Piesă de teatru la Cotroceni. Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a decis, în urma consultărilor din Parlament, să-l desemneze pe Florin Cîţu premier. Cîţu îşi va alcătui echipa de miniştri în următoarele zile.

UPDATE Klaus Iohannis: Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele. Am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Noi nu ne dorim să blocăm România, vrem să mergem mai departe şi să rezolvăm problemele ţării. După consultări am decis să fac o desemnare pentru a mişca lucrurile. Aşadar, azi am decis să desemnez pe Florin Cîţu, actualmente ministru al Finanţelor.

UPDATE 19.20 Victor Ponta s-a autopropus prim-ministru la consultările de la Palatul Cotroceni.

UPDATE Kelemen Hunor, după consultări: „Noi credem că în acest moment cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, de coaliţie, cu o majoritate, un guvern care este mai mult decât un guvern minoritar PNL”.

UPDATE 17.20 Dan Barna, după consultările de la Cotroceni: Am transmis poziţia noastră. Avem acum o criză politică reală şi acută. E nevoie de o colaborare onestă mai largă. USR şi-a exprimat dorinţa de a participa la guvernare în dorinţa că se va forma o majoritate în Parlament. Participarea noastră presupune ca premierul desemnat să aibă ca obiectiv alegerea primarilor în două tururi. L-am propus pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier. L-am întrebat pentru scenariul pe viitor. A fost rezervat. Nu a dat o soluţie.

UPDATE 16.45 Delegaţia PSD, după consultări: Noi am propus un guvern de specialişti sau un guvern de uniune naţională. Nu am avut o discuţie despre alegeri anticipate cu preşedinte. 

UPDATE 16.30 Delegaţia PSD e formată din Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Paul Stănescu, Claudiu Manda şi Mihai Weber. 

UPDATE 16.15 Ludovic Orban, după consultări:  PNL va susţine decizia preşedintelui. Între PNL şi Iohannis e un parteneriat pentru România şi avem încrederea că preşedintele va lua o decizie corectă. 

Este Florin Cîţu o variantă?

Această întrebare ar trebui să fie adresată preşedintelui. Vom acţiona în litera şi spiritul Constituţiei pentru a strânge o majoritate. 

UPDATE Florin Cîţu, Cătălin Predoiu şi Raluca Turcan sunt cele trei nume de liberali pe care Klaus Iohannis le ia în calcul pentru desemnarea noului premier, potrivit nor surse politice. 

UPDATE Delegaţia PNL e formată din Ludovic Orban, Rareş Bogdan, raluca Turcan, Robert Sighiartău şi Iulian Dumitrescu. 

Ludovic Orban s-a retras 

Consultările încep la ora 16:00, primii fiind invitaţi reprezentanţii PNL. De la ora 16.30 sunt aşteptaţi cei ai PSD, iar de la 17.00 - delegaţia USR. Ulterior, vor merge la consultări reprezentanţii UDMR (17.30), PMP (18.00), ALDE (18.30), grupul parlamentar Pro Europa (19.00) şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale (19.30).

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat şi că a convocat pentru miercuri consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier. Iohannis a precizat că miercuri ar putea avea loc ”o desemnare” şi că se va asigura că face ”o desemnare bună”.

Iohannis a explicat că gestul lui Orban este determinat de expirarea termenului de 15 zile în care ar fi trebuit ca Guvernul să primească votul de învestitură, acuzând din nou PSD pentru această situaţie.

Ludovic Orban ar putea fi din nou premier

Şeful statului a spus că Ludovic Orban rămâne prima sa opţiune pentru premier. Întrebat dacă are ceva să reproşeze premierului Ludovic Orban, Iohannis a răspuns: ”Dimpotrivă, sunt foarte mulţumit de munca depusă de domnul Orban în calitate de premier, după aceea în calitate de premier interimar”.

Liderii PNL insistă ca preşedintele Klaus Iohannis să-l desemneze tot pe Ludovic Orban premier. Liberalii resping categoric varianta unui prim-ministru tehnocrat, purtându-i încă ranchiună lui Dacian Cioloş, care i-a dus în Opoziţie. Liderii PNL îl critică pe Iohannis că nu trage destul pentru partid, însă n-au curaj să-i spună-n faţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite