Strategia PSD să rămână la Putere: la vremuri noi, tot noi. Azi, în eşalonul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea ar putea vota noul Guvern Foto: Mediafax
Liviu Dragnea ar putea vota noul Guvern Foto: Mediafax

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului desemnat, Dacian Cioloş, să nu-i schimbe pe secretarii de stat din ministere şi pe şefii instituţiilor deconcentrate, adică exact oamenii numiţi politic în eşalonul doi al Puterii. Nici PNL nu susţine depolitizarea totală a instituţiilor.

 Liderul PSD, Liviu Dragnea, încearcă să mai păstreze câteva pârghii de control în noul Guvern, în condiţiile în care trecerea PSD în Opoziţie este doar o chestiune de zile. La negocierile pe care le-a purtat cu premierul desemnat, Dacian Cioloş, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut doar numirea unor noi miniştri tehnocraţi, nu şi schimbarea secretarilor de stat şi a altor directori de agenţii şi instituţii publice. „Un guvern tehnocrat nu are bază de resurse umane pe care să o folosească pentru recrutare, pentru a ocupa anumite funcţii publice. În aceste condiţii cred că premierul are două variante: varianta în care cedează la presiuni, nu din partea noastră, şi va schimba de dragul schimbării; sau varianta corectă şi echilibrată în care asigură funcţionarea instituţiilor statului şi implementează programul de guvernare “, a declarat Dragnea.

PRESIUNE PE CIOLOŞ
Cu alte cuvinte, PSD  îşi doreşte o schimbare, dar să nu se schimbe aproape nimic. Instalarea unor miniştri tehnocraţi, dar conectaţi la aceeaşi echipă de partid, ar însemna doar o schimbare de faţadă. Pentru că păstrarea secretarilor de stat în ministere, dar mai ales reconfirmarea şefilor de instituţii din teritoriu ar duce PSD în postura de dirijor din umbră al noului Guvern tehnocrat.

„Domnul Dacian Cioloş mi-a zis că nu intenţionează să înceapă o acţiune brutală de schimbare a administraţiei, schimbare pur şi simplu cantitativă. Din câte am înţeles, se pare că va avea o atitudine corectă, normală“, a mai spus Dragnea. De fapt, Cioloş n-a promis nimic la întâlnirea cu partidele, însă Liviu Dragnea n-a făcut altceva decât să pună presiune pe noul premier şi, în acelaşi timp, să mai liniştească revolta din propriul partid.

DRAGNEA SE LUPTĂ CU PROPRIUL PARTID
Surse din PSD au povestit pentru „Adevărul“ că mai mulţi baroni locali i-au reproşat lui Liviu Dragnea, pe un ton vehement, pierderea guvernării. Pentru liderii PSD din teritoriu, păstrarea puterii era esenţială, în condiţiile în care 2016 este un an cu două rânduri de alegeri, iar banii de la buget sunt esenţiali în campania electorală. Liviu Dragnea a promis că va negocia în aşa fel încât PSD să-şi păstreze în continuare oameni-cheie în ministere, dar şi directori în ţară, astfel încât organizaţiile din teritoriu să nu fie demoralizate în perspectiva alegerilor. Astfel, liderul PSD i-a sugerat lui Dacian Cioloş că l-ar putea vota în Parlament, dacă nu se atinge de oamenii PSD angajaţi acum în eşalonul doi al Puterii.

Surse politice spun însă că Cioloş nu pare dispus la un astfel de troc politic, în condiţiile în care una dintre solicitările vehemente ale străzii a fost decăpuşarea sistemului public. Dacian Cioloş are imensa oportunitate de a depolitiza instituţiile statului şi de a implementa un sistem de evaluare corectă a angajaţilor bugetari, în condiţiile în care va conduce un Guvern de miniştri care pot să-şi asume măsuri radicale, pentru că nu vor fi nevoiţi să plătească politic. Liviu Dragnea i-a mai propus lui Cioloş să nu schimbe nici prefecţii, sub pretextul că vine iarna şi ar putea fi create din nou celule de criză în judeţe. „Prefecţii şi subprefecţii nu sunt membri de partid, sunt funcţionari publici. Nu am văzut o dorinţă la el de a proceda la epurări“, a spus liderul PSD.

GABRIEL OPREA ÎNCĂ TRĂIEŞTE POLITIC
Dragnea uită însă că PSD, la fel ca toate partidele care s-au rotit la guvernare, au ales prefecţii şi subprefecţii din rândurile membrilor de partid, care au demisionat chiar înainte de numire, mimând echidistanţa politică. Un alt argument pe care l-a oferit Liviu Dragnea pentru calmarea liderilor PSD a fost păstrarea majorităţii parlamentare după numirea lui Dacian Cioloş. Dragnea negociază cu Gabriel Oprea ca, în schimbul unei candidaturi comune la alegerile de anul viitor, UNPR să rămână în continuare alături de PSD în coaliţie. Astfel, ar fi o presiune în plus pe Dacian Cioloş să nu ducă depolitizarea în profunzime, de teamă că orice demers al Guvernului va fi blocat, ulterior, în Parlament de tandemul PSD-UNPR. 

PNL tace din interes

Tot din pragmatism politic, nici liberalii nu vor depolitizarea totală a instituţiilor. PNL încă mai are mulţi oameni în structurile ministeriale, dar şi mulţi directori de agenţii guvernamentale, rămaşi de pe vremea USL. „I-am spus lui Dacian Cioloş că, dacă vrea depolitizarea în teritoriu, poate să înceapă cu cei de la PNL şi PDL“, a spus Dragnea. Liderul PSD ştie că Guvernul Ponta a păsuit mulţi liberali, în urma negocierilor toxice şi subterane dintre partide. Acum, liderii PNL, ca să mascheze dorinţa de a-şi păstra în continuare oamenii din spate la Putere, au anunţat public că nu vor propune niciun ministru în Guvernul Cioloş.

CIOLOŞ, PRIMA REACŢIE
„Vă mulţumesc tuturor pentru sutele de mesaje şi pentru susţinere. Lucrez la o echipă solidă, iar procesul de selecţie a miniştrilor este în plină desfăşurare. La sfârşitul acestei săptămâni intenţionez să prezint lista miniştrilor, în vederea audierilor în comisiile parlamentare“, a scris Dacian
Cioloş pe Facebook.

Cum pot fi refuzaţi miniştrii lui Cioloş

PSD nu este de acord deloc cu formarea unui Guvern numai din tehnocraţi, de aceea va încerca trântirea miniştrilor incomozi în momentul audierilor în Comisiile de specialitate ale Parlamentului. „Vom respinge câţiva miniştri la Comisii pentru a da un semnal noului premier. Va trebui să-i înlocuiască pe aceia care nu vor primi aviz pozitiv, aşa cum a făcut şi Victor Ponta“, au declarat surse din PSD pentru „Adevărul“. Avizul Comisiilor de specialitate este unul consultativ, deci rămâne ca premierul să decidă dacă îi rînlocuieşte pe cei respinşi. Spre exemplu, la învestirea Guvernului Ponta IV, Adrian Anghel, ministru propus pentru Diaspora, a primit aviz negativ de la Comisiile pentru românii din afara graniţelor, iar Victor Ponta l-a schimbat cu Angel Tîlvar.

La întâlnirea pe care a avut-o cu Dacian Cioloş, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a avertizat că miniştrii vor fi întorşi pe toate feţele la audierile din Parlament. „I-am spus premierului desemnat că colegii noştri de la partid, din Parlament, vor avea o atitudine corectă în comisii, dar vor fi foarte atenţi la prestaţia fiecărui ministru. Vor pune întrebări decente, dar l-am rugat să le spună membrilor Cabinetului să ia foarte în serios audierile de la comisie. Se vorbeşte despre un guvern format din experţi, aşa cum s-a decis la Cotroceni. Asta înseamnă că un ministru dacă este considerat expert trebuie să dovedească în primul rând în comisie“, a spus Dragnea, la finalul discuţiilor cu Cioloş.

De exemplu, un nume de ministru care i-a speriat pe social-democraţi este cel al Laurei Ştefan, vehiculată în presă pentru a prelua portofoliul Justiţiei. „Monica Macovei este copil nevinovat pe lângă Laura Ştefan“, a fost reacţia unui social-democrat. Propunerea lui Cioloş pentru portofoliul Justiţiei va trece prin comisiile reunite ale Comisiei Juridice, unde PSD nu are majoritate fără UNPR. PSD ar putea însă să găsească aliaţi printre alte partide. Nici liberalii nu se simt confortabil cu Laura Ştefan, o fostă colaboratoare a  Monicăi Macovei, în poziţia de ministru al Justiţiei.

BOGDAN AURESCU, VIZAT
Laura Ştefan nu este singura care ar putea să aibă probleme în Parlament. Bogdan Aurescu, actualul ministru de Externe, care are şanse mari să rămână în funcţie, nu este deloc agreat de UDMR.
„El a candidat pe listele PSD-ului la alegeri. Poate nu a plătit cotizaţia la zi, dar să spuneţi despre Bogdan Aurescu că este tehnocrat, este o exagerare. Puteţi să spuneţi că este un diplomat bun, că este un ministru de Externe, din punctul dumneavoastră de vedere, acceptabil, dar să spuneţi că este tehnocrat, e cam exagerat“, a spus, liderul UDMR, Kelemen Hunor, după întâlnirea cu premierul desemnat.(Mădălina Mihalache)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite