Politică

articolul anterior articolul urmator

Supereroii guvernării Cîţu şi uraganul preţurilor din toamnă

59
14 Sep 2021 11:22:28
Ion M. Ionita
Premierul Cîţu, în rolul lui Superman pe una dintre paginile sale de socializare
Premierul Cîţu, în rolul lui Superman pe una dintre paginile sale de socializare

Declaraţiile liderilor PNL, aripa Cîţu, arată că nu au luat nicio clipă în calcul ieşirea USR Plus de la guvernare, deşi nu trebuia să fii un analist de geniu ca să-ţi dai seama că asta va urma în următoarea secundă după demiterea lui Stelian Ion. Aceeaşi supereroi nu înţeleg că următoarele luni vor aduce un şoc în viaţa românilor ce ar putea să-i arunce foarte departe de Palatul Victoria.

Calculele politice privind variantele de continuare a guvernării Cîţu pot fi interesante ca exerciţiu intelectual , dar sunt inutile din punct de vedere practic. Chiar dacă Florin Cîţu câştigă alegerile din PNL, asta nu va schimba în mod radical datele problemei. USR Plus nu va reveni în guvern, doar pentru că premierul a devenit şi lider de partid, iar ofertele care se fac din partea liberalilor, ca useriştii să accepte chiar mai puţine ministere decât au avut înainte de criză, nici nu pot fi luate în calcul.  

Varianta ar fi continuarea guvernării Cîţu cu susţinerea PSD pornind de la un lucru real şi anume că social-democraţii au tot interesul să lase un cabinet minoritar să se decredibilizeze atât de mult, încât PNL să nu mai reprezinte niciun pericol electoral vreodată. Dar şi în acest caz, cu un asemenea preţ, PSD nu va putea menţine guvernarea liberală, decât pe termen foarte scurt.

Liberalii au intrat în criză politică în cel mai prost moment posibil. Nu numai din punct de vedere al configuraţiei parlamentare şi al imposibilităţii găsirii unei alte majorităţi. Ci, pentru că toate semnalele arătau încă din vară, că sfârşitul anului va aduce un uragan al preţurilor care se va combina cu valul patru al pandemiei.

Costul energiei va exploda în buzunarele oamenilor şi efectele în lanţ se vor simţi până la ultima verigă. Legea consumatorului vulnerabil, prezentată ca soluţia salvatoare, ar putea atenua din efecte, dar nu le va putea înlătura. În plină iarnă, românii se vor trezi cu cheltuieli dincolo de limita suportabilităţii şi vor cere decontul politic.

Desigur, creşterea preţului la gaze nu este provocată direct de guvern, dar lucrurile puteau fi prevăzute. Nu s-a întâmplat aşa ceva. Depozitele de gaz sunt departe de a avea asigurate stocurile pentru iarnă. Producţia proprie este în scădere accentuată. Iar actuala guvernare nu a luat deciziile strategice prin care s-ar fi dat verde pentru exploatarea la scară mare a gazelor din Marea Neagră. Aceeaşi situaţie este şi în domeniul energiei electrice, cererea depăşeşte mult oferta, nu există capacităţi noi de producţie şi totul se bazează pe importuri.

Cum vor rezolva supereroii guvernării Cîţu gravele probleme economice şi sociale ce stau să izbucnească? Vor linişti apele alegerile din PNL, se va ieftini energia după 25 septembrie?

Din contră. Situaţia din PNL se degradează din ce în ce mai mult, iar principalii competitori nu mai ţin cont de nimic în lupta oarbă pentru putere. După cum evoluează lucrurile, 25 septembrie ar putea însemna şi momentul scindării partidului. Deja se vorbeşte despre metode de control al votului şi despre lupte corp la corp pe scena congresului. Ce ar mai putea liberalii să livreze după un asemenea spectacol? Prosperitate economică şi reforma statului? Cu o guvernare fără majoritate şi cu un partid rupt în două? Poate, dar numai în filmele cu supereroi. În realitate, drumul duce la coşul de gunoi al istoriei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

59 Comentarii

Todor Cris
14.09.2021, 12:14:14

PNL=PSD Tot ce ai facut si fac este sa jefuiasca pe care muncesc ca sa ingrase specialii. Au blocat si blocheaza alegerile in 2 ture, desfintarea pensiilor speciale, desfintarea SS. Priotitar au fost si sunt banii pentru cupararea primarilor si a specialilor pe spatelor pensionarilor onesti si a celor care lucreaza. Au taiat banii si de la bolanvi, cei cu HIV deja nu mai primesc medicamente, ii ucid pur si simplu ca sa ingrase specialii. Chiar au crescut varsta de pensionare posibila pentru cei care muncesc onest, iar pentru speciali au pastrat-o la 38 de ani. Prioritatea PNl ramane bani pentru mita de partid si speciali pe spatele copiilor, bolnavilor si pensionarilor. Rusine PNL=PSD

+18 (22 voturi)
Tăunu
14.09.2021, 12:14:15

Țara arde, prețurile explodează, românii așteaptă cu grijă facturile, resursele de gaze nu sunt asigurate pt la iarnă dar, premierul repetent și pușcăriaș dansează ca un drogat la 20 de ani !

-3 (21 voturi)
Amdo Odma
14.09.2021, 12:15:21

Am ajuns sa fim guvernati cu forta de un contabil netrebnic?

-2 (20 voturi)
Frodo
14.09.2021, 12:15:28

Il subestimati iarasi pe Super-Cirtzu. E isi va trage chilotii peste pantaloni ca Super-man, (maro in spate, galben in fata) si va intra biruitor in parlament, cot la cot cu Marele Mut.

+15 (17 voturi)
Mircea Lupan
14.09.2021, 12:21:53

Partidul de "super-eroi" va ajunge la lada de gunoi a istoriei, dar soiul rau nu piere. Super-eroii vor recuperati si se vor recicla, mai putin "Batistuta" care-i murdara.

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (59)

Modifică Setările