SURSE de la întâlnirea lui Iohannis cu societatea civilă. Ce soluţii are preşedintele pentru noul Guvern: „Am două variante, ambele proaste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus astăzi reprezentanţilor societăţii civile prezenţi la Cotroceni că nu are o soluţie limpede pentru desemnarea unui nou premier. „Preşedintele ne-a spus: am două variante, ambele proaste. Ori stau cu acest Guvern patru luni, apoi declanşez alegeri anticipate, ori desemnez acum un premier, dar rămân cu acest Parlament încă un an de zile“, au spus surse prezente la întâlnire, pentru „Adevărul“.

Surse participante la întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii străzii au povestit pentru „Adevărul“ cum au decurs discuţiile. „Preşedintele a vorbit puţin la început, apoi fiecare reprezentat şi-a spus opinia, s-a făcut un tur de masă, apoi şeful statului a tras concluziile“, au spus surse politice, pentru  „Adevărul“.

„Noi i-am cerut preşedintelui să vină în Piaţă. El ne-a spus că nu va veni să vorbească de la balcon, ci că vrea să vină incognito“, au mai spus surse participante la întâlnire. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a confirmat în conferinţa de presă că va merge la proteste. „Am primit multiple invitaţi de a merge în Piaţă. Le-am promis că voi merge, dar nu voi anunţa nici ora, nici ziua. Nu vreau să fac un eveniment media, să vorbesc cu oameni simpli“, a spus Klaus Iohannis.

Surse prezente la Cotroceni au mai spus că nu s-a înaintat o soluţie clară privind viitorul Guvern. „S-a vorbit şi despre alegeri anticipate şi despre un Guvern tehnocrat şi despre un Guvern politic, iar preşedintele ne-a spus: „am două variante, ambele proaste. Ori stau cu acest Guvern patru luni, apoi declanşez alegeri anticipate, ori desemnez acum un premier, dar rămân cu acest Parlament încă un an de zile“.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a promis participanţilor că săptămâna viitoare îi va chema din nou, la Palatul Cotroceni pentru a le spune la ce concluzie a ajuns.

O altă idee dezbătută intens la întâlnire a fost implicarea oamenilor în politică. Preşedintele ne-a spus că Piaţa trebuie să facă politică“, au mai spus surse din interiorul întâlnirii. Ideea a fost repetată şi de jurnalistul Liviu Mihaiu la finalul întâlnirii.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, 20 reprezentanţi ai societăţii civile pentru a le asculta doleanţele.

Totodată, Adrian Despot, care s-a numărat printre cei 20 de reprezentanţi ai protestatarilor la consultările de la Cotroceni, a scris un mesaj în care precizează că s-a întors de la întâlnire „cu speranţă.“ „Am fost la Cotroceni la prima rundă de consultări. Am fost invitat de către Preşedintele Klaus Iohannis şi am considerat că trebuie să fiu acolo, din respect pentru oamenii din stradă şi faţă de instituţia prezidenţiala. Deşi niciunul dintre participanţi nu s-a autoproclamat reprezentant al străzii, cele mai multe dintre doleanţele noastre au fost exprimate! M-am întors cu speranţă“, a scris artistul pe Facebook.

Redăm mai jos declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis după întâlnirile avute cu societatea civilă, dar şi cu partidele politice:

Am terminat prima rundă de consultări şi nu spun consultări cu partidele, fiindcă de data aceasta consultările au avut un specific aparte. Ultimii participanţi i-am avut acum. Este vorba despre reprezentanţi din societatea civilă şi din piaţă. Mă voi referi la această ultimă întâlnire care mi s-a părut una foarte bună. Oameni care au venit cu idei foarte bune, concepte gândite, care pentru mine sunt în această etapă de un real folos. Voi prelua o bună parte din aceste idei şi le voi duce spre partidele politice. A fost evident în discuţie că aşteptările sunt multiple.

Cu siguranţă, toate sunt îndreptăţite. În această etapă putem să constatăm că nu este nevoie de o simplă schimbare de Guvern, ci de o schimbare complexă în politica românească. Toţi aşteaptă să vină în faţă politiceni noi, care nu au de-a face cu corupţi, care nu au fost urmăriţi penal, care nu au făcut afaceri dubioase. Aceste lucruri au fost bine înţelese.

Am primit multiple invitaţi de a merge în Piaţă,. Le-am promis că voi merge, dar nu voi anunţa nici ora, nici ziua. Nu vreau să fac un eveniment media, să vorbesc cu oameni simpli. Am constat câteva lucuri îmbucurătoare. Toată lumea a înţeles că electoratul aşteaptă schimbări în abordări în clasa politică, mai multă seriozitate. Nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru. Este o noutate în politica românească. Nu a venit nimeni cu idei fixe. Toţi au venit cu deschidere spre soluţii care sunt aşteptate şi dorite. Cu fiecare grup în parte am convenit câteva lucuri pe care vreau să le spun.

O singură rundă de negocieri nu este suficientă fiindcă situaţia este specială. Nu este suficient un nume. A veni cu un nume este relativ simplu. Ceea ce vrem este să ne înţelegem asupra unei abordări, cum abordăm chestiunea. Sunt multe variante. S-a vehiculat varianta alegerilor anticipate, varianta unui prim-ministru politic, varianta unui prim-ministru nepolitic, aşa-zis tehnocrat.

Concluzia mea din această primă rundă este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, să discute despre un Guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un Guvern politic. Este o noutate. Trebuie în continuare discutate şi negociate. Indiferent în ce variantă vom merge, cu alegeri anticipate sau cu un Guvern tehnocrat, partidele trebuie să se înţeleagă asupra unui program minimal - bugetul, şcolile, spitalele. Vor trebui convenite cu partidele politice. Eu sunt optimist. Voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii viitoare şi este posibil ca la sfârşitul săptămânii viitoare să avem o concluzie cu care să pot veni în faţa publicului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite