Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernul a trimis la Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă pentru anticipate. Orban n-a cedat la presiunea PSD şi UDMR: se va vota la orice secţie

24
14 Feb 2020 16:20:09
Autor: Sebastian Zachmann
Ludovic Orban, premier
Ludovic Orban, premier

Guvernul a trimis vineri la Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate. Documentul conţine şi articolul contestat puternic de PSD şi de UDMR, prin care cetăţenii vor putea vota la alegerile parlamentare la orice secţie de vot, nu doar la adresa din buletin. Dacă prevederea va rămâne în vigoare, UDMR ar putea rata pragul electoral, iar PSD ar putea coborî sub 20%.

În ciuda presiunilor PSD şi UDMR, Guvernul Orban nu a modificat articolul 84 din ordonanţa de urgenţă, care, pentru alegerile parlamentare, permite votul la orice secţie, indiferent de domiciliu. Spre exemplu, dacă o persoană cu buletin de Bucureşti se află în ziua alegerilor anticipate la Braşov, va putea vota la orice secţie, pe liste suplimentare. Numai că va trebui să voteze pentru candidaţii din circumscripţia Braşov, nu Bucureşti, acolo unde locuieşte. Miza acestei prevederi ţinteşte marile centre universitare: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, unde sunt foarte mulţi studenţi fără viză de flotant, aşadar care până acum nu puteau vota la parlamentare. Acestă prevedere le permite dreptul să voteze în oraşul unde studiază, nu unde au domiciliul. PSD şi UDMR sunt dezavantajate de „liberalizarea“ votului, în timp ce PNL şi Alianţa USR-PLUS, preferate de electoratul tânăr, sunt avantajate. 

Captură-foto din OUG obţinută de Adevărul. La finalul textului, vezi întreg documentul trimis spre publicare la Monitorul Oficial. 

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat care au fost motivele care au stat la baza retragerii a 5 dintre cele 25 de ordonanţe de urgenţă date de Guvernul Orban înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură. Turcan a spus că ar fi putut apărea un blocaj deoarece după aceste ordonanţe ar fi trebuit ca Guvernul să mai dea altele, or în acest moment nu poate face acest lucru, fiind un Guvern interimar.

Termenul limită pentru data alegerilor anticipate este 28 iunie, a anunţat vicepremierul Raluca Turcan, care a precizat că un calendar realist pentru acestea ar fi între 14 mai şi 28 iunie. Vicepremierul  a spus că alegerile anticipate pot avea loc deodată cu cele locale sau la diferenţă de o zi sau o săptămână.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Un cititor
14.02.2020, 16:37:04

".....cetăţenii vor putea vota la alegerile parlamentare la orice secţie de vot, nu doar la adresa din buletin..." F f corect !! Observam ....cotestatarii sunt aceiasi ticalosi notorii !!!

0 (10 voturi)
Sorin Constantin
14.02.2020, 17:11:38

@ Un cititor..., situația României azi este similară cu perioada în care USL s-a destrămat, atunci nici PSD și nici PNL nu voiau la guvernare că ar fi trebuit ca în un an, cît era pînă la următoarele alegeri parlamentare, să ia decizii nepopulare, cum este și azi : s-a decis majorarea alocațiilor pentru copii, dar guvernul a prorogat majorarea pentru că nu sînt bani, în toamnă trebuie să se majoreze pensiile cu 40%, dar nu sînt banii necesari, telespectatorii varan 3 urlă că Orban nu vrea să le majoreze pensiile, nu se întreabă pe ce se baza PSD cînd a votat acea lege cu majorări ale pensiilor cu 40%, s-a mahorat salariul minim pe economie, asta înseamnă că în aceiași proporție trebuie majorate toate salariile bugetarilor, de la personalul de curățenie, pînă la membrii guvernului și a președintelui...Mai trebuiesc majorate și salariile dăscălimii, este o lege făcută tot de PSD. Sigur, cînd au fost propuse aceste legi de PSD, cum a reacționat PNL ? A susținut sau nu aceste legi care azi le dau dureri de cap .

-3 (5 voturi)
herr v.6.01
14.02.2020, 17:25:33

S-a dus drakului blatul proorocit de analisti...

0 (2 voturi)
Mihai ANTI PSD
14.02.2020, 17:45:04

Excelent ! O intarire a democratiei !

-1 (7 voturi)
M Costi
14.02.2020, 17:50:55

@Sebastian Zachmann - Va inteleg entuziasmul insa ce va face sa credeti ca si aceasta ordonanta nu va fi atacata la CCR si declarata neconstitutionala ? Nu este normal si moral ca un turist , sa spunem , din Tulcea , aflat in Maramures in ziua alegerilor , sa voteze parlamentarii care sa-i reprezinte pe maramureseni !

0 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările