Surse. Mandatul pe viaţă primit de Florin Iordache are viaţă scurtă. PNL pregăteşte o lege ca să-l schimbe cu Zegrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache
Florin Iordache

PNL pregăteşte o lege prin care mandatul lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ să fie anulat, susţin surse liberale pentru Adevărul. În locul lui Iordache urmează să fie instalat Augustin Zegrean, fostul preşedinte CCR. Practic, liberalii vor să-şi spele păcatele după ce l-au batjocorit pe Zegrean.

Juriştii PNL pregătesc un proiect de lege prin care să-l schimbe pe Florin Iordache din fruntea Consiliului Legislativ, o sinecură pe care autorul celebrei OUG 13 a primit-o ca premiu de consolare după ce a fost scos de pe listele pentru Parlament. În acest moment, Florin Iordache e numit pe viaţă în funcţie, pentru că legea nu prevede nici durata mandatului, nici posibilitatea de revocare a preşedintelui Consiliului Legislativ. Singura modalitate de a părăsi postul e demisia. Până la numirea lui Florin Iordache, Consiliul Legislativ a fost condus timp de 17 ani de Dragoş Iliescu, care a demisonat în vara acestui an la presiunea PSD. Social-democraţii se pregăteau să treacă în Opoziţie şi aveau nevoie de câteva posturi libere pentru oamenii care nu mai prind noi locuri de parlamentar.

Cum legea nu prevede o durată fixă a mandatului, liberalii vor să-l debarce pe Iordache imediat cum ajung la putere, cu condiţia să câştige alegerile din decembrie şi să formeze o majoritate parlamentară. ”Mandatul lui Iordache va înceta în momentul în care noua lege va intra în vigoare”, susţin sursele citate. Mai e o piedică: legea PNL probabil va fi contestată de PSD la CCR, acolo unde social-democraţii încă au majoritate. Preşedintele CCR Valer Dorneanu are o relaţie foarte apropiată cu Florin Iordache, cei doi fiind colegi în PSD la începutul anilor 2000. Totuşi, liberalii susţin că legea va trece de filtrul Curţii, pentru că nu face altceva decât să stabilească durata unui mandat. Altfel spus, să pună lucrurile în matca normalităţii. ”Un mandat pe viaţă nu e constituţional”, susţin juriştii liberali. În plus, viitorul Guvern PNL va avea la îndemână şi varianta Ordonanţei de Urgenţă.

În mod normal, dacă liberalii vor avea majoritate în viitorul Parlament, legea ar putea intra în vigoare în primăvară, deci mandatul pe viaţă obţinut de Iordache s-ar putea transforma într-un mandat sezonier. În locul lui Florin Iordache, PNL vrea să-l instaleze pe Augustin Zegrean, susţin sursele citate. Liberalii vor să se revanşeze astfel faţă de fostul preşedinte al CCR, care a fost învins de Florin Iordache la votul de marţi. Deşi i-au promis că se vor mobiliza la vot, liderii PNL au adus în plen doar 40 de parlamentari din 113, prin urmare Zegrean a pierdut categoric în faţa candidatului PSD Florin Iordache.

Surse din conducerea PSD susţin că Florin Iordache, în ciuda faptului că a obţinut un post călduţ, e negru de supărare. ”Ştie că se va schimba puterea şi va rămâne fără job. Şi-ar fi dorit încă un mandat de parlamentar, normal, dar s-a opus Paul Stănescu”, a explicat unul dintre vicepreşedinţii partidului. Florin Iordache a făcut parte din organizaţia PSD Olt, condusă de Paul Stănescu. În 2018, când Stănescu s-a certat cu Liviu Dragnea, Florin Iordache a făcut alegerea greşită: a rămas de partea lui Dragnea, care-l făcuse ministru al Justiţiei şi preşedinte al Camerei Deputaţilor. Roata s-a întors. Dragnea a ajuns la puşcărie şi Paul Stănescu în fruntea PSD. Din răzbunare, Stănescu l-a scos de pe lista pentru parlamentare. Florin Iordache e deputat PSD din anul 2000 neîntrerupt.

Până să intre în vigoarea noua lege, atât PNL, cât şi USR au contestat la CCR alegerea lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legisaltiv, o instituţie care avizează fiecare proiect de lege. Însă avizul e doar consultativ. Cele două partide invocă faptul că Iordache nu a fost votat de 50%+1 din numărul total al senatorilor şi deputaţilor, ci doar de majoritatea parlamentarilor prezenţi în sală. Contestaţia are şanse mici de reuşită. Legea de funcţionare a Consiliului Legislativ prevede, într-adevăr, o majoritate absolută, însă Constituţia stipulează o majoritate simplă (a celor prezenţi). Constituţia bate legea, prin umare Iordache are şane mari să rămână în funcţie, cel puţin până în primăvară. Demersul partidelor a venit mai degrabă de ochii lumii, după ce societatea civilă s-a revoltat în urma numirii lui Iordache, cel care în ultimii patru ani a măcelărit legislaţia penală şi legile Justiţiei la ordinul lui Liviu Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite