Surse: Dragnea vrea SPP în subordinea lui Carmen Dan. Ce spune legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a confirmat şi el, la finalul săptămânii, că abandonează protecţia Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), după ce toţi miniştrii Guvernului Dăncilă au renunţat la aceasta. Pe aceeaşi linie critică a declaraţiilor PSD, liderul ALDE a adăugat că ar trebui luată în considerare mutarea SPP în subordinea Ministerului de Interne. Surse politice „Adevărul“ au confirmat posibilitatea acestei mutări.

Potrivit legii 191/1998, activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază este, în prezent, organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi este controlată de Parlament, prin Comisiile de Apărare. Cu toate acestea, Liviu Dragnea îşi doreşte trecerea SPP direct în subordinea MAI, minister condus de Carmen Dan, unul dintre oamenii săi de încredere. Legea prevede că schimbarea legislaţiei care afectează instituţiile de securitate necesită avizul CSAT, for condus de preşedintele Klaus Iohannis. Însă avizul e doar consultativ. „Da, e nevoie de aviz CSAT, dar se poate şi fără. Dacă vor să facă un abuz, până la urmă pot să-l facă“, a declarat, pentru „Adevărul“,  liberalul Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru Apărare din Camera Deputaţilor.

Ion Iliescu critică PSD

Chiar şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a avertizat că trecerea SPP în subordinea MAI ar genera noi polemici. „Îmi permit să cred că tocmai actuala subordonare a Serviciului faţă de CSAT şi din punct de vedere al controlului civil, Comisiilor de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Parlament oferă o garanţie privitoare la nepolitizarea activităţii sale“, a scris Ion Iliescu pe blog. Fostul şef al statului  regretă că „această polemică “vizează o instituţie de ale cărei servicii a beneficiat şi el” şi care „s-a comportat ireproşabil, cu profesionalism şi abnegaţie, indiferent de contextul politic“.

Filmul conflictului PSD-SPP

Lunea trecută, imediat după învestirea Guvernului Dăncilă, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că şeful SPP, Lucian Pahonţu, i-a transmis vicepremierului Paul Stănescu, să „colaboreze” pentru a ajunge şeful partidului, în condiţiile în care Dragnea ar urma să fie „executat“ în luna martie.

În şedinţa de Guvern de miercuri dimineaţă, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, împreună cu toţi miniştrii Cabinetului, renunţă la serviciul de protecţie oferit de SPP. „Nu am nicio problemă cu ofiţerii SPP, a căror muncă o respect, şi nici cu instituţia, dar aceasta este decizia mea. Nu sunt singurul demnitar care a optat în acest sens“, a afirmat Viorica Dăncilă.

Două zile mai târziu, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că se alătură listei de demnitari care renunţă la serviciul de protecţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite