Supravieţuim în totalitarism

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Adrian Neagoe
FOTO Inquam Photos / Adrian Neagoe

Am citit recent o carte* în care am descoperit următoarea definiţie a „totalitarismului“ formulată şi adoptată cu entuziasm de Benito Mussolini: „Totul în cadrul statului, nimic în afara statului, nimic împotriva statului“.

M-am gândit că, de când se află la guvernare, grupul de oameni de nimic în frunte cu Dragnea, a acţionat întocmai: totul în cadrul partidului, nimic în afara partidului, nimic împotriva partidului. Pe înţelesul acestor oameni de nimic, definiţia sună mai bine aşa: totul pentru noi, nimic în afara noastră, nimic împotriva noastră.

Trimiterea la Mussolini poate părea preţioasă, irelevantă şi chiar forţată. Ce treabă are PSD cu dictatura lui Mussolini? Să-l lăsăm în pace pe fascistul ăsta! Totuşi, dacă mă gândesc bine, toate acţiunile oamenilor de nimic ai lui Dragnea s-au înscris în definiţia fostului dictator. (Nu e spaţiul aici ca să trec în revistă mişcările PSD dezvoltate „în cadrul statului“!)

Este evident că brutalităţile jandarmilor din Piaţa Victoriei, pe 10 august, au fost manevrate de PSD şi încadrate în secţiunea „nimic împotriva noastră”. În fapt, mesajul transmis de gaşca de oameni de nimic ai lui Dragnea, prin intermediul gazelor lacrimogene şi bastoanelor, a fost următorul: noi suntem stăpânii, să vă iasă din cap toate băşinile astea cu „justiţia“ şi „statul de drept“, aveţi grijă cum vă comportaţi de-acum înainte, oricând putem să vă gazăm, să vă stropim cu zoaie, să ne pişăm pe voi, aţi priceput, băi, sorosiştilor? Umilirea românilor din Piaţa Victoriei a fost susţinută şi de minciunile servite de reprezentanţii Jandarmeriei, de oamenii de nimic ai PSD şi de slugile lor de la Antena 3 şi România TV. A fost un plan bine pus la punct şi executat cu sânge rece, sânge de criminal. Acum, prin tot felul de manevre şi declaraţii jegoase, PSD şterge urmele acestui plan ticălos.

PSD nu este în stare să modernizeze România. Pentru că nu are oameni pregătiţi.

De asemenea, este evidentă prietenia PSD cu „galeriile de fotbal“, adică cu interlopii care şi-au făcut de cap în piaţă. De această dată, n-au mai fost chemaţi minerii, ci interlopii. Este o mişcare mult mai comodă şi accesibilă pentru nişte indivizi de teapa lui Codrin Ştefănescu şi Cătălin (Mitralieră) Rădulescu.

Nu cred că PSD poate fi educat. Adică, şefii săi să fie îndrumaţi spre europenizare, bună cuviinţă, diplomaţie, moralitate, nu!, imposibil de imaginat aşa ceva! PSD nu este în stare să modernizeze România. Pentru că nu are oameni pregătiţi. PSD ştie doar să acţioneze „în cadrul statului, nimic în afara statului, nimic împotriva statului“. Şi mai cred că un dialog cu oamenii de nimic conduşi de Dragnea (nimicul cel mare) poate fi eficient dacă se poartă pe limba şi gândirea acestora. „Plăcuţa din Suedia“ este un exemplu convingător, pentru că i-a atins la „simţăminte“. Protestele, criticile şi interpelările decente n-au priză la minţile lor pentru că sunt proşti şi şmecheri, atât îi duce capul. Deci, dialogul trebuie purtat la nivelul Olguţei Vasilescu, adică dialog de mahala.

În acest totalitarism instaurat de PSD, întrebarea firească este: „Ce facem?“. Răspunsul pare la îndemână: supravieţuim în România.

*„Cortina de Fier - Represiunea sovietică în Europa de Est, 1945-1956“ de Anne Applebaum, Editura Litera, traducere de Gabriel Stoian.

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite