Surse: Luminiţa Odobescu a votat pentru Kovesi pentru că nu a primit mandat scris de la Guvern. Discuţie telefonică cu Iohannis înainte de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Odobescu
Luminiţa Odobescu

Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, a votat pentru Laura Codruţa Kovesi, deşi premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să voteze împotrivă. Surse diplomatice susţin pentru Adevărul că Odobescu nu a primit mandat scris din partea MAE, aşa cum cere procedura, prin urmare a votat în favoarea Codruţei Kovesi. A contat şi telefonul pe care Odobescu l-a primit de la preşedintele Klaus Iohannis în această dimineaţă.

Informaţia potivit căreia Luminiţa Odobescu a votat pentru Kovesi a fost publicată iniţial de Digi 24. Surse diplomatice au explicat pentru Adevărul că Luminiţa Odobescu nu a primit mandat scris din partea MAE, aşa cum cere procedura, pentru votul din Consiliul UE. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul nu o susţine pe Kovesi, însă nu a trimis niciun mandat scris la Bruxelles. 

Prin urmare, Luminiţa Odobescu ar fi votat pentru Laura Codruţa Kovesi, deşi opţiune sa nu poate fi verificată, votul fiind secret. Odobescu riscă totuşi să-şi piardă funcţia de la Bruxelles. Decizia Luminiţei Odobescu ar fi fost influenţată şi de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a cerut în această dimineaţă, telefonic, să voteze în favoarea României, ţara pe care o repezintă la Bruxelles. 

Luminiţa Odobescu nu a primit mandat scris nici la precedentele voturi din Consiliul UE pentru desemnarea procurorul-şef european, susţin surse diplomatice pentru Adevarul. Fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a refuzat să trimită mandat scris la Bruxelles şi a pasat responsabilitatea către Ministerul Justiţiei, condus la acea vreme de Tudorel Toader. 

Laura Codruţa Kovesi a trecut şi de votul Consiliul UE pentru şefia Parchetului European. În primăvară, Kovesi primise şi susţinerea Parlamentului European. Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi, însă Odobescu a ignorat-o, pentru că nu a primit mandat scris. Urmează un vot de validare, strict procedural, în Parlamentul European. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite