Surse: Mai mulţi miniştri PSD ameninţă cu demisia în bloc din Guvern. În iulie, am putea avea un nou premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea sunt la cuţite
Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea sunt la cuţite

Potrivit unor surse din conducerea PSD, mai mulţi miniştri sunt pregătiţi să demisioneze în bloc, nemulţumiţi de relaţia cu premierul Sorin Grindeanu. Decizia miniştrilor vine în contextul în care Liviu Dragnea forţează o amplă remaniere, în timp ce Sorin Grindeanu se opune. O eventuală demisie în bloc ar duce la căderea Guvernului, deci puterea ar fi din nou în totalitate la Liviu Dragnea. Luna iunie va fi decisivă pentru Guvernul Grindeanu.

Tensiunile din PSD capătă amploare de la o zi la alta. Surse din conducerea partidului  au declarat pentru “Adevărul” că e “foarte posibil” ca  social-democraţii să-şi trântească propriul Guvern, în contextul disputei dintre Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu. Potrivit surselor citate, sunt 7-8 miniştri PSD care s-au plâns la partid de  “proasta comunicare” cu premierul Grindeanu şi ameninţă cu demisia din Guvern. În plus, miniştrii răzvrătiţi acuză faptul că "Sorin Grindeanu nu impune o direcţie clară guvernării şi este pricipalul responsabil pentru greşelile Executivului".

Revolta din interiorul Guvernului a apărut în contextul în care Liviu Dragnea pregăteşte mişcări ample în Guvern, însă Grindeanu se opune din răsputeri. Astfel, prin intermediul miniştrilor pe care îi controlează, Liviu Dragnea l-ar forţa pe Sorin Grindeanu ori să accepte schimbările, ori să demisioneze.. 

“Adevărul” a scris în urmă cu câteva zile că liderul PSD i-a cerut lui Sorin Grindeanu să remanieze mai mulţi miniştri, pe motiv că prestaţia lor publică a afectat imaginea PSD, însă premierul s-a opus, ripostând că şi-ar pierde şi mai mult din credibilitate dacă ar schimba din nou echipa la nici şase luni de la alegeri, în condiţiile în care Cabinetul Grindeanu a trecut deja printr-o „cosmetizare” în urma protestelor din februarie.

Potrivit unor surse din PSD, miniştrii vizaţi de Dragnea sunt: Viorel Ştefan ( Finanţe), Florian Bodog ( Sănătate), Pavel Năstase (Educaţie) şi Gabriel Leş (Apărare). Pe lista neagră mai sunt şi doi miniştri ALDE: Tudorel Toader (Justiţie) şi Toma Petcu (Energie).

În condiţiile în care Sorin Grindeanu se opune în continuare remanierii dorite de Liviu Dragnea, premierul s-ar putea trezi cu demisiile a jumătate dintre miniştri pe masă. Planul este cu atât mai credibil cu cât cei mai mulţi dintre membrii actualului Cabinet au o relaţie foarte apropiată cu Liviu Dragnea. În plus, liderul PSD este sprijinit total şi de Călin Popescu Tăriceanu, deci lista miniştrilor demisionari ar putea fi completată şi cu cei patru demnitari ALDE.

Ca atare, surse social-democrate “iau serios în calcul” varianta în care PSD ar putea să-şi trântească propriul Guvern prin forţarea demisiei lui Sorin Grindeanu, iar luna viitoare să asistăm la “un nou început”, cu un nou premier şi cu o nouă coaliţie de guvernare din care să facă parte ALDE, dar şi UDMR. “Luna iulie coincide şi cu luna majorărilor salariale, deci ar fi un moment bun pentru noi să arătăm că venim cu o nouă echipă, dar în care să se regăsească şi miniştrii performanţi din actualul Guvern”, a povestit unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru “Adevărul”.

"Dragnea poate da jos Guvernul Grindeanu daca vrea"

Ce urmări ar aduce această mişcare? În primul rând, Liviu Dragnea ar tranşa din faşă conflictul cu Sorin Grindeanu, care se rostogoleşte de la o zi la alta.  De fapt, în PSD au loc primele poziţionări în lupta pentru putere. Sorin Grindeanu încearcă să reziste cât mai mult la guvernare, cu gândul că al doilea proces al lui Liviu Dragnea l-ar putea scoate definitiv din joc pe actualul lider al PSD, iar Dragnea, odată cu schimbarea lui Grindeanu, ar arăta că puterea e în continuare la el.

"Dragnea poate da jos Guvernul Grindeanu dacă vrea: asta înseamna o manifestare de forţă politică - arată partidului şi ţării că schimbă Cabinete când vrea şi îşi manifestă autoritatea. Înseamna o promovare a celor mai apropiaţi sau mai obedienţi lui (ca să poată trece mai clar agenda socială, economică si mai ales judiciară, care pare să-l preocupe). Este în esenţă un joc de putere de partid: dramatic în momentul de faţă în România politică este altceva, si anume faptul că opoziţia la PSD vine din PSD, căci Opoziţia parlamentară sau prezidentială de facto nu există. În consecinţă, în lipsa concurenţei externe, Dragnea poate acţiona liniştit", crede analistul politic Radu Magdin. 

De văzut cum va reacţiona preşedintele Klaus Iohannis, căci numirea unui nou premier PSD va sta din nou în pixul său. Un avantaj pentru Grindeanu ar fi relaţia foarte bună pe care o are cu şeful statului. Liviu Dragnea ar trebui să găsească un premier fidel, după ce Curtea Constituţională i-a interzis să facă parte din Guvern.

“3 la 0 nu e suficient, nu te califici”

Surse din PSD au povestit pentru “Adevărul” că Sorin Grindeanu i-a cerut lui Liviu Dragnea să amâne evaluarea miniştrilor până în toamnă, întrucât e prea devreme să fie analizată munca lor. Dragnea, dimpotrivă, a anunţat public că miniştrii vor trece zilele următoare printr-un proces de analiză, care, totuşi, nu trebuie să se soluţioneze automat cu remanieri.

Sursele citate susţin că Dragnea se aştepta ca Grindeanu să facă un pas în spate, însă premierul, pentru prima dată de când a fost instalat la Palatul Victoria, a ieşit la atac. Grindeanu i-a transmis şefului său de partid că, la fotbal, dacă ai 3 la 0  în minutul 15, nu te apuci să faci schimbări, cu trimitere la faptul că e prea devreme pentru o nouă remaniere.

Liviu Dragnea i-a răspuns tot în limbaj fotbalistic. „Se pot genera contraafirmaţii imediat. Sunt meciuri celebre în care 3 la 0 nu e suficient, nu te califici. Dacă ai luat bătaie cu 4-0, 3-0 nu e suficient, sau poate să ai 3-0 acuma şi la final ai 4-3 pentru ceilalţi. Nu asta este abordarea. Orice semnal de alarmă pe care ţi-l trage oricine şi pe care îl trage cu bună-credinţă trebuie tratat cu foarte multă seriozitate şi cu foarte mult respect“, a afirmat Dragnea.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite