Sunt românii „de dreapta” mai deştepţi decât unii dintre politicienii lor favoriţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

N-am fost niciodată pasionat de politică. Însă mă afectează şi mă abordează fără voia mea, pentru că mă tot lovesc ca un bărzăune de muchiile ei şi ea se află pe agenda de discuţii a multor cunoscuţi. Dar cam atât.

Atunci când vine vorba de motivaţia, capacităţile şi caracterul actorilor politici, cred cu tărie că toţi sunt la fel. Diferenţele se ivesc doar atunci când ei se raportează la diverse situaţii de moment, însă fondul omului politic este acelaşi în proporţie covârşitoare: grija reală faţă de oamenii ce l-au desemnat să le administreze banii nu este decât o fata morgana şi nimic mai mult.

Din aceste pricini, pentru mine aceste alegeri sunt un bun prilej de a-mi centra atenţia pe comportamentul votanţilor, nu pe cel al votaţilor. Sunt de-a dreptul fascinat să-i observ pe români la pachet cu ticurile lor băştinaşe. Fiindcă una e să te uiţi la „Animal Planet” şi alta e să participi la un safari. Alegerile îmi oferă oportunitatea de a privi „pe viu” modul în care se mişcă şi se transformă opinia publică. De aceea, în aceste zile când cei mai mulţi confraţi de-ai mei sunt preocupaţi cu disecarea cifrelor şi cu înaintarea de pronosticuri izvorâte din „feeling-ul” omului de presă, eu îmi alcătuiesc o listă cu întrebări, aşteptând cu un zâmbet iţit pe după ţigară rezultatele celui de-a doilea tur de scrutin. Până una-alta, am o mare şi singură întrebare:

Sunt românii „de dreapta” capabili să judece raţional şi să-şi urmărească interesul?

PSD e „ciuma roşie” de care trebuie să scăpăm. Ok, am înţeles. Deşi acest maniheism nu e altceva decât o regulă de bază a manipulării maselor („Ai noştri sunt buni, ai lor sunt răi. Votezi cu ei, votezi Răul. Votezi cu ai noştri, votezi Binele”), îl accept şi aştept să văd comportamentul celor care cred în aceste formulări definitive: Ponta e „ciuma roşie”, Ponta vrea să subjuge justiţia, ceilalţi vor să fie bine.

Bun, Iohannis e de la PNL, adică partidul care a „a dat lovitura de stat” în 2012. Dar, e şi de la PDL, adică partidul care a luptat împotriva loviturii de stat. Plus că e o figură relativ nouă, nu a participat direct la puci, conduce o coaliţie împotriva Răului suprem, pe care şi macoviştii şi udriştii îl văd tot în persoana lui Ponta. Aşadar, putem afirma că Iohannis nu e „ciuma roşie” care ne vinde ruşilor şi scapă corupţii de puşcărie. Are alte defecte, dar nu este întruchiparea răului suprem.

În aceste condiţii, logica ne spune că absolut toţi cei care cred asta vor vota cu Iohannis în turul al doilea.

Dar, o să mă întrebaţi ce treaba are logica cu fiinţa umană în general şi cu românii-în particular? Întrebarea pare dificilă, dar vă asigur că nu este: nu are nicio treabă. Există deja curente de opinie, vizibile în mici grupuri pe Facebook sau chiar printre cunoştinţele mele care spun că nu o să voteze în turul al doilea. Ei sunt macovişti prin excelenţă. Pentru ei nu există decât o singură variantă de a pune România pe traiectoria optimă, iar acea variantă nu e în turul secund. Mai sunt, de asemenea, şi adevăraţii băsişti. Cei care au luptat pentru statul de drept şi au rămas lângă preşedintele lor. Pentru ei, Iohannis nu este decât o umbră, care nicidecum nu poate visa să se apropie de paradigma „şef de stat=Băsescu”. Nu merită votul lor. Oricum, o să refacă USL: „Cu toţii nişte trădători!”. Mai sunt şi udriştii. Care, sincer, habar n-am ce sunt.

Pus în faţa unor astfel de argumente, îmi reprim un scurt: "Bă, ej prost?" şi mai sorb o gură de cafea. Dar, trebuie să recunosc recunosc că în lăuntrul meu au loc nişte seisme dureroase . Mă declar eu însumi o fiinţă proastă, care nu pricepe nici mersul lumii, nici sensul vieţii. Păi, nu e ăla Răul suprem care o să-ţi facă viaţa un iad? De ce să nu votezi împotriva lui? Chiar dacă iei în calcul eterna variantă a răului mai mic. Preferi să ai ambele mâini rupte sau doar una?

Că doar nu vorbim de două rele asemănătoare sau de două rele mai mici. E tocmai „ciuma roşie”, e cel care îl va scoate pe Voiculescu din puşcărie şi pe toţi ăia care ne fură nouă banii. Cum adică nu te duci la vot în turul al doilea?

Un drac mic mă împinge însă să văd ce declaraţii au făcut Macovei şi Băsescu despre Iohannis.

Şi iată ce găsesc:

Macovei despre Iohannis:
• „Nu-i un om care să fi apărat vreodată legea, justiţia, să fi luptat împotriva fraudei, evaziunii, corupţiei. Aşa încât, de ce să credem ca ar fi acum? Dimpotrivă, e chiar mai grav decât Ponta, pentru că, aparent, lumea se pare că a mai uitat din aceste lucruri şi-l vede altfel, crede că e altfel decât Ponta şi în realitate nu e"
• „La politica externă, Iohannis nu are deloc experienţă"
• „Dacă Ponta, Iohannis, Tariceanu sau Udrea câştigă alegerile, viitorul DNA nu mai există"


Băsescu despre Iohannis:
• „Vedem că astăzi se dă mare democrat de dreapta când în vara lui 2012 era mână în mână cu Ponta, Antonescu şi Voiculescu la suspendarea preşedintelui. El, ca şi Ponta, un oportunist, un om care minte. Niciodată unul dintre cei doi nu va avea susţinerea mea”
• „Vai de capul românilor, dacă vreunul dintre aceşti doi oameni (Ponta sau Iohannis n.n.) ajunge preşedintele României!”
• „Măi omule, din 2009 şi până acum, ai fost premierul Grivco, erai în spatele lui Geoană în 2009, ai vrut să-l înlocuieşti pe Boc, până mai ieri ai participat la suspendarea preşedintelui, până în ianuarie spuneai că e bun Ponta, e rău Băsescu. Cine eşti, Iohannis? În ce crezi? În ce ai făcut până acum două luni sau în ce faci acum?”
• „Pentru mine, Iohannis e un om ascuns”
• ”Nu il susţin şi nu-l voi sustine pe Ponta, nu-l susţin şi nici nu-l voi susţine pe Iohannis. Motivul valabil pentru amândoi poate fi rezumat în două cuvinte: ambii sunt mincinoşi, ambii sunt corupţi"
Citind cele de mai sus, azi n-are cum să nu te cuprindă mila, când te gândeşti la disonanţa în care macoviştii, udriştii şi băsiştii au fost aruncaţi chiar de către proprii idoli. Pe de altă parte, observ cu interes dilemele existenţiale în care se găsesc cei care şi-au abandonat raţiunea şi cultura politică în favoarea chipului cioplit.

Una peste alta, habar nu am cine o să câştige.

Dar, cu siguranţă,  pe 16 noiembrie, voi afla dacă românii care vor o ţară ca afară au în cap şi altceva în afară de lozinci.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite