Sulfina Barbu: Pentru comasarea alegerilor avem două variante de modificare a legislaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor, deputatul PDL Sulfina Barbu, a declarat la Suceava, că pentru comasarea alegerilor pot fi luate în calcul două variante - de modificare a legii administraţiei locale şi a alegerilor locale sau prin adoptarea unei legi organice.

Barbu a spus, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax, că PDL doreşte ca alegerile din 2012 să fie comasate în toamna anului 2012, iar alegerile locale să se desfăşoare odată cu cele parlamentare.

Întrebată care va fi procedura legislativă prin care se vor putea comasa alegerile în toamna anului 2012, ea a spus că există două variante - una de modificare a legii administraţiei publice locale şi a legii alegerilor locale, iar cea de-a doua, de adoptare a unei legi organice prin care să fie stabilite aceste modificări.

"Există două variante: o lege organică prin care să se prelungească mandatul şi prin care să stabilim prelungirea mandatului până în luna noiembrie, sau în Legea 215/2001, articolele care se referă la acest mandat al consilierilor locali şi primarilor să fie modificat şi legea alegerilor locale să fie modificată. Putem merge cu modificarea celor două legi, sau o lege organică care să prevadă aceste lucruri şi să modifice aceste acte normative", a spus Barbu.

Întrebată dacă această modificare este constituţională în condiţiile în care legea prevede doar pentru viitor, ea a spus că "orice lege prevede pentru viitor"."Noi ne referim la posibilitatea dată de lege că mandatul este de patru ani şi poate fi prelungit prin lege organică", a spus deputatul PDL.

Potrivit Legii administraţiei publice locale, "mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav". Sulfina Barbu a subliniat, în aceeaşi conferinţă de presă, că cel mai important obiectiv este reorganizarea administrativ-teritorială pentru ca aceste alegeri să fie comasate.

Deputatul a arătat că pentru reorganizarea administrativ-teritorială nu este obligatorie organizarea unui referendum în prealabil, apreciind că Guvernul nu este condiţionat de nicio lege pentru un referendum naţional, ci doar administraţiile locale trebuie să organizeze referendum întrucât nu au drept de iniţiativă legislativă.

"Pentru că autorităţile locale nu au iniţiativă legislativă aşa cum are Guvernul, legiuitorul, în înţelepciunea lui, a gândit, şi asta cu mulţi ani în urmă, să facă un referendum local şi apoi să trimită iniţiativa legislativă, cu toate documentele, Parlamentului", a spus Barbu.
Ea a mai declarat că se vor retrasa şi colegiile electorale dacă se va reuşi reducerea numărului de parlamentari şi se va schimba sistemul electoral.

"Totul este legat de deciziile pe care le vom lua pe noul sistem electoral", a spus deputatul PDL.

Ea a adăugat că PDL îşi doreşte vot uninominal fără sistemul actual de compensare şi că se pronunţă pentru un sistem în care câştigătorul colegiului să preia şi mandatul.

Barbu a arătat că pe actuala legislaţie electorală, în 2008, PDL a câştigat primul loc în 196 de colegii electorale şi a preluat doar 166 de mandate, dar a evitat să comenteze în legătură cu raportul între numărul de mandate de parlamentar obţinute de PDL în funcţie de numărul total de voturi exprimate.

Totodată, deputatul PDL a mai spus că PDL doreşte ca pragul electoral să rămână acelaşi.

"Discuţiile au fost ca pragul electoral să rămână aşa cum este astăzi, dar când vom avea o viziune completă asupra sistemului electoral în comisia coaliţiei o vom prezenta", a spus Barbu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite