Surse: Măcel în PSD. Teodorovici şi Fifor refuză să demisioneze. Ciolacu îi ameninţă cu suspendarea. Cine va face parte din conducerea colectivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Fifor, Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos/Adriana Neagoe
Mihai Fifor, Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos/Adriana Neagoe

Viorica Dăncilă si toţi vicepreşedinţii PSD vor demisiona azi din conducerea partidului, in şedinţa CEx. Potrivit surselor „Adevărul“, doar doi lideri ţin de funcţie: preşedintele executiv Eugen Teodorovici şi secretarul general Mihai Fifor. Ciolacu i-a ameninţat cu suspendarea.

Potrivit statutului, în cazul in care Viorica Dăncilă renunţă la funcţia de preşedinte PSD locul său în fruntea partidului este ocupat automat, ca interimar, de preşedintele executiv Eugen Teodorovici. Însă liderii PSD din teritoriu vor ca Marcel Ciolacu sa preia şefia interimară a partidului. Prin urmare, e nevoie ca Teodorovici sa demisioneze la pachet cu Viorica Dăncilă. Surse din conducerea PSD sustin ca fostul ministru de Finanţe nu vrea sa renunţe de bunăvoie. De altfel, aseară, într-o emisiune la Antena 3, Eugen Teodorovici a spus: „Genunchii ăştia doi nu se îndoaie. Pe mine m-a ales un Congres”.

În replică, Marcel Ciolacu l-a ameninţat că CEx-ul îl va suspenda din partid, astfel încât funcţia de preşedinte executiv să devină vacantă. Prin urmare, Marcel Ciolacu ar avea cale liberă spre şefia PSD. Potrivit surselor citate, un alt lider care nu vrea să demisioneze e Mihai Fifor, secretarul general al partidului, aflat în relaţii reci cu Marcel Ciolacu.

Liderii PSD au decis aseară, în CEx-ul paralel organizat în biroul lui Marcel Ciolacu, ca partidul să fie condus colectiv până la congresul din februarie. Astfel, în noua echipă de conducere se vor regăsi Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Lia Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea, astfel încât să fie împăcate toate taberele din partid.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a avut o întâlnire de taină cu mai mulţi lideri PSD din teritoriu, primind girul partidului pentru a deveni preşedinte interimar. Printre liderii care-l susţin pe Ciolacu se numără Lia Olguţa Vasilescu, Paul Stănescu şi Niculae Bădălău. Liderii social-democraţi ar vrea ca Ciolacu să preia mai întâi partidul ca preşedinte interimar, apoi să organizeze un Congres în luna ianuarie sau cel târziu februarie, pentru a-i îndepărta pe oamenii instalaţi de Liviu Dragnea în conducere.

Marcel Ciolacu şi Viorica Dăncilă au negociat mai întâi prin intermediari. Liderul PSD Neamţ, Ionel Arsene, a fost cureaua de comunicare dintre cele două tabere, susţin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul“. Însă comunicarea la distanţă nu a adus niciun rezultat. Ulterior, Marcel Ciolacu a mers acasă la Viorica Dăncilă pentru a negocia un transfer paşnic de putere.  Marcel Ciolacu, cel mai influent lider al PSD în acest moment, i-a promis Vioricăi Dăncillă un loc eligibil la viitoarele alegeri parlamentare pe listele PSD Teleorman în schimbul demisiei, susţin sursele citate. Aşadar, Viorica Dăncilă pleacă de la Palatul Victoria direct în şomaj, dar se poate întoarce ca angajat la stat după alegerile parlamentare de anul viitor. În plus, Marcel Ciolacu i-a oferit Vioricăi Dăncilă şi funcţia de preşdinte al organizaţiei de femei PSD, ocupată momentan de Rovana Plumb.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite