Politică

articolul anterior articolul urmator

Surse: Delegaţia PSD a fost întrebată în Statele Unite de banii artiştilor americani din România

2
27 Sep 2019 15:00:19
Autor: Radu Eremia
O parte a delegaţiei care a însoţit-o pe Dăncilă în SUA. FOTO gov.ro
O parte a delegaţiei care a însoţit-o pe Dăncilă în SUA. FOTO gov.ro

Delegaţia PSD care a mers în Statele Unite cu Viorica Dăncilă a fost întrebată, într-o discuţie informală, de ce compozitorii şi interpreţii americani nu îşi primesc banii din drepturile de autor din România, susţin surse participante la discuţii.

Tema drepturilor de autor e una din temele importante ale administraţiei Trump, în condiţiile în care preşedintele american îi acuză pe chinezi că fură anual proprietate intelectuală în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari.  Surse politice  precizează că nemulţumirea părţii americane ar avea legătură cu faptul că o companie americană care încearcă să intre pe piaţa românească a organismelor de gestiune colectivă este blocată de alianţa formată între ORDA şi celelalte organisme de gestiune colectivă din piaţă, precum UCMR-ADA, Credidam şi UPFR. 
 
Compania americană doreşte să livreze aceleaşi servicii, la jumătate de preţ, însă acest lucru ar afecta veniturile actualelor organisme de gestiune colectivă. Scandalul din prezent s-ar datora faptului că până acum UCMR-ADA, Credidam şi UPFR ar fi colectat bani în numele artiştilor americani, fără însă a le trimite şi banii, totul sub protecţia ORDA, potrivit aceloraşi surse. 
 
În acelaşi timp, surse din Ministerul Culturii ne-au informat că din minister a plecat către premier propunerea de eliberare din funcţie a directorului general adjunct al ORDA, Irina Lucan-Arjoca, dar că aceasta ar fi blocată la Secretariatul General al Guvernului. Această problemă cel mai probabil nu va fi tranşată prea curând de premierul Viorica Dăncilă ă în condiţiile în care liderul  la Palatul Victoria e mai preocupat de menţinerea la guvernare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Amar
27.09.2019, 15:40:26

:))))))))))))) s-a dus si proasta satului in America, doar asa, la impresie, ca habar nu are ce cauta acolo, si tot ce s-a intamplat a fost sa o ia aia la suturi legat de drepturile de autor pe care nu le plateste. Ce toanta. :)))

0 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
27.09.2019, 16:30:16

....banii "artistilor" s-au pierdut in buzunarele fara fund ale PZD....

-1 (1 vot)
Modifică Setările