Surse: Coaliţia pregăteşte demiterea lui Mituleţu-Buică. Revocarea şefului AEP, o premieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Mituleţu-Buică FOTO Mediafax
Constantin Mituleţu-Buică FOTO Mediafax

Liderii coaliţiei de guvernare au decis zilele trecute constituirea unui grup de lucru format din jurişti din PNL, USR-PLUS şi UDMR care să pregătească proiectul de hotărâre a Parlamentului prin care va fi demis şeful AEP, Constantin Mituleţu-Buică, susţin surse din coaliţie pentru „Adevărul”. Revocarea acestuia nu va fi uşoară, prevederile legislaţiei privind acest demers fiind vagi, iar hotărârea Parlamentului poate fi atacată la CCR.

Şeful AEP a fost numit de coaliţia PSD-ALDE la începutul anului 2019, iar în prezent este şi urmărit penal pentru abuz în serviciu. O echipă de jurişti ai coaliţiei va fi responsabilă de pregătirea documentului pentru revocarea lui Mituleţu-Buică, nefiind încă dat un termen când să fie gata proiectul de hotărâre. De altfel, până în prezent nu au fost stabiliţi juriştii responsabili din fiecare partid aflat în coaliţia de guvernare.

Conform legislaţiei, mandatul preşedintelui (ales pe opt ani) încetează la expirare, prin demisie, deces sau revocare. Revocarea se face, pentru motive temeinice, de către autorităţile care l-au numit, adică de Senat şi Camera Deputaţilor. Surse politice din coaliţie au precizat pentru „Adevărul” că legislaţia e vagă în ceea ce priveşte revocarea, dar motive sunt suficiente, de la problemele sale cu Justiţia până la neregulile constate într-un raport al Curţii de Conturi pe 2019.

În schimb, proiectul de hotărâre a Parlamentului va putea fi atacat la CCR, coaliţia aşteptându-se la acest lucru, precizează unul dintre liderii PNL. Până în prezent nu au fost purtate discuţii referitoare la cine ar putea veni în locul lui Mituleţu-Buică sau cărei formaţiuni să îi revină sarcina alegerii noului nume, care nu trebuie să fie membru de partid.

Mandat întreg doar pentru primul şef al AEP

Până în prezent, dintre toţi preşedinţii Autorităţii Electorale permanente, doar unul şi-a terminat mandatul şi niciunul nu a fost revocat. Singurul cu un mandat întreg a fost primul şef al AEP, Octavian Opriş (2004-2012). Ceilalţi şi-au dat demisia din diferite motive. Ana Maria Pătru, numită în 2012 la şefia instituţiei, şi-a dat demisia în 2016, în urma problemelor pe care le avea cu legea, fiind acuzată de DNA de spălare de bani şi trafic de influenţă, dar achitată definitiv în 2020.

Numit în locul acesteia a fost Daniel Barbu, fost ministru al Culturii şi fost senator ALDE, cel care a ales în februarie 2019 să-şi dea demisia pentru a candida la europarlamentare. În locul lui Daniel Barbu, PSD l-a impus pe Constantin Mituleţu-Buică, susţinut la acea vreme de cuplul format din Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite