SUA îşi vor spori prezenţa militară în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu şi omologul său american Mike Pompeo
Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu şi omologul său american Mike Pompeo

Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat luni, în timpul unei vizite oficiale la Washington, că Statele Unite plănuiesc să-şi sporească prezenţa militară în România.

„România salută planurile SUA de a-şi spori prezenţa militară în România”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter, în urma unei întâlniri cu secretarul de stat american Mike Pompeo.Mutare vine ca urmare a deciziei lui Donald Trump din vară de a retrage o parte din trupele staţionate în Germania, trupe care vor fi mutate în Polonia şi în alte state aliate. În plus, Pentagonul a decis să facă din zona Mării Negre noua prioritate a strategiei de apărare în Europa.

„Am discutat despre cooperarea în domeniul apărării şi eforturile comune pentru a consolida forţa de apărare şi descurajare a NATO pe flancul estic, inclusiv la Marea Neagră”, precizează Bogdan Aurescu pe Twitter.

„România se angajează să continue alocarea de fonduri în apărarea strategică”, mai afirmă şeful diplomaţiei române.

Bogdan Aurescu şi Mike Pompeo au evaluat realizările din cadrul Parteneriatului Strategic româno-american şi au discutat despre „noi priorităţi” în cooperarea economică, energetică, politică şi de securitate.

Un alt subiect arzător în relaţia bilaterală, discutat de cei doi oficiali, a fost programul Visa Waiver, partea română făcând eforturi pentru ridicare vizelor de intrare în SUA pentru cetăţenii români.

„Am subliniat interesul major al României de a fi inclusă în programul Visa Waiver, dată fiind importanţa întăririi legăturilor personale între oameni, dar şi în domeniul afacerilor. Am căzut de acord să continuăm cooperarea şi coordonarea viitoare pe acest subiect de interes comun, în beneficiul direct al cetăţenilor noştri”, arată Bogdan Aurescu.Securitatea energetică şi a reţelelor 5G se numără printre temele de comun interes în relaţia bilaterală. Bogdan Aurescu anunţă că a discutat cu Mike Pompeo despre „modalităţi concrete” de a consolida securitatea energetică regională, iar în acest context a fost adus în discuţie gazoductul BRUA.

„În ceea ce priveşte reţeaua 5G, am subliniat eforturile României pentru o legislaţie adecvată care să permită monitorizarea riguroasă a furnizorilor”, menţionează Bogdan Aurescu, în condiţiile în care îngrijorările SUA în acest domeniu se referă la echipamentele chinezeşti folosite în domeniu.

Bogdan Aurescu şi Mike Pompeo au discutat şi despre un alt subiect care în România a stârnit foarte mare interes în ultima vreme, după ce a fost menţionat de ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman – conectarea portului Constanţa de portul Gdansk din Polonia printr-o reţea de autostrăzi şi de cale ferată. Bogdan Aurescu a cerut americanilor să sprijine în continuare aceste proiecte, care sunt discutate în cadrul Iniţiativei Celor Trei Mări, o formă de cooperare regională între 12 ţări din estul Europei.

De asemenea, şeful diplomaţiei române şi omologul său american au vorbit despre „paşi concreţi” în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energiei nucleare civile.

Americanii se vor implica în construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi în recondiţionarea unităţii 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcţii din Statele Unite. Vor participa şi companii din ţara noastră, dar şi din Franţa şi Canada. Acordul interguvernamental care pune în mişcare acest proiect a fost semnat la 9 octombrie, la Washington, de ministrul economiei, Virgil Popescu, şi omologul său american.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite