşte să se impună ca unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din România şi din zonă.

Forumul, în organizarea New Strategy Center în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanţa , ajuns la a treia ediţie, a adus la malul Mării Negre experţi şi oficiali din România şi străinătate pentru a discuta strategia de securitate în regiune, dintr-o multitudine de perspective: militară, economică, socială, mediu şi schimbări climatice, educaţie, sănătate.

În analiza gen. Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa, scena mondială este definită în prezent de competiţia strategică a marilor puteri, SUA, Rusia, China.

Pe acest fundal, Marea Neagră a devenit extrem de importantă. Marea Neagră nu este un lac, ci o extensie a Oceanului Planetar de unde Rusia îşi proiectează forţa spre Orientul Mijlociu şi Mediterana, afirmă gen. Hodges. În această mare strategie, Rusia încearcă să-şi păstreze sfera de influenţă în Ucraina, Georgia, Moldova, iar Turcia are un rol esenţial prin controlul strâmtorilor şi prin prevederile Convenţiei de la Montreux care stabileşte în ce măsură nave militare străine regiunii pot fi prezente în Marea Neagră şi pentru cât timp.

Ultimele evoluţii din zonă au dus la apariţia unei noi Cortine de Fier în Marea Neagră. Iar toate analizele arată că în următorii zece ani, Europa nu va deveni autonomă din punct de vedere strategic, deci securitatea europeană, inclusiv în zona Mării Negre va avea nevoie în continuare de implicarea substanţială a Statelor Unite.

Vestea bună este că oficialii occidentali şi-au dat seama despre ce se întâmplă şi au fost luate măsuri de răspuns la summiturile NATO care au urmat după anexarea Peninsulei Crimeea.

Deşi, iniţial, Marea Baltică a fost considerată mai importantă, percepţia este pe cale să se schimbe. Marea Neagră are aceeaşi greutate strategică, ba chiar cu elemente suplimentare, ţinând cont şi de interesul Chinei de a dezvolta rutele comerciale pe Noul Drum al Mătăsii.

Într-un astfel de scenariu, portul Constanţa ar beneficia economic, ca şi parcursul Dunării. Iar Turcia, la rândul ei, ar putea da curs proiectului de construire a unui canal care să dubleze Bosforul, ceea ce 
s-ar putea face în următorii ani.

Dar, în analiza generalului american sunt luate în calcul şi scenariile negative cum ar fi sugrumarea economică a portului Odesa, ceea ce se întâmplă cu porturile ucrainene de la Marea Azov, sau un alt scenariu analizează chiar ocuparea Insulei Şerpilor.

Ce măsuri se pot lua? Sprijinirea navigaţiei libere în Marea Neagră, implicarea aliaţilor pe toate palierele, militar, diplomatic, economic, informaţional şi din punct de vedere legal-stat de drept.

Pentru George Friedman, cunoscutul analist, fondator al Geopolitical Futures, creşterea prezenţei americane la Marea Neagră, la nivelul echivalent celei din Polonia, este esenţială pentru coerenţa întregului flanc NATO şi pentru sprijinirea rolului pivotal al României la Marea Neagră.

În opinia sa, este încurajator că atât Nordul, Marea Baltică, dar şi Sudul, Marea Neagră, primesc acum atenţie egală în NATO. Pentru Alianţă ca întreg, dar şi pentru ţările de la frontiera estică a 
NATO, ca România şi Polonia în particular, rămâne de importanţă vitală să păstreze şi să dezvolte legătura transatlantică şi angajamentul SUA în Europa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Lucifer
28.06.2019, 14:21:48

Dacă SUA+UK+NATO pleacă din Est, ne papă gaia germano-rusă. Un coridor strategic de la Baltica la Marea Egee -pe aliniamentul Ţările Baltice, Polonia, România, Grecia-sub control NATO este singura garanţie de securitate pentru amărâtele state din Estul Europei, aflate întotdeauna în menghina Germaniei şi Rusiei.

+4 (4 voturi)
Galeriu Crestinu
30.06.2019, 15:56:51

....ce sa asteptam de la americani...? ..decat sa ne "apere" cu tancuri ratacite-n porumb si alte ispravi hilare....pentru care platim 4 Miliarde Euro anual... ...tot mai ieftin ne apara Pactul de la Varsovia in vremea comunismului....ca tot nu ne ataca nimenea.

-1 (1 vot)
1mike
28.06.2019, 15:59:20

Si ne mai miram ca pe Merkel o apuca tremuratul... Aceasta zona "strategica" de la Marea Baltica pana la Marea Neagra va reprezenta granita, limita peste care nimeni nu va putea trece vreodata. Evident este precum o cortina de fier care desparte din nou cele doua tabere. Acesta este costul platit de statele estice pentru incapacitatea occidentului de a anticipa miscarile Rusiei dupa '90. Romania se afla pe aceasta granita sau in orice caz, foarte aproape de ea. Se pare ca deocamdata singura solutie este crearea acestei zone tampon intre "rebelii" din Europa (Germania, Franta) si Rusia, avand sprijin american. De aceea, cred ca este foarte important sa alocam cei 2% din PIB pentru armata si sa achizitionam cele mai performante tehnologii militare. Eventual trebuie facut un "joint-venture" cu SUA pentru construirea unui sumbarin in Romania. Rusia este enervata de faptul ca in Romania si Polonia SUA investesc masiv in aparare si aduc sisteme de rachete. De asemenea, sanctiunile si retorica americana privind ocuparea Gerorgiei si Crimeei au enervat Rusia, deoarece Kremlinul a considerat intotdeuna aceste teritorii ca apartinand Rusiei, iar amestecul occidentului este ceva de neacceptat. Aceasta este Rusia unde se aplica legea junglei si unde tratatele nu sunt respectate niciodata.

+4 (8 voturi)
pathfinder
28.06.2019, 17:22:16

OK. Te citesc de cateva . Io-s mai circumspect asa ca, abia acum: bine ai aterizat pe forumul Adevarul! +++

+3 (3 voturi)
Galeriu Crestinu
30.06.2019, 16:03:01

Par. Ioanichie Balan care s-a savarshit la Sihastria a zis clar intr-un interviu ca "noi nu trebuie sa ne inhaitam nici cu ai din Est....si nici din West....trebuie doar sa ne indreptam privirea-n SUS la Dumnezeu la care sa ne rugam.....nu ne trebuie noua NATO"..... ...dar putini l-au inteles ce-a vrut sa spuna.....de aia l-au si "ajutat" sa moara mai rapid.....

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)