Surse. Iohannis are trei variante de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a pierdut din nou în faţa PSD
Klaus Iohannis a pierdut din nou în faţa PSD

În urma deciziei CCR, preşedintele Klaus Iohannis are trei variante de premier: Nicolae Ciucă (ministrul Apărării), Bogdan Aurescu (ministrul de Externe) şi Raluca Turcan (vicepremier). Primele două nume ar putea strânge o majoritate parlamentară, fiind acceptate şi de PSD, susţin surse politice pentru Adevărul. Raluca Turcan ar fi oi variantă pentru a forţa alegerile anticipate.

Unul dintre magistraţii CCR a explicat pentru „Adevărul” de ce i-a dat CCR dreptate lui Ciolacu în disputa cu Iohannis. Preşedintele nu a respectat articolul 103 din Constituţie, care presupune consultări pentru a forma o majoritate parlamentară. Or, Iohannis a desemnat deliberat un premier care a spus din start că vrea să pice în Parlament, nu să formeze un Guvern. Aşadar, Constituţia a fost încălcată în încercarea de a provoca anticipate.

CCR (cu o majoritate de 7 la 2) l-a taxat pe Klaus Iohannis pentru că nu a desemnat un premier care să aibă obiectivul – măcar declarativ - de a strânge o majoritate parlamentară. Şeful statului a mizat pe Ludovic Orban, care, pe lângă faptul că nu era susţinut, matematic, de o majoritate parlamentară, a declarat public că nu vrea să treacă de votul Parlamentului.

Intenţia tandemului Iohannis-Orban a fost declanşarea alegerilor anticipate. „Magistraţii CCR, cu majoritate de voturi, au considerat că Iohannis a sfidat articolul 103 din Constituţie, care îndeamnă la o soluţie, nu la provocarea unei crize politice”, susţin surse din CCR pentru Adevarul.

Practic, Iohannis nu a încercat să găsească o soluţie pentru învestirea unui Guvern, deci a încălcat Constituţia încercând să provoace alegeri anticipate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite